Min resa till Ecuador - Marie

Följande reserapport skrevs av en GoXplore-deltagare från ett annat land och översattes automatiskt till engelska. Texten kan därför ibland vara lite otydlig.

Eftersom det var första gången jag rest ensam hittills och så länge, anmälde jag mig till volontärprogram så att jag hade lite av en plan och ville träffa likasinnade i spännande miljöer.

Resan startade i huvudstaden Quito som ligger 2 888 meter över havet i Anderna. Omgiven av berg och med många historiska byggnader från kolonialtiden var det en väldigt trevlig stad. Själv tycker jag att stadsdelen La Floresta var mysigast, här bor ett antal konstnärer och det är fullt av mysiga caféer och butiker där konstnärer och designers säljer sina egna verk.

Jag var i Quito i 1 vecka på en spanskkurs på Colorful Ecuador Spanish School och bodde i deras Volontärhus tvärs över gatan. Jag var den enda nya eleven på skolan så jag fick privatlektioner med en fantastiskt bra lärare, Martin. Han pratade bara spanska med mig, men han var väldigt lätt att förstå och var bra på att förklara. Jag lärde mig mycket om landet, folket och traditionerna och åsikterna i Ecuador i dessa klasser också. Skolan varade bara till klockan 12 så jag hade gott om tid att utforska staden.

Skolan och vandrarhemmet låg i stadsdelen Mariscal precis vid Plaza Foch som är bardistriktet, det var mycket buller från nattklubbar och man måste vara försiktig med sina värdesaker i just denna del av staden. Men det var givet att ha ett livligt nattliv och många restauranger precis utanför dörren.

I lördags tog jag turen till vulkanen Cotopaxi, vi blev körda en bit och gick några hundra meter upp till refugen på 4864 m. Sedan gick vi vidare upp till glaciären på 5010 m. Det var konstigt att känna höjden sjukdom, men en mycket trevlig resa!

Nästa stopp var Yana Cocha Animal Rescue i Amazonas. 10 minuter utanför djungelstaden Puyo ligger Yana Cocha, omgiven av odlad mark och vild djungel. Jag stannade här i 2 veckor, men kunde ha stannat längre. Vilka djur de har varierar, eftersom många av djuren släpps ut. De flesta av djuren förs in av miljöpolisen i provinsen, som beslagtar illegal boskap, offer för kollisioner och försvunna eller skadade djur som hittats i naturen. Varje morgon delas ni in i grupper (apor, däggdjur, fåglar och karantän och klinik), skär mat, matar och tvättar områdena på djuren i er grupp. Då gör man "extra arbete", vilket kan innebära allt från noggrann städning av djurens ytor, snickeri och allmän förbättring av djurens ytor och stignätet i parken. Det är lunch och paus mellan 12:00 och 14:30 innan man upprepar utfodringsrundorna och fortsätter med extraarbete fram till 17:00.

Jag kände att jag fick god kunskap om djuren och att jag blev delaktig i driften av parken. De har även köpt ett naturreservat, Tamandua, som ligger 1 timmes bilfärd och en halvtimmes promenad från Puyo. Detta stora område av vild djungel används för att frigöra djur från Yana Cocha. Jag hade möjlighet att vara där 2 gånger under min vistelse och det rekommenderas starkt! Här finns vild djungel och fantastiska vyer och de som bor där kan ge dig guidade turer in i djungeln både dagtid och nattetid. En fantastisk naturupplevelse!

Efter två veckor i djungeln flög jag till Galapagos för att jobba på den ekologiska gården La Envidia på Santa Cruz. Familjen som äger, driver och bor på gården är otroligt trevliga och jag kände mig som en dotter direkt. Mamma i huset ger lunch varje dag efter jobbet, pappa är taxichaufför och körde mig glatt till stan efter jobbet och äldsta dottern, Jadira, kan lite engelska och var väldigt hjälpsam med att boka resor till andra öar och visade mig runt Puerto Ayora .

Jag var den enda volontären den veckan och kaffeplockning stod på agendan. Det var otroligt spännande att få vara med i hela processen från kaffefrukt till färdigt kaffe och jag fick till och med lite kaffe hem till mig själv och familjen!


Jag slutade jobbet kl 13 och efter en utsökt lunch gick jag ner till Puerto Ayora, cirka 10 minuters bilresa från gården. Det är en trevlig, men ganska turistisk liten stad, med möjligheter till aktiviteter i närheten. Jag snorklade i Tortuga Bay där jag såg vithajar, gick till Darwin Centre, snorklade i Las Grietas och besökte lavatunnlar lite längre upp i landet.

Efter en vecka på gården utforskade jag flera öar. Här rekommenderar jag att ha mer än en vecka att utforska, jag hann bara åka till befolkade öar och jag hade gärna tillbringat mer tid på de öarna och besökt fler öar. Jag tog en snabb tur till San Cristobal där det finns sjölejon! Jag snorklade vid Kicker Rock/Leon Dormido, utan att egentligen se så mycket som var spännande (men du kan se hammarhajar här).

Jag tillbringade ett par dagar i Isabela, vilket jag tycker var mysigare än San Cristobal, där jag åkte till Los Tuneles (mycket vackert) och snorklade i Concha de Perla där några lekfulla sjölejon simmade med mig (kanske den bästa upplevelsen).

Jag dök med Scuba Iguana vid Mosquera och Daphne minor vid Santa Cruz, väldigt spännande, vi såg bland annat Galapagos hajar. Sista dagen tog jag en dagsutflykt till ön Floreana, en vacker ö med bara 140 invånare, mycket historia med pirater och galna baronessor samt en väldigt speciell typ av havsleguan. På en dagsutflykt kommer man inte till Post Office Bay, där man kan hitta posttunnorna från gamla dagar. Men det finns en kopia i Puerto Velasca Ibarra där du kan lägga upp dina brev och kort. Om du åker dit hoppas jag att du tar med dig mina vykort tillbaka till Norge :)

Det har varit en fantastisk resa och jag önskar att jag hade mer än 5 veckor. Ecuadorianerna är mycket trevliga och välkomnande. Åk till Ecuador!

- Marie


Reseberättelser från 2017 (Översatt)

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Volontär Ecuador.

Hem » Reseberättelse » Min resa till Ecuador - Marie

Hugo S beställde vårt Volontär Sri Lanka program för 6h sedan. Är det något för dig också??!