Login Har du sökt in till högskola & är osäker om du kan åka?

Johan jobbade med schimpanser

Jag är en kille på 27 år från Stockholm som arbetar inom bygg. Har varit intresserad av primater i stort sett hela mitt liv och passade därför på att åka ned för volontärarbete i januari i år. Som person är jag snäll och värnar om djur i allmänhet.

Välkommen hem, hur har du haft det på schimpansprojektet i Zambia?

Tack! Jag har haft det jättebra under min vistelse. Det har varit väldigt givande att besöka Afrika och specifikt Zambia och ta del av en ny kultur samt lära känna schimpanserna nära inpå.

När du landade i landet, var det någon som hämtade upp dig? Berätta hur det gick till.

Javisst, jag blev upphämtad av vår Volunteer Manager Ian ifrån Schimpansprojektet där jag både bodde och arbetade. Han väntade vid flygplatsen när jag kom fram och körde mig sedan till Chimfunshi.

Hur upplevde du introduktionen på projektet?

Jag kände mig väl mottagen, alla var trevliga och tillmötesgående. Introduktionen fick jag av Ian när han skjutsade mig ifrån flygplatsen. Jag fick förklarat hur arbetet skulle vara upplagt de kommande fyra veckorna och jag kände att jag visste vad jag behövde när vi kom fram.

Du valde att volontärarbeta i fyra veckor, var detta en lagom tid?

Till en början kändes fyra veckor som en lång tid, saknaden efter familj och vänner var stor. Men dagarna rullade på bra och jag hade att göra så tiden gick snabbt ändå. Fyra veckor kändes i slutändan lite kort, men nu i efterhand var det lagom.

Hur såg en "vanlig" dag ut på projektet?

Dagen startade 7.30 efter att vi ätit frukost, då blev vi skjutsade till inhägnaderna där schimpanserna fanns. Där fick vi göra olika utmanande verktyg till schimpanserna så de skulle stimuleras, exempelvis mango gömda i plaströr som de sedan skulle få ut. Vi fick även hjälpa till att göra mat till dem tillsammans med skötarna på plats, 11.30 varje dag var det dags att
mata dem. Efter lunch jobbade vi med underhåll av exempelvis stängsel och annan skötsel. Ibland planterade vi fruktträd på området, och så brukade vi hjälpa till med att rengöra inhägnaderna. Dagarna slutade vid 16, då åkte vi hem och åt middag. Middagen tillagades av personal där vi bodde, efter vi hade ätit spenderades kvällen runt en eld med brädspel om vädret tillät.

Fick du vara med schimpanserna på det sätt som du förväntat dig?

Inte helt och hållet. Jag hade föreställt mig att de skulle vara lite mer fria än vad de var. I och med tjuvskyttet levde schimpanserna i inhägnader för sin egen säkerhets skull, vilket så klart är tråkigt både för dem och för mig. Men så var verkligheten där nere. Vi fick vara med om "bush walks", vilket innebar att vi fick gå in i inhägnaderna tillsammans med en
skötare. Då får man gå fritt bland vissa utvalda schimpanser som är vana med mäniskor, en del av dem är inte det och kan bli väldigt aggressiva och farliga att vistas nära. Det var en häftig upplevelse att vara så nära inpå. Överlag är jag nöjd med umgänget med schimpanserna.

Hur var allt på projektet i sin helhet i jämförelse med det som du hade förväntat dig?

Jag hade inte förväntat mig så mycket inför resan, för att slippa bli besviken. Det gör att jag är jättenöjd med min upplevelse i helhet.

Hur var maten och boendet? Hur många var man i samma rum? Hur många volontärer var på plats samtidigt?

Vi bodde i betonghus uppdelade med några rum. Eftersom det endast var tre volontärer på plats samtidigt kunde jag ha ett eget rum, vilket såklart var skönt. Maten var jättegod, och jag är glad att jag utan problem kunde få vegetarisk kost.

Hur tyckte du att säkerheten var på projektet?

Jag tyckte det var bra. Vi hade en nattvakt på området där vi bodde som skulle se till att inte obehöriga var där. Det kändes tryggt.

Vad var den stora höjdpunkten på din volontärresa?

För mig var det en stor grej att få komma iväg på egen hand till ett främmande land och samtidigt få en dröm att gå i upplevelse genom att få träffa och umgås med schimpanser.

Upplevde du Zambia som säkert land att vistas i?

För mig så var upplevelsen säker, ja. Invånarna i landet var väldigt trevliga, gästvänliga och tillmötesgående. Det uppstod aldrig någon olustig eller osäker situation. Inte ens när vi besökte den närliggande staden Chingola.

Vilket är det bästa minnet från resan?

Ett av mina starkaste minnen är att få träffa schimpansungarna som var mellan 2-5 år. Det hade jag längtat efter och det uppfyllde förväntningarna att se dem springa runt och busa med varandra.

Skulle du kunna rekommendera någon att åka och uppleva samma sak som du gjort i Zambia?

Det skulle jag absolut göra. Det har varit en väldigt givande upplevelse och jag skulle gärna återvända till Afrika igen.

Detta är en reseberättelse från en av våra deltagare på vårt Chimp Sanctuary program i 2013.

Hem » Reseberättelse » Johan jobbade med schimpanser

Senaste nyheter: Vi kan nu erbjuda ett 2:a års visum till Nya Zeeland