Amanda berättar när hon jobbade med vithajar

Jag heter Amanda Sköldbäck, är 18 år och går tredje året på naturvetenskapliga programmet i Ängelholm. På fritiden blir det mest plugg och träning. Jag älskar att uppleva nya saker och ta del av andra människors historier vilket gjorde sydafrika till ett perfekt val för mig. Vithajen finns just nu, för oss att njuta av den. Det är vårt ansvar att förhindra dess utrotning och att vara ute på havet har alltid varit något jag verkligen tyck om att göra, vilket var en av anledningarna till att jag trivdes som en fisk i vattnet på projektet.

Hur kom det sig att du valde att resa med GoXplore till Sydafrika?

GoXplore hade jag hört i från andra var en riktigt bra organisation att resa med vilket gjorde att jag gick in på deras hemsida och tittade runt. Jag hörde av mig och två dagar senare fick jag en kontaktperson, detta var 10 månader innan min resa och sedan dess hade vi en regelbunden kontakt och jag fick otroligt mycket värdefull hjälp. En anledning till att jag valde just W&T var att projekten på hemsidan var väldigt tilltalande och där fanns något för alla!

Hur upplevde du servicen hos oss här i Sverige innan du åkte?

Underbar och otroligt avgörande. Jag fick hjälp med allt möjligt och det var tack vare det som min resa blev så fantastisk som den blev.

Hur upplevde du introduktionen på projektet?

Den var mycket bra. Vi fick bra information om vad som skulle hända, vad vi skulle göra och vad som vi kunde förvänta oss av vår tid där. Vi fick värdefull information som gjorde det möjligt för oss att snacka med kunderna och ge dem vad som förväntades.

Du valde att volontärarbeta i 4 veckor, var detta en lagom tid tyckte du?

Det var en optimal tid. Man är garanterad att få gå ut på båten en hel del gånger och man lär känna alla som en liten familj. Eftersom vädret avgör hur ofta man kan ta sig ut med båten var det perfekt att vara där en månad för att få garaterad tid och för att man fick tid att lära sig och sätta sig in i deras forskning. Som var super intressant!

Vad var er huvudsakliga uppgift som volontär?

Att hjälpa till med det som rörde kunderna. Allt från att vika våtdräkter till att hjälpa folk som var sjösjuka. Detta låter säkert för många inte så lockande, men vi var definitivt inte vår enda uppgift. Vi fick gå ner i buren, hjälpa till med forskning, ta kort på hajar och njuta av vår tid där.

Dök du med hajarna? Hur var det?

Ja det gjorde jag och det var fantastiskt galet underbart! Det var det absolut bästa jag någonsin gjort, adrenalinet pumpar och man får se dessa vackra varelser på otroligt nära håll.

Hur såg en "vanlig" vecka ut på projektet?

En vanlig vecka under tiden jag var på plats innebar ca. 14 turer per vecka. Man spenderade ca 11-12 timmar arbetandes varje dag. Vi tog oss också runt lite omkring, besökte barer, sevärda platser och hängde alla tillsammans i volontärshuset. Det är långa dagar med hårt arbete men det var mer än värt det!

Fick du vara med vithajarna på det sätt som du förväntat dig?

Bättre! Jag hade aldrig förväntat mig att de skulle komma så nära buren. Flera gånger kom de så nära att de rörde buren och kom även med öppen mun rakt emot oss för att försöka ta tag i betet. Super coolt!

Hur var allt på projektet i sin helhet i jämförelse med det som du hade förväntat dig?

När jag åkte ner hade jag förväntat mig att vara ute på en båt några timmar om dagen och sedan skulle man gå hem och lägga sig och det var det. Det skulle vara "dom" anställda och "vi" volontärer. Men HA, där fick jag. Redan i från första dag kände man sig som en i gänget vilket hjälpte mig otroligt då jag reste själv. Och vi gjorde utflykter och mycket annat roligt då vi inte var på båten

Hur tyckte du att säkerheten var på projektet?

Alla på plats kunde sina saker och jag kände mig aldrig otrygg varken av eller på båten. Man var hela tiden omringad av människor som gjorde allt för att man skulle kunna njuta av sin tid där. Så jag kände aldrig att min säkerhet var underprioriterad.

Vad var den stora höjdpunkten på din volontärresa?

Att få ta del av och hjälpa till med det som de jobbar och kämpar för. Man kände sig fruktansvärt uppskattad och välkommen i deras land och fick känslan av att man kan visst vara en person för att göra skillnad. Nu vill jag bara fortsätta det arbete som fanns där och upplysa andra om hur verkligheten ser ut och hur vi kan hjälpa till.

Hur många volontärer var ni på projektet?

I början var vi 7 stycken, sedan 5 och tillslut var det 2.

Reste du runt något i Sydafrika? Hur var det, gjorde du någon utflykt?

Jag valde även att boka en safari genom GoXplore som tog mig till Krugerparken efter min tid på projektet, vilket var fantastiskt. Tillsammans på projektet åkte vi till vackra städer och ställen runt omkring där vi dels fick träffa lokalbefolkning och titta på vackra solnedgångar.

Upplevde du Sydafrika som ett säkert land att vistas i?

Absolut! Jag hade fått höra att allt var så farligt, man kommer bli rånad, alla kommer vara ute efter dig blablabla. Men allt handlar om lite vett ifrån ens egen sida. Man går tex inte uppe med sin dyraste kamera och visar den inför allt och andra men det hade man inte gjort oberonde av vilket land man åkt till. För mig kände jag mig aldrig hotade utan snarare välkommen och trygg.

Hur fungerade upphämtningen och avlämningen på flygplatsen?

Det fungerade hur bra som helst. Dom stod där när jag kom fram och släppte av mig i tid. Väldigt smidigt.

Skulle du kunna rekommendera någon att åka och uppleva samma sak som du gjort till Sydafrika?

Jag skulle rekommendera alla att någon gång i livet åka på en, om inte samma, liknande resa. Jag har inspirerats, utvecklats och haft hur kul som helst. Att göra något annat än att åka på en svensson-semester någonstans är det bästa jag någonsin gjort

Reseberättelser från 2012

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Shark & Marine Conservation.

Hem » Reseberättelse » Amanda berättar när hon jobbade med vithajar

Senaste nyheter: Olika möjligheter för dig som älskar hästar