Henriks år i Japan!

Följande reserapport skrevs av en GoXplore-deltagare från ett annat land och översattes automatiskt till engelska. Texten kan därför ibland vara lite otydlig.

Henrik åkte på Work & Travel to Japan 2018 och har nu kommit hem efter ett år i Japan på en arbetssemester! Här kan du läsa lite om hur han upplevde resan.

Först, kan du kort berätta varför du valde att åka till just Japan?

Jag har haft ett intresse för Japan och japansk kultur sedan jag upptäckte landet via en samhällskunskapsbok i femte klass. Det handlade om samurajer och deras fascinerande sätt att leva. Jag hade också en längre period i tonåren då jag var väldigt intresserad av anime och manga, men till skillnad från många människor jag träffade på mina resor har detta minskat med åren för mig. De senaste åren har det blivit mer fokus på mat, kulturhistoria och språk.

Kan du berätta lite om din arbetsplats och hur du upplevde arbetet på en fruktträdgård i Japan?

Arbetsplatsen, Oogushi Nouen, ligger ytterst sydväst om Shikoku. De äger fruktträd över stora områden i prefekturerna Kochi och Ehime, där de producerar, skördar, packar och säljer frukt (buntan, dekopon, konatsu och nu på sistone sötpotatis) till köpare i större städer i Japan. Det gjorde det inte. verkar som om de sålde frukt i närområdet, och här måste jag gissa anledningen.(Den språkliga nivån på den här typen av frågor skulle vara långt bortom där jag kom ifrån.) Antingen ville de maximera sin ekonomiska vinst genom att sälja till större köpare i storstäder, där priset förmodligen blir högre Eller så skulle de låta andra mindre aktörer i närmiljön ha en relativ chans att sälja frukt utan att konkurrera med Oogushi Nouen.

Det är ett familjeföretag som har funnits i 60 år, med cirka 30 anställda. 2019 var andra året de tog in "volontärarbetare" (men vi fick betalt), och jag var den allra första utlänningen som arbetade där. Mina uppgifter var många och varierande allt eftersom säsongen fortskred. Jag började med att plocka buntan, gårdens huvudfrukt som är släkt med grapefrukt. Jag är utbildad i rätt skärteknik, var man ska skära för att få bästa möjliga estetiska produkt, hur man behandlar utrustningen vi använde (lådor, korgar, etc.), och vilken takt man ska hålla för att vara användbar för resten av lagen.

Det var långa dagar där man går upp klockan sex på morgonen och kommer hem från jobbet klockan sex (arbetstiden är 08-17, men det är långt till jobbet från där man bor). Allt arbete är också fysiskt krävande. Antingen använder man hela kroppen hela dagen, eller så kan det vara vissa rörelser som är nödvändiga, som vid sortering. Fokus låg på att inte drabbas av skador och besvär genom arbetet, därför uppmanades de tillsvidareanställda att stretcha, bada mm.

De bästa perioderna var verkligen när vi jobbade ute, oavsett om det gällde skörd eller gödsling!

Vad överraskade dig mest med att arbeta och resa i Japan?

Det som förvånade mig mest med att arbeta i Japan var hur olika de ser på vissa arbetsmiljöelement. Men å andra sidan förvånade det mig hur öppna de var för främmande människor. Jag hade hört att man kunde stöta på fördomar i landet, men allt jag upplevde var bara positivitet och hjälpsamhet! Alla var nyfikna och gjorde sitt bästa för att vi skulle må bra.

När det kommer till att resa i Japan blev jag förvånad över hur tillgängligt allt är. Om du har Google Maps på din telefon kommer du att kunna ta reda på var vilken plats som helst. Det finns alltid ett tåg eller buss, som alltid är i tid och klockrent. Dessutom får du alltid hjälp om du frågar. Det hjälper om du kan lite japanska, då vill de verkligen hjälpa till så gott de kan. Men denna punkt gäller bara för transporter dagtid och längre sträckor med nattbussar etc. En sak som var en negativ överraskning var att få reda på att det inte finns några nattbussar och tåg på natten i storstäderna. Du kan inte gå till en nattklubb i Tokyo och räkna med att hinna med tåget hem klockan tre. Sedan får man vänta till första morgontåget vid femtiden.

Hur planerade du din vistelse då vad gäller resor och arbetsperioder?

Eftersom jag var på gården i nästan sju månader gjordes planen helt automatiskt. Arbetsperioden var från januari till juli, där jag såg lite av närmiljön på mina lediga dagar, men valde att inte ta längre resor då det kunde vänta tills jag skulle ut och resa efter att arbetstiden var slut. När jag reste planerade jag på kort sikt, ofta inte mer än en månad åt gången. Att boka hotell och transporter är väldigt flexibelt i Japan, så om du vill ta det lite i taget är det verkligen ett sätt jag skulle rekommendera. Jag vet att det inte passar alla att jobba så länge som jag gjorde, att satsa på en plats så länge, men för mig var det otroligt intressant då jag kom nära lokalbefolkningen.

Vilka platser fick du se och uppleva under din resa som du rekommenderar andra att besöka?

Utan att rangordna några platser kommer jag att lista:

Det finns många fler, men jag skulle rekommendera att gå till små städer långt utanför allfartsvägarna. Där hittar man oftast de märkligaste och mest intressanta sakerna, maträtter, människor och platser!


Skulle du rekommendera andra att resa på Work & Travel Japan via GoXplore?

Jag rekommenderar starkt Work & Travel Japan via GoXplore. Jag började tröttna på min vardag i Norge innan jag åkte. Efter ett år av hårt arbete, skratt, kärlek, nya upplevelser, spännande platser och människor, en annorlunda kulturell vardag och allmän nyfikenhet känner jag mig redo att börja ett nytt kapitel i mitt liv. Oavsett om du vill ha en förändring som jag, en utmaning, ett äventyr i ett nyckfullt land, eller bara vill resa, åk till Japan!

Henrik

Reseberättelser från 2018 (Översatt)

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Work & Travel Japan.

Hem » Reseberättelse » Henriks år i Japan!

Vårt nästa informationsmöte är i . Gå med, eller se alla kommande informationsmöten här!