Welgevonden Big 5 Conservation

Följ med till Welgevonden och upplev äkta orörd Afrikansk vildmark. Bevara det orörda djurlivet.

Läs mer

Welgevonden Big 5 Conservation

Welgevondens Viltreservat grundades 1993 och ligger i Waterberg regionen i Limpopo-provinsen i Sydafrika. Det är privat och utlyst som ett skyddat område. Reservatet omfattar mer än 40,000 hektar i Savanna i Water bergen. I reservatet finns bland annat "The Big 5" och över 300 fågelarter tillsammans med hundratals andra växt- och djurarter. Reservatet har aldrig tillåtit jakt och begränsar samtidigt antalet besökare i reservatet. Detta för att säkerställa en minimal mänsklig kontakt för djuren och det ger också den ultimata vildmarksupplevelsen. I Welgevondens reservat får du möjlighet att se dessa djur på nära håll. Du blir en del utav ett viltreservats volontärforsknings och bevarande-program som kommer att bidra till att uppnå de långsiktiga forskningsmål som bedrivs.

Welgevonden är stolta över den orörda vildmarken och djurlivet de har. Reservatet blev nyligen utnämnt till att vara ett beskyddat område och jobbar hårt för att bevara området och att se till att djuren lever fritt och tryggt och att se till att man får en ultimata vildmarksupplevelsen. Det har aldrig varit tillåtet med jakt på reservatet och personalen jobbar aktivt för att upprätthålla den perfekta balansen av biologisk mångfald, bevarande och forskning. Det gör de bland annat genom att begränsa antalet gäster och volontärer på reservatet samt att säkra minimal mänsklig kontakt i förhållande till djurlivet.

Vem kan delta:

Du ska minst 18 år gammal, det finns ingen övre åldersgräns. Det är viktigt att du tycker om djur, natur och har god fysisk hälsa samt inte är rädd att ta i. Ingen dag är den andra lik i djurens värld. Det är viktigt att du förstår att följa reglerna som projektet har då det är för din egen säkerhet och även djurens.

Klimat & Hållbarhet
Våra partners i Sydafrika kräver ett brett utbud av miljövänliga aktiviteter som:

Några snabba fakta om Welgevonden Big 5 Conservation
Passar förFrån 18 år
KvalifikationerInga förkunskaper krävs
LängdFrån 2 veckor till 4 veckor
AnkomstplatsJohannesburg
JobbgarantiNej
Betalt arbeteNej
Närkontakt med djurNej
Antal deltagare10
Borde beställas3 månader innan tänkt avresa
VolontärarbeteVolontärarbete med djurGårdsarbeteMiljövård
Jag vill boka! Jag har några frågor
Ett fantastiskt projekt som verkligen arbetar för och värnar om att djuren ska leva så bra som möjligt i deras naturliga miljö. Att få leva mitt ute i reservatet är en riktigt WOW-känsla samtidigt som det är harmoni till max.

Louise Welgevonden Big 5 Conservation

Big 5

På Welgevondens reservat finner du bland annat "Big 5".

Vad är Big 5?

Ett begrepp man hör mycket om i marknadsföringssammanhang är Big5 eller Big Five som är elefant, noshörning, buffel, lejon och leopard. Utöver deras farlighet är de på många sätt mycket olika och därför kommer man också runt i olika områden när man söker efter dem och ser då också andra djur. Allt detta får du möjlighet att uppleva här på Welgevonden viltreservat.

Elefant: En elefant har ett brett matval som består av träd, buskar, gräs och rötter så dem kan man se i nästan alla terrängtyper från sumpmark till berg. De flesta Nationalparker och reservat har ett bra bestånd så det är normalt inte något problem att finna elefanter.

Noshörning: Kan trots att deras storlek vara svåra att se i Östra Afrika och en del stora safariområden har på grund utav krypskyttet endast ett fåtal eller inga utav dessa imponerande djur. Bland de större ställena i Kenya är Lake N.P där det både finns de svarta och vita varianterna. I Tanzania är det Ngorongoro som är det bästa stället att se den svarta noshörningen. Därutöver är det en del privata reservat som har goda bestånd. I södra Afrika finns det flera bra ställen bland annat Kruger N-P och Hluhluwe–iMfolozi reservatet men också många andra områden med gott bestånd.

