Login Missa inte höstens inspirationskvällar

Volontärarbete, spanska och salsa på Kuba

Fantastiska saker händer på Kuba - det börjar i Havanna och det måste upplevas! Lär dig det vackra språket, ta del av de fantastiska rytmerna som Salsa, Bachata och Rumba och åk längs med Malecon med de häftiga 50-tals bilarna. Upplev Kuba nu!

Läs mer

Kontakta Camilla

Viva Cuba

Några snabba fakta om Viva Cuba
Från kr 10990
Passar förFrån 18 år
KvalifikationerIntresserad av kultur, dans och människor
Längd2, 4 eller 6 veckor
AnkomstplatsHavanna
Betalt arbeteNej
Borde beställasMinst 1 månad innan önskad avresa
VolontärarbeteDykningVolontärarbete med barnMarint livSpanskakursFamiljevänlig

Dans, musik & glädje tillsammans med en fascinerade historia – Låt dig förföras utav Kuba!

Fantastiska saker händer på Kuba - det börjar i Havanna och det måste upplevas! Lär dig det vackra språket, ta del av de fantastiska rytmerna som Salsa, Bachata och Rumba och åk längs med Malecon med de häftiga 50-tals bilarna. Upplev och njut av ett av de mest unika och spännande länderna på planeten; Kuba!

De gamla ny-klassiska byggnaderna, stämningen på gatorna, de coola gamla amerikanska bilarna och musiken gör Havanna till en mycket skön stad att utforska till fots. Faktum är att Havanna är den säkraste staden i Karibien och Sydamerika.

Kuba har upplevt stora utmaningar i sin moderna historia. Som en följd av tunga sanktioner och en föränderlig global politik, befinner sig Kuba nu ensamt som aldrig förr. Som svar på det har regeringen nyligen börjat lätta på regler och lagar för befolkningen och för första gången på flera generationer kan nu Kubaner äga egendom, bedriva privat företagande och tala med turister.
Ingen vet var det kommer att ta Kuba på längre sikt men det betyder att det aldrig har varit enklare att besöka Kuba. Njut av det bästa landet har att erbjuda, lär dig språket kombinerat med fantastiska danslektioner med privat danspartner, interagera med lokalbefolkningen och lär dig massor om detta spännande land mitt i härliga Karibien.

Detta program är för dig som fyllt 18 år . Du bör ha en positiv inställning och kunna anpassa dig då du kommer att bo tillsammans med de andra deltagarna på ett hostel mitt i centrala gamla Havanna. Du kommer bo och leva med kubaner och andra deltagare från hela världen så det blir många möten med många olika härliga kulturer. Du behöver kunna behärska engelska.
Programmet inkluderar även spanskalektioner, och du kommer lära dig mycket på kort tid. Om du inte talar någon spanska så uppmuntrar vi dig att lära dig lite innan du åker, men absolut inget krav. Alla nivåer är välkomna.

Alla som åker iväg med GoXplore måste bifoga en kopia av sitt brottsregister som söks hos Polisen. Brottsregistret skall sökas tidigast 3 månader innan planerad resa och måste vara på engelska. Det brukar ta cirka 2 veckor att få brottsregistret hemskickat, så tänk på att beställa det i tid innan avresa.

Bienvenido a Cuba!

Jag vill boka! Jag har några frågor
Jag fick inte nog av Kuba, Habana, dansen & språket och den fascinerade historian, jag kände att jag bara ville ha mer och det var en alldeles underbar känsla! Så för en person som jag som älskar dans och musik kunde inte hittat ett bättre land att åka till.

Camilla // Viva Cuba

Projekt

Det finns tre olika alternativ att välja på för Kuba.
För dig som kanske inte har allt för mycket tid eller vill se fram emot en mindre semester har vi ett 2 veckors program, och för dig som vill se och uppleva mer och inte kan få nog har vi ett 4 veckors program, och till dig som vill maxa och samtidigt få ta del av volontärbiten kan vi erbjuda ett 6 veckors program på Kuba.

