Caris 4e resa till Nepal

Ska försöka skriva lite om min resa till Nepal.Kände att jag va sugen på att åka iväg igen. Skulle bli min 4 de resa till Nepal, och min andra volontärresa med Goxplore. Var volontär 2015. Jag valde hälsa, sjukvård igen,eftersom det är det jag jobbar med hemma, som undersköterska på akutmottagning, sedan ca 30 år. Planen va att jag skulle vara i en liten ort utanför Katmandu, Pharping, på ett litet sjukhus och sen ut i byar. Som en mobilklinik. Så blev det inte, blir inte alltid som man tänkt, man kan bli i alla fall.

Det är något särskilt med detta land, människor som får en att komma tillbaka.

Första veckan i volontärhuset ska vara intro vecka om land, kultur. Vilket är så himla bra, lär känna varandra sen en del utflykter. Verkligen en jättebra start. Jag gjorde en dag, sen ville jag ut i projektet. Jag hade ju nyligen varit här.Hade flyttat till ett annat volontärhus större,fler toaletter, och duschar. Blandat med folk, nationaliteter. Men inte åldrar, jag äldst förståss. Nästa efter mig 30 år, sen runt 20-22 år. Jättebra koordinatorer som fanns tillgängliga jämt, ordning reda, god mat

Besökte sjukhuset var på tillsammans med Anette sist. Spännande, träffa koordinatorn där, Nila, hon visste jag skulle komma. Lugnt på sjukhuset, men några förändringar sen sist. Vet inte om det beror på oss, men har jag bara varit med och bidragit med 2 % förändring, är jag glad. De jobbar efter ett triage system, grön, kan vänta några timmar, gul 1 timme, röd direkt, svart död. Läggs i ett träbås. Deffen satt nu på laddning, används om nödvändigt. Föreslog draperier mellan patienterna, vilket det nu fanns.

Hamnade sen på ett barnsjukhus, internationell, friendships childrens hospital. Var väl inte så mycket volontär, tror jag lärde mig mer. Var på flera avdelningar och tog del av. Hängde med dr Shanta, startat byggt upp sjukhuset, viger sitt liv åt detta. Jobbar 7-21 7 dar i veckan. 100 patienter om dagen på mottagningen, däremellan operationer, rond. Vilken man. Vi fann varandra direkt. Gick under namnet doc, fast jag är uska. Otroligt effektiva, inga väntetider där inte, undersökning, rtg, prover klart inom 1 tim. Alla specialister fanns, endokrin, neuro, ortoped ex. Men förståss annat som va annorlunda, för mig som hygienare va det inte lätt att se. 15 barn, med föräldrar på en avdelning. Lunginflammationer, förstoppning, sårinfektioner, andningsbesvär bla. Min sista kväll lämnade han sjukhuset för att gå ut o käka med mig. Glad för det.


Ville göra något mer, känna att jag kunde bidra mer med min erfarenhet. Då via The Green Lion organisationen kom jag i kontakt med en organisation som heter ASAH, De jobbar med utsatta kvinnor och barn.

Då ASAH hörde att det fanns en äldre erfaren undersköterska ville de att jag skulle komma. Fick då hjälpa en ung tjej som nästan är klar sköterska att få till en liten mottagning på centrat. Vilket jag mer än gärna gjorde, så himla givande, härliga tjejer, kvinnor. Nyfikna, många funderingar, som är självklara för oss.

Organisationen är uppbyggd av australiensare för 7 år sen. Kvinnor, barn som varit utsatta på olika hemska saker. De går i skola, en del bor i fosterhem, med foster mamma, en del med sin riktiga mamma. Har olika projekt, föreläsningar, ex säkerhet, ex internet, annat. Jag har haft föreläsning om menstruation, skälvscanning bröst. Sköterskanöversätter till Nepali, vi visar bilder, jag visar på mig hur göra. Varje dag går vi runt och kollar av familjerna, om de har nåt problem. Många frågar om utslag, acne mm.

Hade även lite praktiska övningar med sköterskan, hur linda stukade fötter, omläggningar mm

Under 2 veckor, hade jag båda projekten, sista veckan va bara ASAH. Gick hemifrån tidigt efter frukost, 30 min promenad, fick jag till motion också. Sen tillbaka efter lunch. ASAH ligger nära volontärhuset.

Emallandär träffar jag min vän Phul som jag träffa 2001, vi umgås, fikar, är med hans familj. Lite turer i Thamel, massa marknader. Nu en festival, igen på gång. Mycket färger som ska målas i ansiktet.

Avslutade i Phokara för en 3 dagars trekking. Fantastiskt vackert.

Jag har njutit varje sekund, tagit tillvara på alla intryck, möten med människor, kultur..

Kan varmt rekommendera att resa på detta sätt och med GoXplore.

Hälsningar Carin Eriksson

Reseberättelser från 2018

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Volontär Nepal.

Hem » Reseberättelse » Caris 4e resa till Nepal

Senaste nyheter: Olika möjligheter för dig som älskar hästar