Buffel: Är med sitt bestånd på ca 1 miljon den som man ser mest utav Big5 men då den helst ska dricka vatten varje dag finner man den inte i så torra områden likaså i de områden där det inte finns så mycket moln. I de frodigaste områdena kan man vara säker på att se flockar på flera hundra bufflar på vandring efter friskt gräs.

Lejon: "Djurens konung" är en Afrikansk ikon som är synonymt med Afrika och tillsammans med elefanten antagligen det mest populära du kan de. Dessvärre finns det bara 25-30.000 på kontinenten och antalet faller i takt med mindre ytor och tjuvskytte. De bästa områdena är Mara/Serengeti ekosystemet i Kenya/Tanzania och Krugerparken i Sydafrika men det finns en hel del andra områden som också är riktigt bra.

Leopard: Är till mångas överraskning ett av de mest utspridda större djuren i Afrika. Deras territorier är stora och bestånden är inte så stora i områdena. Detta i samband med att de är ganska skygga, har bra kamoflage och är nattdjur
är grunden till att de är svåra att se. De är fantastiska djur som du ska hålla utkik efter.


Skicka denna sidan till mig som PDF

Projekt

Projektet har fokus på forskning och som volontär förväntas du hjälpa till med de aktuella uppgifter som pågår i reservatet. Alla volontärer rapporterar direkt till de anställda biologer som finns på plats.
Det är många olika projekt som pågår på samma gång och du kommer som volontär att bli involverad i de dagliga aktiviteterna. Spännande saker kan uppstå tex att släcka bränder i bushen, fånga in vilt, arbeta med veterinärer, väga elefanter noshörningar osv. Reservatet har som plan att införa 300 gräsätande djur som Impala, kudu och Zebra under nästkommande 3 år och du kommer få möjlighet att hjälpa till med detta om det faller samma med din tid på plats. Hör med oss på GoXplore vad som är planen för 2022 på projektet så hjälper vi dig att förklara.

Här sker massor så räkna inte med så mycket stillasittande.

Arbetsuppgifterna varierar beroende på säsong och vad som löpande sker kan till exempel vara:

Arbetstiderna varierar men var förberedd på att du hålls aktiv många timmar.

This is Africa
Kom ihåg att i Afrika kan saker ändra sig. Tid och fakta är flexibla begrepp och du kommer att möta fenomenet "African Time". Bli inte frustrerad när en tidpunkt blir försenad- det kommer att ske ofta. Luta dig tillbaka och go-with-the-flow. Du kommer att höra uttrycket TIA. Det används ofta och står för :This is Africa.

Tiden förklarad med ett leende :-)

En nyckelaspekt av vår tid på Welgevonden var att vara flexibel. Varje dag var annorlunda och naturvårdsarbetet gäller djur som inte följer våra scheman. Detta innebär förändringar av dagarna, mycket snabbt och plötsligt. Vår första dag i reservatet började vi med orientering, när Pip (vår koordinator) får ett samtal som säger att det finns en noshörning. Vi gör oss snabbt redo att åka och vi är iväg. En på morgonen när vi hade planerat att åka in till stan för en viltauktion fick vi plötsligt ett samtal som sa att det skulle bli en gepardfångst. Hela vår dag förändrades på ett ögonblick.

Claire Welgevonden Big 5 ConservationÖversatt

Varför Welgevonden Big 5 Conservation med GoXplore?

 • Du får bo mitt i ett naturreservat med utsikt över savannen
 • Du får ta del i forskning utav noshörning, lejon, geparder och många andra djur
 • Du får åka på nightdrives och uppleva djuren i rörelse på natten
 • Du får vara med och utveckla reservatets tillgångar för framtiden
 • Du får lära dig om antitjuvjakt hur man gör för att förhindra tjuvjakt
 • Du får se det vilda Afrika tätt inpå dig
 • Du får vara med på viltauktioner
 • Du får lära dig mer om ekosystem och hur du kan förmedla det även här hemma
 • Du får vänner för livet av andra volontärer som kommit hit av samma anledning som dig, att uppleva.

