Marcus jobbade med vithajar i Sydafrika

Välkommen hem, hur var din volontärresa i Sydafrika?
Tack, resan var helt magisk! Jag har fått uppleva så grymt mycket på "bara" fyra veckor! Simmat med vithajar samtidigt som jag lärt mig otroligt mycket om det mystiska livet under ytan. Dessutom har jag träffat massor med andra sköna volontärer som också var där för samma sak och genom dom har jag också fixat gratis boende under sommar OS i London :).

Hur kom det sig att du valde att åka på en volontärresa med djur?
Jag har tidigare backpackat i Australien & Nya Zeeland, tågluffat i Europa, varit på charterresa samt volontärarbetat på barnhem i Thailand. Den här gången ville jag komma nära djurlivet. Att jag valde just vithajsprojektet är för att jag alltid tyckt att hajar är en spännande varelse och djurlivet under ytan har alltid lockat mig! Valet var därför ganska enkelt.

Hur fungerade upphämtningen och avlämningen på flygplatsen?
Perfekt. När jag kom till Kapstaden möttes jag upp av en från vandrarhemmet och hade min första natt där. På kvällen ringde dom från vithajsprojektet och bestämde tid för upphämtning dagen därpå. Allting gick jättesmidigt.

Du valde att åka i april, hur var vädret & projektet då?
April är Sydafrikas höstperiod vilket gör att det blir svalare och svalare inför deras vinter (läs sol och 25 grader varje dag). När vi dök var sikten i vattnet väldigt bra, men det kunde skifta väldigt snabbt beroende på vinden. Vi volontärer fick lära oss snabbt att det var vädret som styrde hur dagarna såg ut.

Hur upplevde du introduktionen på projektet?
På introduktionen fick vi lära oss mer om organisationen, hur dom jobbar för att hjälpa/lära sig mer om vithajen och vad som förväntades av oss volontärer. Vi fick även all praktisk information som var bra att veta.

Du valde att volontärarbeta i tre veckor, var detta en lagom tid tyckte du?
Tre veckor var en bra tid att vara iväg. På den tiden hinner man att komma in i projektet och verkligen förstå sig på forskningen, man kommer närmre vithajen och man hinner också få känslan av att man gör nytta. Hade jag kunnat, så hade jag nog stannat några veckor till :).

Vad var er huvudsakliga uppgift som volontär?
Varje dag utgår två eller tre båtar där turister har bokat upp ett burdyk. Som volontär var vår huvudsakliga uppgift att ta hand om kunderna så att dom hade det bra och kände sig förbereda inför sitt möte med vithajen. Dessutom hjälpte vi till med att forska kring de vithajar som fanns runt båten genom att föra statistik, fota och filma. På eftermiddagen, var vi med om föreläsningar, diskussioner och förde in statistik i marinbiologernas system. Det var en fantastisk känsla att jobba nära förväntansfulla turister inför deras livs äventyr. Vi uppfyllde drömmar samtidigt som jag själv levde i en dröm!

Dök du med hajarna? Hur var det?
Klart att jag gjorde och känslan var helt obeskrivligt! När jag väl stod och stampade inför mitt första dyk så var adrenalinet på topp. Vi var sex personer i buren samtidigt och när besättningen sa "dyk & titta vänster", då dök jag ner blickade åt vänster, men ingen haj. Snabbt tittade jag åt höger och det kan inte ha gått mer än två, tre sekunder förrän jag tittade åt vänster igen. Då kom en fyra meter lång vithajshona från ingenstans och simmande några centimeter ifrån buren, hjärtat pumpade. Sen hade vi sju stycken nyfikna hajar runt båten och jag hann se alla!

Hur såg en "vanlig" dag ut på projektet?
Jag gick upp vid åtta, tog en kopp kaffe satte mig vid uteplatsen och kände doften av hamnen. Bara det var en underbar känsla. Vid niotiden gick vi volontärer till samlingshuset för att förbereda första turen. Båten sjösattes vid tio och vi fick tre spännande timmar med turisterna, hajarna, och besättningen. Eftermiddagen var antingen med andra båten eller att vi jobbade med forskningen. Sen på kvällarna umgicks alla volontärer, ibland gick vi även ut och drack några öl och åt på restaurang i stan.

Fick du vara med vithajarna på det sätt som du förväntat dig?
Innan jag åkte så hoppades jag på att få se någon haj genom burdyk, men att nästan varje dag få studera, analysera och vara nära dom var grymt fräckt, över förväntan.

Hur var allt på projektet i sin helhet i jämförelse med det som du hade förväntat dig?
Vi svenskar är väldigt organiserade och har man bestämt en tid så är det den tiden som gäller! I Sydafrika fick jag lära mig att kulturen är lite annorlunda och lite mer "det löser sig", vilket jag hade svårt med till en början, men som jag kan sakna idag. Mina förväntningar av projektet var att få lära sig mer om livet under vattnet & framförallt om vithajen, vilket överträffade mina förväntningar.

Hur tyckte du att säkerheten var på projektet?
Jag kände aldrig att det var osäkert på något sätt.

Vad var den stora höjdpunkten på din volontärresa?
Att få dyka ner och se en fyra meter lång vithaj var så att adrenalinet rusade rejält. Men jag kan också sakna den dagliga kontakten med förväntasfulla, nervös, sjösjuka och härliga turister, som i sig gjorde min resa speciell. Sen lärde jag mig så otroligt mycket om djurlivet som jag tidigare inte visste, vilket var en fantastisk höjdpunkt bara det.

Hur många volontärer var ni på projektet?
Vi var sex volontärer från England, Tyskland och Holland. Sen var där också fyra marinbiologer som var specialiserade inom olika områden.

Du reste runt en vecka i Sydafrika efter projektet, hur var det?
Sydafrika är helt klart en av mina favoritdestinationer och man kan göra allt där! Jag hyrde en bil och utforskade Kapstaden till Port Elizabeth. Mitt första stopp var en bro, Bloukrans Bridge, som mest är känt för sitt 216 m Bungy Jump. Adrenalinet pulserar bara jag tänker på det. Jag gjorde även ett stopp i surfingparadiset Jeffreys Bay och kastade mig ut på några fina vågor. Innan hemresan hade jag några dagar i Kapstaden med sol, bad & shopping.

Upplevde du Sydafrika som ett säkert land att vistas i?
Som volontär fick jag hjälp under hela projekttiden och på så sätt kände jag mig aldrig osäker. Okej, man ska tänka på att inte skylta för mycket med sina värdesaker. Men under mina fyra veckor i Sydafrika var jag aldrig med om någon incident. Det skulle dröja enda tills i min hemstad, Helsingborg. Det första jag såg på centralstationen var några vakter som bar iväg två bråkstakar. Jag antar att det kan hända saker varsomhelst.

Skulle du kunna rekommendera någon att åka och uppleva samma sak som du gjort till Sydafrika?
Lätt! En av de bästa upplevelserna jag har haft.

Reseberättelser från 2013

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Shark & Marine Conservation.

Hem » Reseberättelse » Marcus jobbade med vithajar i Sydafrika

Vårt nästa informationsmöte är i . Gå med, eller se alla kommande informationsmöten här!