Resebrev från Sydafrika

Följande reserapport skrevs av en GoXplore-deltagare från ett annat land och översattes automatiskt till engelska. Texten kan därför ibland vara lite otydlig.

RESEBREV FRÅN SYDAFRIKA –
skriven av Helene Henningsen

Jag ska göra mitt bästa för att sammanfatta hela resan till Sydafrika, och alla upplevelser som jag har haft under de senaste 3 månaderna av mitt 20 år långa liv! En del av det jag har upplevt vet jag helt enkelt inte hur jag ska förklara, för vissa saker måste bara upplevas. Man måste nästan vara med där det händer när det händer!

Först och främst kan jag säga att det här är en resa jag INTE ångrar en enda sekund. Jag har haft möjlighet att uppleva så mycket under den korta tid jag var i Sydafrika att allt är mer eller mindre överväldigande! Jag säger till folk som frågar mig hur jag har haft det: om jag hade förväntningar på hur vistelsen skulle bli så har jag haft det 100 gånger bättre än jag trodde att jag skulle göra! FAKTISKT! För det är så jag känner och alla små motgångar jag haft på vägen är mer eller mindre bortglömda. Utmaningarna jag ställdes inför på vägen gjorde mig bara till en starkare person, och jag är mycket mer säker på mig själv och hanterar olika saker på ett helt nytt sätt än vad jag gjorde tidigare. Det är en positiv sak som kom ut ur det.

Jag har bott hos en värdfamilj som bestod av en mamma, en pappa och två döttrar som talade ett annat språk (engelska och afrikaans). Ibland hade de helt andra levnadsregler än vad jag är van vid hemifrån. MEN, de har varit mer eller mindre som en familj i snart 3 månader, och jag har levt efter de regler som de hade. Jag har lärt känna dem som människor och de har tagit mig till olika konserter och andra sammankomster som har ägt rum. De har fått mig att känna mig välkommen och bara det är jag väldigt tacksam för! När jag har pratat med andra volontärer som jag har träffat skulle jag säga att jag har haft otroligt tur med familjen! Ärlighet är alltid ett bra nyckelord och är du ärlig mot familjen från dag 1 blir det ett mycket bra samarbete mellan dig och värdfamiljen. Något som kommer att göra din vistelse mycket enklare och bättre.

Jag har arbetat ensam och självständigt som gymnastiklärare på en grundskola med 500 elever under en skolvecka och dessa elever har gett mig en rad utmaningar att hantera ibland. Om allt hade varit enkelt hade jag kanske inte lärt mig så mycket om mig själv som jag har och jag har lärt känna så många smarta och roliga barn. Det var ett sorgligt farväl sista dagen i skolan.

Lärarna på skolan var överarbetade och inkluderande människor som jag har stor, stor respekt för, trots att de har olika syn på hur det är okej att straffa sina elever. Men jag kommer till en helt annan kultur än vad jag är van vid hemma. Jag fick till och med vara med på den stora konserten de hade för ungefär 2 månader sedan och det är en kväll jag sent kommer att glömma.

Jag har träffat så många underbara människor (ungdomar) från hela världen och en sak har slagit mig. Det är fascinerande hur lika man kan vara även om man kommer från olika delar av världen och länder. Hur lätt det är att arbeta med dem. Jag har tänjt mig själv och mina egna gränser på alla möjliga sätt. Tålamodet. Språkkunskaperna. Våga ta chansen när du har den. Ansvarig. Mogen. Reflekterat. Inse att det mesta har mer än en sida av ett ärende! (Det har jag visat länge, men vissa saker blir tydligare ibland!)

Jag har rest runt i Sydafrika på två olika resor. Jag har sett det underbara landskapet landet har att erbjuda, jag har hoppat fallskärm, dykt med hajar, hoppat från världens högsta bro, lekt med leopardungar och mycket mer. Upplevelserna har som sagt radats upp och det är nästan så att bilderna måste tala för sig själva, för det är där allt finns. En bild säger mer än tusen ord!


Jag har rest runt i Afrika med en grupp på 19 personer och vi har arbetat tillsammans som en stor familj utan några bråk, knuffar, sura miner etc. Efter att ha träffat nya människor nästan varje helg i 2 månader ska jag vara ärlig, jag var inte den mest positiva personen att ha 16 nya människor att ta itu med i 19 nya dagar, men det är fantastiskt hur lätt kroppen återställs och hur glad man faktiskt blir när man hamnar hos nya människor som har rest runt i världen och när de berättar om allt de har upplevt! Man blir inte mindre sugen på att resa av den anledningen! :)

Det är inte fysiskt möjligt att ångra något sådant och jag skulle ha gjort hela upplevelsen igen om jag inte visste vad jag gav mig in på. Så till alla er som funderar på att kanske göra något sånt här, klipp bara den där ''kanske känslan'' och GRIP chansen som finns mitt framför dina ögon. Livet är kort och du måste leva medan du kan! Gör något som ger dig nya möjligheter och som får dig att utmana dig själv på en helt ny nivå och jag är säker på att du inte kommer att ångra dig! Världen är en liten plats och allt som en gång kan ha varit osäkert kanske inte är så farligt längre. Tveka inte, bara slå till medan strykjärnet är varmt!

Reseberättelser från 2011 (Översatt)

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Volontär Sydafrika.

Hem » Reseberättelse » Resebrev från Sydafrika

Senaste nyheter: Olika möjligheter för dig som älskar hästar