Boende

Welgevonden:

Här bor du i ett tältcamp där du delar tält med en till volontär. Varje tält är fasta alltså en färdig cementgrund och har vanliga sängar. I huvudbyggnaden finns det kök, dusch och toalett och strömuttag. Både tälten och huvudbyggnaden är inhägnat utav elektriska stängsel som håller djuren utanför så du kan känna dig helt trygg.
All kost och logi är inkluderat under hela din tid. Måltiderna är enkla och som volontär hjälper du ofta till med matlagningen samt med att diska upp efteråt. Maten som lagas är internationell till exempel: pasta, sallad, toast etc. Om du har någon special kost tex vegetarian kom ihåg att meddela oss vid bokning men senast 3 veckor innan avresa ( vi kommer även fråga dig om detta). De flesta måltiderna äts inne på projektområdet men ibland kan det hända att man drar ut i bushen får en " sunrise breakfast" eller en " mountaintop lunch". Det är säkert att dricka vatten från kranen och där kan du även fylla på din vattenflaska. Kaffe och te finns till dig dygnet runt utan kostnad.

WIFI:
Det finns WIFI, men man ska komma ihåg att det är begränsad och kan gå ner av och till.

Klädtvätt:
Det finns möjlighet att tvätta på projektet med tvättmaskin.
Det kostar 50 rand per tvätt.

Jag vill boka! Jag har några frågor

Visum

Vid ankomsten kommer du som svensk medborgare att utfärda ett 90 dagars turist / besök visum. Detta kostar ingenting och du behöver inte söka innan avresa. Ditt pass skall vara giltigt minst 30 dagar efter utresa från Sydafrika och ha två blanka sidor för in- och utresestämplar. Vi rekommenderar dig att resa runt och uppleva mer av vad Sydafrika har att erbjuda efter att avslutat projektet inom viseringens tid. Vänligen kontakta oss för tips.

Avgångar

Ankomstort Johannesburg
Ankomst måndagar innan kl 9:30. Avresa måndagar efter kl 19:00.

Jag vill boka! Jag har några frågor

Priser

Uppstartsdatum: 2024 Pris
2 veckor 13850
3 veckor 18100
4 veckor 22400

Notera att priset kan ändra sig och fastställs i förhållande till avresedatum och inte beställningsdatum

VAD ÄR INKLUDERAT I PRISET

Jag vill boka! Jag har några frågor

Reseberättelser & bloggar från Welgevonden Big 5 Conservation

Se fler resebloggar och reseberättelser från våra deltagare
Från att hantera elefantbajs för kamerafällorna, övervaka andningen av en pilartad gepard, räkna djuren för vilttransekterna och mata buffeln, jag fick uppleva så mycket mer än jag förväntat mig och jag kan inte vänta med att göra tillbaka!

Claire Welgevonden Big 5 ConservationÖversatt

Aktiviteter i Sydafrika

FAQ

Behöver jag vara jätteduktig på engelska?

Nej inte alls. Den engelska du redan kan kommer vara fullt tillräcklig för att du ska ha en superbra tid på projektet och så kommer den att förbättras jättemycket under tiden du är där då du pratar engelska med de andra volontärerna och personalen på projektet.

Hur många är det max på projektet och är det människor från hela världen?

Max antalet är 10 stycken och det kommer människor från hela världen med samma intresse som dig.

Hur mycket behöver jag i fickpengar?

Eftersom kost och logi ingår i programpriset behöver du inte mycket extra. .Under veckorna har du begränsade möjligheter att använda pengar. Du får möjlighet att följa med in till byn om du tex vill köpa ngt i en supermarket. De första dagarna i Johannesburg brukar man ibland spendera lite mer då ditt guest house är ca 19 minuter från ett enormt shoppingcenter. Du betalar för dricka och internet på guesthouset. Exempel skulle vi rekommendera någon som ska vara borta 3 veckor att ta med 1000 sek för tiden på projektet och ca 1500 för tiden i Johannesburg.

Kan jag ta ut pengar på projektet?

Det finns ingen möjlighet att ta ut pengar på själva projektet så vi rekommenderar dig att ta ut det innan avresa.

Hur är kommunikationsmöjligheterna på projektet?

I dagsläget finns det ingen WIFI på projektet det kommer att komma under 2016. Åker man till main gate kan man eventuellt finna WIFI även om det går upp och ner. På guesthouset i Johannesburg finns det WIFI mot betalning.

Vad behöver jag för vaccination?

Kontakta din vaccinationsbyrå eller husläkare för konsultation. Vanligtvis brukar man ta för ,Hepatit A & B , gula febern och stelkramp

Behöver jag en reseförsäkring?

Ja! Försäkring är obligatorisk. GoXplore har en skräddarsydd reseförsäkring som täcker arbete på volontärresor med vilda djur. Här kan du läsa mer om vår reseförsäkring.

