Volontärarbete i Sydafrika

Följande reserapport skrevs av en GoXplore-deltagare från ett annat land och översattes automatiskt till engelska. Texten kan därför ibland vara lite otydlig.

En av x-plores Sydafrika- resenärer skickar ett mejl till oss.

Ett litet resebrev från Sydafrika

Jag visste inte riktigt vad jag gav mig in på när jag bestämde mig för att åka till andra sidan jordklotet. Jag åkte från Ålesund-Oslo-London med lång väntan. Jag hade alltså gott om tid att förbereda mig för äventyret som snart skulle börja.

Jag landade i Kapstaden och fick mitt pass godkänt. Efter det var det bara att hoppas att väskan kommit fram säkert och att någon skulle hämta mig. Efter lite letande hittade jag en trevlig man som var min chaufför för tillfället. Resan från flygplatsen till vandrarhemmet var ett tufft möte med verkligheten eftersom det fanns townships längs vägen in till Kapstaden.

När jag äntligen kom efter en lång resa fick jag välja säng på SASTS Lodge och hälsa på folk från min grupp. Strax efter var det bara att komma ut och utforska området runt vandrarhemmet. Sea Point är en vacker plats med stora vågor och trevliga människor. Vi var 12 volontärer i min grupp, fyra av dem var från Norge. Resten kom från Tyskland, Irland, Schweiz, Frankrike, Australien och Nederländerna. Och så började orienteringsveckan. Med en 3-dagars tur längs Kapstadens kust. Där vi såg både babianer och strutsar, där vi satt och funderade på hur de kunde runda den blåsiga Godahoppsudden med de gamla träbåtarna de hade på den tiden. Resten av resan var vi i Stellenbosch, valfångststaden Hermanus, townshipen Kayamandi och otaliga vingårdar på jakt efter det perfekta vinet och osten.

Hur som helst, själva vistelsen började inte förrän jag flyttade in hos familjen Daniels i Pelican Park. Där möttes jag av otroligt stor kärlek. Det finns mycket kärlek i det här landet här. Norge har fortfarande mycket att göra! Jag skulle bo hos den här familjen i 2 månader och det var läskigt, men de var som sagt bra på att välkomna mig. Här var det alltid folk på besök, så det blev många hälsningsrundor. Förutom hälsningsrundor åkte vi även på turer runt i en kanske inte så EU-godkänd bil.

Men jag åkte dit för att göra en insats för samhället. Genom idrotten borde jag kunna göra det. The Future Factory var namnet på organisationen som jag arbetade för, ledd av Annie Siroky. Hon har bland annat blivit framröstad till Sydafrikas bästa beachvolleybollspelare. Hon organiserade olika uppdrag så att jag hade tillräckligt att hålla fingrarna i. Förutom olika uppdrag på helger som teambuilding på olika skolor jobbade jag varje dag på Zerilda Park Primary School. Jag och min värdmamma tog bussen dit varje dag, så att jag kunde assistera gymmet. Det var helt fantastiskt att vara där! Det var så många bindningar som skapades. Det var så mycket kärlek bland barnen. Det var den största skolan inom Framtidsfabriken med över 1 200 elever och ni kan föreställa er uppståndelsen det var i varje ledig minut. Det var så många elever som ville kramas, medan andra bara ville vinka. Jag kommer aldrig att glömma när de ville att jag skulle dansa till Michael Jackson. Det var tråkigt att lämna eleverna för man vet aldrig vad som händer med dem. Skolan ligger i ett område som kallas Cape Flats, vilket främst betyder flerbostadshus, men det fanns även några bodar på vissa ställen. Det är inget turområde att växa upp i, men det är tyvärr verkligheten. Jag har kunnat bidra med mycket med idrotten, mycket mer än jag trodde att jag skulle göra. En höjdpunkt på resan var när ett team från Future Factory åkte på en övernattningsresa 3 timmar utanför stan till en gymnasieskola. Jag kommer aldrig att glömma viskningarna och ropen när vi gick in på scenen. 1000 elever ropade mitt namn och jublade när jag sa att jag var från Norge.

Jag har träffat underbara människor som jag fortfarande har kontakt med. Jag har upplevt så många otroliga saker, som att se solnedgången från Taffelberget. Nelson Mandelas fängelsecell var också en höjdpunkt. Ord räcker inte för att beskriva hur det var. Sydafrika måste upplevas!

- Hege-Katrin Johannessen

Hege-Katrin Johannessen, deltagare på Volontär Sydafrika .

Reseberättelser från 2001 (Översatt)

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Volontär Sydafrika.

Hem » Reseberättelse » Volontärarbete i Sydafrika

Hassen S beställde vårt Shark & Marine Conservation program för 36h sedan. Är det något för dig också??!