2 & 4 veckors programmet
Dessa veckor befinner du dig i Havanna där du lär dig massa spanska, får dansundervisning och gör kulturella utflykter runtom Kuba. Med detta program får du kontakt med det kubanska folket och får en större förståelse för deras kultur och historia.

Vid ankomsten till Havana International Airport kommer du bli hämtad utav vår samarbetspartner som tar dig till ditt boende. I stort sett alla bor på det bekväma nya hostel som ligger mitt i gamla Havanna. Här har du närheten till allt och man bor och delar rum med de andra deltagarna. Men skulle man vilja ha lite mer bekvämligheter såsom ett eget rum så kan man lägga till en liten kostnad för detta och då bor man istället på ett "casa particular". Detta är ett statligt licensierat boende som innebär att kubaner får hyra ut ett eller två sovrum i sitt hem till betalande gäster.

Spanskalektioner
Varje morgon, måndag till fredag från cirka 09.00-11.45 får du 3 x 45 minuters intensiva och strukturerade spanskalektioner. Undervisningen hålls av en licensierad kubansk lärare och lektionerna hålls på hostlet där du bor. Men ibland även på en lugn plats utomhus i parken, på ett lokalt bibliotek eller tex genom en promenad längst med Havannas gator. Detta för att du ska lära dig så mycket som möjligt på ett så naturligt sätt som möjligt.
Under första morgonen kommer du att få göra ett kort test för att fastställa dina tidigare kunskaper och vilken nivå du bör vara i.

Dansklasser
Det ingår 2 dansklasser/vecka, cirka 1 timme per klass. Här kommer du genom din egen takt lära dig att dansa både Salsa, Son, Rueda de Casino, Mambo, Cha cha, Bachata, Rumba och säkerligen andra danser som du kanske aldrig hört talas om. Självklart är klasserna till för alla, från nybörjare till mer avancerade. Har du provat på salsa några gånger och känner att du vill testa någon annan dans så kan du absolut göra det, eller så provar du på olika kubanska instrument och får känna rytmen via dem.
Du är i Kuba, prova och testa på så mycket du bara har chansen till. Önskar man lägga till extra dansklasser så är detta också fullt möjligt. Det är många som gör det.

Dansklasserna är bara en kort promenad ifrån ditt boende och hålls utav licensierade dansinstruktörer. Och jag måste säga att det är dem bästa instruktörerna jag någonsin haft. Alla har varsin partner, och på så vis lär du dig otroligt mycket. Det man lär sig på Kuba på 2 veckor, kommer du inte ens lära dig på 6 månader hemma.

Kulturella utflykter
Förr i tiden var Havanna en av de viktigaste och mest förmögna städerna i världen. Havanna är en stad med mycket historia värd att lära sig mer om, vilket du kommer att göra genom flera kulturella utflykter och möten med kubanska folket. Havannas underbara neo-klassiska arkitektur, de klassiska amerikanska bilarna, den nyfikna sovjettidens era och de höga byggnader, tvingar dig att fråga - vad är Kuba?
Vi vill hjälpa dig att svara på den frågan genom en rad kulturella utflykter och möten med det Kubanska folket och det kan vara en guidad tur i ett museum, eller en söndagsutflykt ner 'Paseo del Prado" för att se de fria utomhus konstklasserna och diskussionsgrupperna. Dessa kulturella upplevelser startades av Jose Blanco Ramirez, även känd som Vianko, målare, poet, humorist och författare. Vianko är en hyllad akademiker från universitetet i Havanna.

De kulturella utflykterna kommer innehålla ytterligare språkundervisning på spanska, muntlig förståelse och dialog (ca 4 timmar per vecka) så att du får öva på det du lär dig under spanskalektionerna.

