GoXplore-Camilla i Kuba!

Följande reserapport skrevs av en GoXplore-deltagare från ett annat land och översattes automatiskt till engelska. Texten kan därför ibland vara lite otydlig.

Om du älskar det vackra spanska språket, kulturen, historien, underbara gatumusikanter, 50-talsbilar, cigarrer & rom, fantastisk arkitektur, pulserande latinomusik, salsa - då är Kuba verkligen landet för dig! Jag har länge velat och hoppats på att komma till Kuba, och jag har alltid trott att det här landet, denna karibiska ö, har så mycket att erbjuda, och wow, jag hade så rätt! När biljetten var bokad och allt var klart fick jag fjärilar i magen för jag visste att det skulle bli ett härligt äventyr. Jag hade 4 magiska veckor på Kuba (feb-mars 2018) och när jag ser tillbaka på min resa är jag otroligt tacksam för att jag fick chansen att åka till denna pulserande, fantastiska destination. Åtminstone en sak är säker - jag kommer tillbaka.

Havanna är verkligen en spännande plats med en underbar atmosfär. Överallt där jag gick fanns det något nytt, och trots att jag gick på samma gata flera gånger såg jag nya detaljer och nya saker att fascineras av. Människorna på Kuba är öppna, spännande, har glimten i ögat och de flesta går runt med ett härligt leende. Trots att jag inte kan så mycket spanska var det väldigt lätt att få kontakt. De försökte lära sig lite engelska, möjligen för att de bara ville chatta. De var mer än glada att hjälpa mig med min spanska. Precis som det var satt jag plötsligt på en bänk med några äldre damer och småpratade iväg om allt möjligt konstigt. Ibland stod jag bara i parken och chattade med någon jag precis träffat. Det där var fantastiskt.

Gamla Havanna, eller Habana Viejas som de kallar det, överväldigar en med sin fantastiska arkitektur och speciella charm. Gatorna är fulla av gamla fina torg och vackra koloniala byggnader. Dessutom färgas staden av alla vackra och ikoniska bilar från 50-talet. Musiken flödar från alla håll och får dig att känna dig så fullständigt levande. Lyckokänslan sprider sig från topp till tå och gör det svårt att stå still. Rytmerna tränger in i kroppen och startar dansen.

Även om det händer mycket på Kuba och Havanna är det verkligen ingen shoppingstad. Det är inte därför du åker till Kuba. Inte för gourmetmat heller och definitivt inte för smakernas och kryddornas skull. Det är något helt annat som förför dig. Den genomträngande känslan av glädje. Det är de öppna människorna, musiken, den underbara känslan av att gå fritt och säkert på gatorna dag och natt. Det är salsaartisterna, skratten, gatumusikanterna som får dig att röra på höfterna. Mest av allt är det den befriande "ta det som det kommer"-attityden som gör vardagen så lätt och bekymmersfri.

För den som vill gå i Hemingways fotspår kan man kika in i La Bodegita del Medio och beställa en mojito eller åka till El Floridita och beställa en daiquiri. Jag måste erkänna att jag inte gjorde det själv, då det var lite för många turister för min smak.

Jag kunde verkligen inte få nog av Kuba, dansen, språket och den fascinerande historien. Jag längtar tillbaka och vill ha mer av den där underbara känslan och atmosfären. För en person som jag som älskar dans och musik kan jag inte tänka mig ett bättre land att åka till. Nu har jag hittat mitt dansmål. Jag har alltid sagt att jag ska ut på en riktig dansresa. Kuba det är is! Nu ska jag bara hitta en danspartner först.

Programmet var coolt och ungdomligt. Lärarna var väldigt duktiga, professionella och man kunde alltid känna sig trygg med sina nya studiekamrater. Vi lärde oss spanska från måndag till fredag mellan cirka 8.30 och 12 följt av en så kallad "kulturvandring" eller danslektion. Sedan fick vi verkligen öva på det vi hade lärt oss i klassrummet.

Lektionerna hålls på vandrarhemmet där vi bodde. Klasserna delades in i små grupper, indelade efter vilken nivå de låg på. En av grupperna hade sina spanska lektioner uppe på terrassen under ett parasoll och njöt av värmen. Själv satt jag nere vid köket, men det fungerade lika bra. Som alla vet är det bästa sättet att lära sig ett språk att prata. Oavsett om det var ett konstigt påstående eller felaktig grammatik ville lärarna att vi skulle prata. Det fungerade väldigt bra.

Både frukost och lunch serveras i vandrarhemmets kök. Det var typisk kubansk mat; rostat bröd, smör och sylt, te och massor av frukt. Lunchen bestod nästan alltid av ris och bönor med kött eller kyckling av något slag. För att vara ärlig så tycker jag faktiskt inte att det var så illa. Jag hade läst mycket om maten innan och hade blivit varnad för att maten inte är så god, men den var faktiskt bättre än jag hade förväntat mig.

Dansen var otroligt bra, minst sagt fantastisk. Det är den bästa dansupplevelsen jag har haft, och jag har dansat mycket. Helt fantastiska danslärare. Upplevelsen av att ha en egen partner som visar, tränar med dig och dansar otroligt bra tillsammans var ren lycka. Det som var extra coolt var att man inte bara behövde dansa salsa. Vi kunde i princip välja och vraka. Om du är intresserad av Kizomba, Reaggaton eller Bachata är det bara att byta ut dansklassen mot något annat. Det var till och med möjligt med musiklektioner. Varför inte testa kubanska instrument och känna rytmen genom trummorna. Super häftigt.

Ville man lägga till extra danslektioner utöver det uppsatta programmet var det heller inga problem. Det var många som gjorde det. Från nybörjare till mer avancerade, här finns nivåer för alla.

På kvällar och nätter tränar du ännu mer. Sedan finns det gott om lokaler för salsa runt om i staden.

Kulturexkursionerna hölls av lärarna på skolan/vandrarhemmet. Vi gick runt i Havanna, medan de visade oss och berättade om de olika torgen, museerna, Casa del choklad etc. Min första resa var till Casablanca. Vi tog en liten båt över till andra sidan och gick en promenad. Där såg vi Ches hus där han bodde under sin tid i Havanna. Vi såg också Jesusstatyn som pekade mot Gamla Havanna. Vissa av museerna kostar faktiskt pengar så det är bra att vara medveten om det i förväg.

Programkoordinatorerna var lysande och mycket vänliga. De välkomnade oss och hjälpte oss med allt från att boka extra danslektioner till att planera resan till Kuba efter programmet för vem ville ha det. De var alltid närvarande och det var inget man inte kunde fråga om. De arbetade hårt och var med resenärerna överallt, även på kvällarna till nattklubbar och andra sociala aktiviteter. De såg alltid till att alla kom dit de skulle och var nöjda.

Camilla från GoXplore Sverige - 2018

Reseberättelser från 2018 (Översatt)

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Viva Cuba.

Hem » Reseberättelse » GoXplore-Camilla i Kuba!

Senaste nyheter: Olika möjligheter för dig som älskar hästar