Föräldrarsidan


Vad gör GoXplore?

För oss är det mycket viktigt att unga människor känner sig trygga och vet vad man ska göra före och under resan. Vi arbetar hårt för att informera ungdomar om alla praktiska saker som ska göras innan avresa. Vi informerar inte bara - vi hjälper även dem att hantera alla de praktiska bitar som handlar om resan så att de känner sig trygga och organiserade hela vägen. Här är några exempel:

Vad gör ditt barn under resan?

Att resa är att leva, men att resa är också att stå på egna ben och lära sig att hantera stressiga situationer. Under resan kommer man kliva ur sin komfortabla zon, vilket garanterat utvecklar ditt barn både socialt och i att ta ansvar. Och visste du att, genom ett sabbatsår minskar risken för avhopp från högre utbildning? Liksom alla andra föräldrar, är du förmodligen lite orolig över att skicka iväg ditt barn ut i världen, men du ska veta att fördelarna av att äventyra är mycket större än nackdelarna. Vi har gjort en liten lista av de många fördelarna med att resa som ung och de färdigheter de kommer att få längs med vägen:

Vikten av att ditt barn gör sin egen resa

Hos GoXplore föredrar vi att all planering går tillsammans med ungdomarna själva, men naturligtvis är vi alltid redo att svara på frågor från er föräldrar. Det är en viktig del av mognadsprocessen att ungdomar själva står för planeringen och besluten kring sin resa, och att de talar med oss, så att vi tillsammans kan hitta just den resa som passar dem bäst. Och kanske ännu viktigare att de känner till alla de praktiska aspekterna av resan, vilket flygbolag de flyger med och hur gör man på flygplatsen, vilka vaccinationer de behöver, vad det innebär med reseförsäkring och så vidare. Som förälder är du orolig, det är helt naturligt. Ett sätt att hantera dina bekymmer är att engagera dig i planeringen - fråga om ditt barns planer och sedan kan du påminna dem om alla praktiska saker som de bör ha i åtanke. Och du kan alltid ringa och få en pratstund med oss om du har frågor!

9 tips till dig som förälder med äventyrslystna barn

 1. Läs reseprogrammet - det ger dig trygghet att veta vad program innehåller. Var inte rädd för att fråga ditt barn om planen. De får själva en bättre överblick genom att förklara vad planen är.
 2. Förvänta dig inte perfektion – prata med ditt barn om att resan inte kommer att vara 100% positiv alltid. Han eller hon kommer att stöta på både motgångar och medgångar men de positiva bitarna kommer definitivt att uppväga de dåliga och mer därtill. Det är en bra sak för ditt barn att behöva navigera i dessa situationer utan hjälp från er föräldrar. Ibland är det de omvägar som skapar de bästa minnen.
 3. Läs om oss; GoXplore - en stor del av att få en trygg känsla, är att det finns förtroende för resebyrån som de reser med.
 4. Släpp taget - låt ungdomar hantera saker själva. Det kommer uppstå problem på resan, men i de flesta fall, är problemen så små att barnet lätt kan hantera det själv även om de inte tror det själva. Låt dem försöka.
 5. Kom överens om hur ofta ni ska hålla kontakt med varandra. Ha i åtanke att vissa av våra destinationer har riktigt dålig nätverksanslutning och telefontäckning, så i vissa fall kan det ta flera veckor mellan tillfällena för kontakt. Och kom ihåg att som utgångspunkt är – No news is good news?
 6. Dubbelkolla vaccinationer så att ditt barn får rätt vaccin innan sin resa.
 7. Kom ihåg att det finns många unga människor som reser, och unga resenärer är bra på att dela tips och erfarenheter om säkra platser att bo på och saker att se och ta sig runt.
 8. Prata med ditt barn om förväntningarna för programmet.
 9. Förbered dig på att ditt barn sannolikt kommer hem som en mer oberoende och självsäker ung människa.
 10. Kontakta oss på GoXplore om du har frågor, vi finns här för dig med.
Skicka denna sidan till mig som PDF Jag vill boka! Jag har några frågor

Besökta program

← Se alla program du har besökt

→ Stäng lista med program

Ja, skicka mig mer information om dessa program!

→ Stäng lista med program

Hem » Land » Sydafrika » Welgevonden Big 5 Conservation

Vårt nästa informationsmöte är i . Gå med, eller se alla kommande informationsmöten här!