Helgerna
För 4 veckors programmet kommer du ha 3 helger till utflykter och varje helg har planerade aktiviteter.
Två av helgerna kommer det att arrangeras dagsutflykter till stranden så att man kan få känna på den karibiska strandkänslan.
Den tredje helgen är en utflykt till Viñales som är med på UNESCO's världsarvslista. Viñales ligger cirka 3 timmar från Havanna och man har 2 nätter här för att man ska kunna hinna uppleva byn och landskapet runtomkring. Det kommer anordnas en ridtur längs med tobaksfält, och naturen är otroligt vacker. Här finner man lugn och harmoni och balsam för själen. Morgonen därpå är det dags för en morgonpromenad för att avnjuta den vackra soluppgången. Varför inte en härlig kopp organiskt kaffe från bonden medans solen värmer dig med sina sköna solstrålar.

För 2 veckors programmet ingår inte Viñales utflykten men kan läggas till på plats mot en kostnad. Vilket vi varmt rekommenderar.

6 veckors programmet
6-veckors programmet omfattar 4 veckor i Havanna och 2 veckor på Kubas sydkust. De två första veckorna är du i Havanna och lär dig spanska, får danslektioner och gör kulturella utflykter (se ovan beskrivning) som sedan följs av två veckors volontärarbete vid Playa Giron på Kubas sydkust. Slutligen återvänder du till gamla Havanna för att njuta av staden de två sista veckorna.

Med detta program får du kontakt med det kubanska folket, förstår deras kultur och historia, och ger dig en möjlighet att göra skillnad! Kontrasten mellan tempot i Havanna och havsmiljön i Playa Giron ger dig en allsidig bild av livet i Kuba.

Volontärarbetet (sport & sociala engagemang)
Vecka 3+4 - Playa Giron
Efter 2 härliga veckor i Havanna (som nämnt ovan med språk, dans och kultur) är det dags att bege sig 2 veckor till Punta Perdiz som ligger precis utanför kuststaden Playa Giron, 200 km sydöst från Havanna.

Playa Giron är världsberömt på grund av invasionen av "Grisbukten" april 1961. Där 1400 exilkubaner tränades av CIA till att invadera Kuba genom landsättning i Grisbukten. Invasionen misslyckade. Det ligger i hjärtat av Zapata Swamp, de största våtmarkerna i Karibien-öarna och en av många UNESCO världsarv i Kuba. Det finns ett överflöd av växter, fåglar och andra vilda djur i detta område.

Det mesta av volontärarbetet här är för närvarande inriktat på idrottsanläggningar i Playa Giron - de som används utav den offentliga skolan och samhället. Vår samarbetspartner jobbar hårt för att kunna bevara och uppgradera de olika basket, baseball och vollyboll faciliteterna, men hjälp utav volontärerna. Ett utav målen är att göra det möjligt för "Playa Giron Junior Baseball team" att bjuda in värdkonkurrenter att spela lokalt.
En utav dagarna kommer även vara att man går runt och städar stranden, detta för att se till att den hålls ren från skräp & sopor. Du kommer också få lära dig mycket om den giftiga lejonfisken, "The Lion fish", som inte har några naturliga fiender i havet, och på grund av detta blir det ett problem i Karibien.

Du har nu kommit till ett litet pittoreskt lokalsamhälle där alla känner alla, och alla har tid för varandra, här ser och känner man inte av någon stress. Du kommer känna att du bor i ett riktig kubansk samhälle med härliga chanser att lära känna riktiga kubanska människor. Deras traditioner är överallt och lokalbefolkningen uppskattar och värdesätter den högt. Du kommer att bo i ett Casa Particular och kommer få möjligheten att interagera och lära dig om det kubanska livet på landsbygden och din spanska kommer förbättras hela tiden. När du väl lämnat dina väskor på ditt boende är det dags att ta en liten promenad, just för att lära känna de nya omgivningarna samt för att gå igenom de olika projekt som behövs göras under volontärveckorna.
Under din tid här kommer du också att utforska området med våra guider för att få veta mer om denna unika livsmiljö och byns viktiga historia. Du kommer tex att besöka Laguna del Tesoro ('Treasure Lake "), Hatiguanico, Montemar Great nationalpark, Playa Giron Museum, och några av de bästa stränderna i Karibien!

