Anna jobbade med djur i Afrika

När jag landade i Namibia landade jag i ett landskap som verkade bestå av torra buskar och grästuvor så långt ögat kunde nå. Och i bussen på väg till projektet blev jag förvånad över alla djur jag såg. Det var babianer längs vägen, vårtsvin och gemsbock, och bussresan var knappt 2 timmar lång. Redan min första dag på projektet fick jag gå på promenad med geparder vilket var en helt fantastisk upplevelse, de hittade ett vårtsvin som geparderna både jagade och blev jagade av. Jag skulle att tillbringa 2 veckor på vad som kallades farmen innan jag åkte iväg på ett forskningsprojekt. Forskningen var inriktad på elefanter och afrikanska vildhundar och var stationerad norrut i en by som hette Mangetti. Där bodde jag med 2 andra volontärer och en ledare i en vecka. Medans min tid på farmen gick ut mycket på att ta hand om djuren som fanns där fick vi i Mangetti sätta ut och plocka in kamerafällor, gå på korta vandringar och leta efter spår och kolla igenom foton från kamerafällorna. Jag hade även turen att få vara med om att släppa ut en fångad leopard i en nationalpark där vi även såg en massa elefanter! Det var något speciellt med att vara i Mangetti, med några få personer, nära lokalbefolkningen och deras liv.

Tillbaka på farmen var det i full gång. Man hade ett 9 dagars schema som man följde, där några uppgifter var att bygga stimulansleksaker till djuren, göra i ordning maten och mata djuren, räkna de vilda djuren, identifiera fåglar och min favorit, att gå ut med babianerna. Närheten till babianerna var nog det som gjorde N/a´an ku se så speciellt. Två nätter tog jag in en babianunge och sov med på rummet och jag var på 3 promenader med dom. Det är verkligen en häftig upplevelse att ha en babianunge sovandes i famnen med sina små armar runt en. Och att observera den starka hierarkin mellan babianerna var både lärorikt och spännande. Eftersom man var ny och därmed lägst i hierarkin fick man inte säga nej till babianerna, vilket kunde vara lite skrämmande, men det fanns alltid en mänsklig ledare man kunde säga till.

Efter en vecka på farmen var det dags för mitt nästa äventyr. Ett annat forskningsprojekt i Kanaan i Namiböknen. Där forskade man på Hyenor och Geparder och fick varje dag mata 4 geparder i en inhägnad där. Annars var sysslorna detsamma som i Mangetti. I Kanaan bodde vi 8 volontärer och 2 ledare i ett fint hus i mitten av vad som kändes som ingenstans. Jag älskade det!

Sedan åkte jag hem med tårar i ögonen, jag hade varit med om så mycket och hade blivit förälskad i landskapet, människorna och djuren att jag gärna hade stannar några månader till. Jag ska definitivt dit igen.


Bilder

Reseberättelser från 2016

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Wildlife Rescue Centre.

Hem » Reseberättelse » Anna jobbade med djur i Afrika

Hassen S beställde vårt Shark & Marine Conservation program för 37h sedan. Är det något för dig också??!