Vanligtvis åker man från Havanna till Playa Giron på en måndag och återvänder till Havanna en fredag, 12 dagar senare. Mittenhelgen är man ledig och det finns gott om olika aktiviteter, inklusive stranden med fantastisk dykning och snorkling i tropiskt rev, endast 30 meter från stranden.
Veckodagarna innehåller volontärarbete, och då jobbar man med de olika projekt, och sportanläggningar runt om. Det finns inget fast schema eftersom dagarna anpassas på vad som behövs göras, och vart, samt andra faktorer som man inte kan råda över, tex vädret.
Som tradition brukar alltid sista dagen innehålla en vänskaplig baseballmatch mot lokalbefolkningen.

Vecka 5 & 6 - Havanna
Då är du tillbaka i de bekanta omgivningar i gamla Havanna, men den här gången kommer vi till andra samhällsbaserade volontärprojekt.

Community centers:
Vår samarbetspartner hjälper och stödjer olika barnaktiviteter i gamla Havanna. Barnen kommer från olika förhållanden, allt från fattigdom till oroliga familjer och fokuset, förutom att skapa en rolig miljö för barnen, är att ge barnen bättre förberedelser för vuxenlivet och stödja föräldrarna. En mängd olika aktiviteter ges men fokus ligger alltid på de sociala färdigheter och tryggheten. Aktiviteterna kan vara teater, dans och sångklasser.

Sport:
Sport complejo har varit huvudsportanläggningen för alla skolor i Habana Vieja, i generationer. Det är en väldigt etablerad anläggning men saknar grundläggande faciliteter. Sport här kan tex vara; baseball, volleyboll, friidrott, brottning, basket, och även judo inom en snar framtid. Så länge det är möjligt så hjälper vi till och stödjer sport på Kuba. De fördelar som sporten ger till samhället är kända för kubaner och vi vill gärna följa deras sett att se på det. Förbättring utav anläggningar och donationer som sportutrustning är vad vi mest kan hjälpa till med här.

El Gimnasio - Boxing gym
Runt hörnet från ditt boende så finns den äldsta boxningsklubben i Havanna och har utbildat och tränat många olympiska mästare. Kuba har en otrolig OS stamtavla, då dem vunnit hela 32 guldmedaljer i sporten. Boxning är landets näst största favoritsport efter baseboll. Här börjar dem träna vid tidig ålder, många av dem har inte ens skor och inte tillräckligt med mat, men de går ändå till gymmet varje dag.
Ovan boxningsklubb har vi jobbat med i cirka 2 år men nu har vi hittat andra anläggningar som också behöver vår hjälp. Dessa ställen är inte av hög standard och behöver rustas upp ordentligt och det kan bli lite av ditt projekt när du kommer ner till Kuba. Med lite kreativitet och färg kan underverk göras.

Escuela y Instituto de Musica Cubana Popular
Andra projekt som musikinstitutet för musik och dans i Habana Vieja. Detta etablerade institut ger som gåvor till det kubanska folket att ge klasser i den viktiga historia och utveckling av kubansk musik & dans. Afro-kubansk musik och dans är dess huvudfokus men främst dansa på grund av en brist på instrument och annan utrustning. Volontärerna hjälper till att återställa anläggningarna och dess teater. Detta är också en underbar plats att spendera tid att lära sig denna magiska och vibrerande form av musik och dans.

Givetvis finns det också andra samhällsprojekt på gång, och ditt arbete blir att se till att barnen får en bättre vardag, det ska bli roligare att gå till skolan, till gymmet, till dansskolan osv.
Du kommer alltså få reda på exakt vilket projekt du får hjälpa till på när du väl kommer ner till Kuba.

Dina spanskalektionerna kommer att återupptas under de två sista veckor i Havanna på förmiddagarna, och på eftermiddagarna volontärarbetar du.

OBSERVERA
Då Kuba är väldigt ovana vid just volontärarbete och eftersom dem haft så stängda gränser och strikt tillåtelse med turister så kan platserna och arbetsuppgifterna ändras på kort varsel, detta på grund av lagar, regler och deras sätt att se på volontärbiten.
På detta program (gäller just volontär-delen) måste man ha ett öppet sinne och lite ta dagen som den kommer, du har väl hört talas om uttrycktet "mañana, mañana". Ju öppnare och friare du är i dina tankar ju roligare kommer du att få det, och kom gärna med egna initiativ på plats.

Donationer:
Många saker som vi tar för givet är en bristvara på Kuba. Tillsammans med våra kubanska partners har vi skapat ett innovativt system för att leverera fungerande hjälp till kubanerna. Vi uppmanar alla våra gäster att ta med några saker från listan nedan. Du kan be familj, vänner och grannar om hjälp för att bidra till detta. Var kreativ! Vi ber dig absolut inte att spendera pengar på att köpa nya saker – vår erfarenhet säger oss att de flesta hushåll redan har en del av dessa saker liggandes som kanske aldrig används, det kan t.ex. vara oönskade gåvor som blivit bortglömda i förrådet. Genom att fråga runt och spara lite plats i ditt bagage kommer du att göra en enorm skillnad för de människor du kommer att leva med under din tid i Kuba.

När du kommer till ditt boende kommer vår samarbetspartner att sortera dina gåvor till lämpliga ändamål och förklara strategin för att distribuera dem. Förhoppningsvis får du möjligheten att följa med din värd när han eller hon gör en leverans av gåvorna till vårt donationsinstitut/partners. Det är viktigt att donationen sker på ett tankeväckande och känsligt sätt och vi har varit noga med att se till att mottagarna behöver dessa gåvor och uppskattar vårt engagemang. Genom att donera dessa gåvor kommer du att må bättre under din tid i Kuba vetandes att du har gjort en god gärning och skänkt till behövande!!

Exempel på donation:


Skicka denna sidan till mig som PDF

Boende

Havanna är en spännande stad med många intressanta stadsdelar och för att uppleva det "riktiga" Havanna måste du bo i Havana Vieja (gamla Havanna).
Här bor du en bekväm promenad från de bästa mojito-barerna och nattlivet. Havanna är unikt på det sätt att det är den i allmänhet säkraste staden i Karibien och Latinamerika. Det finns flera orsaker till detta, men vad det innebär för dig som resenär är att du kommer att kunna glädjas åt närheten till lokalbefolkningen när du vandrar runt i "Havana Vieja".

Det finns 2 olika sätt att bo i Havanna.

"Casa particulares"
Här bor man hos en kubansk familj där du får ett delat sovrum med tillhörande badrum. Ditt "Casa" är speciellt utvalt för sitt centrala läge i Gamla Havanna och dess kvalitet. Familjen talar en del engelska, och kommer att kunna ge dig tips på vad du ska göra under din fritid. Du kommer inte att umgås med familjen på så vis (det är inte som en värdfamilj), utan dem hyr enbart ut själva rummet, men hjälper givetvis till med frågor. Men boendet är lugnare och med mindre antal inneboende hos sig, vilket passar mer för dem som önskar ett lugnare och mer harmoniskt boendet.
Man äter frukost och lunch i familjens kök. Som i de flesta hem är detta också en populär plats att umgås, samtala och lära känna din varandra. Du kommer också att ha tillgång till familjens vardagsrum som har balkong med fantastisk utsikt över Havannas gator där du kan njuta av den unika atmosfären.

"Hostel" / Vandrarhem
Här bor man upp till 6-8 personer per rum, man delar dusch och toalett. Även detta boende ligger i centrala delarna av Havanna vilket är väldigt populärt då man kan gå säkert och tryggt hem efter en helkväll på stan.
De flesta deltagarna väljer att bo här då man träffar otroligt många härliga människor från hela världen. På hostels umgås man väldigt mycket med dem som bor i samma rum, på så vis kommer du aldrig vara själv. Spanskakursen kommer även att hållas här. Frukost och lunch är inkluderat.

Man kan även kombinera Casa particulares med hostel mot en uppgraderings kostnad om man känner att man önskar testa båda delar. Tex, bo 2 veckor på hostel och avsluta med 2 veckor på casa particulares med eget rum och eget badrum.

I Playa Giron kommer du att dela en strandnära stuga med andra volontärer på Campismo. Varje stuga har våningssängar, ett kylskåp och eget badrum (det finns endast kallt vatten i duschen). Du bör ta med ett lakan, myggnät och handduk. Var beredd på att du kommer uppmuntras till att lämna några eller alla dessa saker i slutet av din vistelse. Man tillagar sin egen mat och hjälps åt att städa.

Jag fick inte nog av Kuba, Habana, dansen & språket och den fascinerade historian, jag kände att jag bara ville ha mer och det var en alldeles underbar känsla! Så för en person som jag som älskar dans och musik kunde inte hittat ett bättre land att åka till.

Camilla // Viva Cuba

Varför Viva Cuba med GoXplore?

Visum

För att resa till Kuba behöver du ett turistvisum. Detta gäller i 30 dagar, du kan sedan söka ett nytt visum väl på plats i Kuba för ytterligare 30 dagar. 60 dagar är det längsta du kan stanna i landet. Se till att ditt pass är giltigt i minst 6 månader efter hemkomst.

Du kommer få mer information om visum och vad du behöver skicka in efter att du bokat dig.

Jag vill boka! Jag har några frågor

Avgångar

2 & 4 veckors programmen startar första och tredje måndagen i varje månad. Du behöver dock anlända i Havanna dagen innan, alltså söndagen. Du lämnar sedan programmet på lördag kväll eller helst söndagen.

Ankomstdatum 2018 (2+4 veckors programmen/ankomst söndagar)
05, 19 augusti
02, 16, 30 september
14 oktober
04, 18 november
02, 16 december

Ankomstdatum 2018 (6 veckors programmet/ankomst söndagar)
02 september
06 januari 2019

Ankomstdatum 2019 (2+4 veckors programmen/ankomst söndagar)
06, 20 januari
03, 17 februari
03, 17 mars
07, 21 april
05, 19 maj
02, 16 juni
07, 21 juli
04, 18 augusti
01, 15 september
06, 20 oktober
03, 17 november
01, 15 december


Priser

Kuba 2 veckor Pris
Spanska, dans, kultur 10990
Kuba 4 veckor Pris
Spanska, dans, kultur 18490
Kuba 6 veckor Pris
Spanska, dans, kultur & volontärarbete 29490

Priset inkluderar:

Kostnad för en extra natt med frukost och lunch – USD 35

(Priserna gäller fram till 31 december 2018)

Flygresan

OBS! Flygbiljetten är inte inkluderad i priset.
En flygbiljett t&r till Havanna kostar omkring 7500-12000 kr inkl flygskatter.

Vi vet hur viktigt det är att känna tryggheten med flygresan i kombination med priset, vi skickar dig därför vår flygoffert när du betalt din handpenning. Bokar du flyget med oss har du tryggheten i att du är täckt utav resegarantin. Om du till exempel köper en flygbiljett från en annan researrangör eller via internet har du inget skydd via resegarantin, för då är det ingen paketresa. Vi håller också koll på dina flygtider samt får vi alltid reda på om flyget skulle bli försenat eller inställt och kan därför meddela dig och vår samarbetspartner.

Då vår samarbetspartner hämtar upp dig på flygplatsen i Havanna och skjutsar dig till ditt boende så behöver vi ha dina ankomstdetaljer/flygdetaljer. Om vi bokar ditt flyg så har vi automatiskt alla flygdetaljer men bokar du på egen hand så behöver du meddela oss dina flygdetaljer så snart som möjligt.

Jag vill boka! Jag har några frågor

Reseberättelser & bloggar från Viva Cuba

Se fler resebloggar och reseberättelser från våra deltagare
Jag fick inte nog av Kuba, Habana, dansen & språket och den fascinerade historian, jag kände att jag bara ville ha mer och det var en alldeles underbar känsla! Så för en person som jag som älskar dans och musik kunde inte hittat ett bättre land att åka till.

Camilla // Viva Cuba

Aktiviteter i Kuba

Spanskakurs

Varje morgon, måndag till fredag från cirka 09.00-11.45 får du 3 x 45 minuters intensiva och strukturerade spanskalektioner (varje lektion följs av en 15 minuters paus).
Undervisningen hålls av en licensierad kubansk lärare och lektionerna äger rum i ditt boende.
Under första morgonen kommer du att få göra ett kort test för att fastställa dina tidigare kunskaper och nivå.

Din spanska kommer dock att övas och förbättras varje dag, oavsett om du sitter vid skrivbordet, handlar mat, dansar eller volontärarbetar.
Själva upplägget med språk, dans & kultur kommer ge dig otroligt mycket kunskaper i det spanska språket.

Aktiviteter

Utflykter

Följande är en kort lista över några platser värt att besöka samt saker att göra i Havanna stad och runt om i landet:

Museum:

Restauranger:

Livemusik:

Platser utanför Havana:

FAQ

Är inte Kuba ett farligt land?

Kuba har den lägsta brottsligheten på västra halvklotet! Du kommer att bli förvånad utav de synliga polisernas närvaro på Kuba. De är där speciellt för att skydda och hjälpa turister. Då Kuba livnär sig mycket på turism så är det viktigt att alla turister känner sig säkra och välkomna, därför jobbar polisen hårt för att säkerställa denna trygghet. Dock ska man ändå vara lite extra uppmärksam i stora städer som tex Havanna och Santiago de Cuba, precis som i alla andra storstäder.

Finns det internet i Kuba?

Det är väldigt ovanligt för kubaner att ha tillgång till internet. Men de flesta hotell har i alla fall 1 eller 2 datorer som turisterna få låna/hyra. I de turistiska delarna finns även internet café. Men det är svårt/trögt att ladda upp bilder då deras internet är väldigt långsamt. På senare tid finns det även wifi i en del större parker. Man behöver då köpa ett wifi-kort, skrapa fram en kod och sedan kan man använda wifi.

När är bästa tiden att besöka Kuba?

Mars, april, oktober och november är de månader som är bäst att besöka och har även minst regn. Högsäsongen för Kuba är juli/augusti och december/januari. Orkansäsongen är juni till november.

Behövs pass och visum?

Ja! Du kommer att få ett turistkort (visum) när du kommer fram. men du behöver ha sökt själva visumet i Sverige. Dubbelkolla ditt pass så att giltighetstiden är minst 6 månader från det att du lämnar landet.

Jag kan ingen spanska, kommer jag ändå klara mig?

Att kunna lite spanska är alltid en fördel. Vi rekommenderar att du läser på lite innan du åker dig. Men många kubaner kan lite engelska idag, och de personer som jobbar med oss och vår samarbetspartner kan lite engelska. Så det kommer att gå bra.

Kan man använda kreditkort?

Absolut, så länge korten inte är utställda i Amerika. Det finns bankomater och banker, så Mastercard och Visa funkar bra.

Jag har hört att den del receptbelagda mediciner inte går att få tag på i Kuba, hur gör jag om jag blir sjuk?

Kubanska läkare är kända i hela Latinamerika som de bäst utbildade läkarna i regionen. Men de saknar många av de allra nödvändigaste som vi förväntar oss. Därför är det bra att ha med sig värktabletter, acetylsalicylsyra, plåster och allt du behöver för personlig hygien etc. Om du sedan inte behöver använda detta så är det ju utmärkta gåvor när du lämnar landet.

Är det säkert som ensam tjej/kvinna att resa i Kuba?

Ja det är inga problem, givetvis går man inte ensam i mörka gränder, eller på gator man inte känner till speciellt på kvällstid. Är man ute på kvällen så tar man en taxi hem, dem är säkra men glöm inte att fråga om priset först. Mindre städer som Trinidad och Vinales är säkra även på nattetid, här kan man gå hem. Använd din kvinnliga intuition.


Skicka denna sidan till mig som PDF Jag vill boka! Jag har några frågor

Hem » Land » Kuba » Viva Cuba

Emilia M beställde vårt Farm & Travel Australien program för 21h sedan. Är det något för dig också??!