Carros Karameller

Hallå!
Jag heter Caroline och för några år sedan gjorde jag min livsresa med GoXplore. Den gick till Zambia, Namibia, Australien och Nya Zeeland. Nu pluggar jag till resekonsult (på Frans Schartau) i Stockholm och gör min första praktik på GoXplores kontor. Jag fick i uppgift att skriva ihop Carros Karameller. Under mina 2 sista veckor som praktikant kommer ni kunna följa med på min fantastiska resa, del för del, på Facebook och hemsidan. Här hittar ni mina "Best Of" och "Must Do" när ni är ute och reser! Har ni några frågor till mig är det bara att slänga iväg meddelande! - Dare to GoXplore!

Skicka ett mail till Carro på caroline@goxplore.se

Del 6 & sista delen av Carros karameller

Efter 1 månad på Nya Zeeland åkte jag tillbaka till Australien. Det första jag gjorde var att gå in till Sydneykontoret och boka in både min surfkurs och min Cowboyskola.

Det var helt galna och otroligt roliga 5 dagar på surfskolan. Mycket skratt, härliga vänner och grymma instruktörer. Redan första dagen stod jag upp, man kan ju diskutera stilen, men jag kom upp! I slutet av kursen kunde alla till och med ta större vågor och vi behövde inte ha lika mycket hjälp av instruktörerna.

När det var dags för Cowboyskolan var det smidigaste sättet att ta sig till Tamworth med buss. Jag fick tips av kontoret i Sydney att Greyhoundbussarna var det bästa och smidigaste sättet och de hjälpte mig att boka bussen. Det var en nattbuss vilket gjorde att jag inte behövde lägga pengar på hostelboende den natten och sparade in ca 200 kr.

Jag som har ridit hela mitt liv var lyrisk när jag kom dit. Jag fick rida nästan varje dag, prova på att verka hästarnas hovar, lära mig kasta lasso, valla får och kor från hästryggen och mycket mer. Det var helt fantastiskt att lämna stadslivet för ett tag och leva lite lantliv.

När jag kom tillbaka till Sydney efter cowboyskolan köpte jag en bil. Det är nog den bästa investeringen jag gjorde på resan. Jag lärde även känna 3 svenska killar på ett hostel jag bodde på en vecka och vi började resa ihop. Första målet var Great Ocean Road och sen hela vägen till Port Lincoln där vi gjorde ett hajdyk, och sen vidare på östkusten och upp till Darwin.

Det bästa sättet att verkligen se Australien är med bil! Man kan stanna när man vill och se vad man vill helt fantastisk frihetskänsla. Antingen kan man köpa bil själv, hyr bil eller använder sig av en relocation cars.

Hajdyket var sjukt häftigt. Att stå i det kalla, knäpptysta vattnet och helt plötsligt se en 6 meter lång vithaj attackera betet innan den lika snabbt försvinner i det mörka havet är en grym känsla. Så när jag har arbetat och sparat ihop lite mer pengar är prio ett att åka på GoXplores vithajsprojekt i Sydafrika så jag får göra mer burdyk och lära mer mig om vithajen.

Om jag ska plocka ut några highlights från Östkusten skulle jag först och främst säga Byron Bay! Sjukt roligt ställe, fullt med backpackers och bra drag! Noosa är också fantastiskt. Väldigt fin och mysig stad. Lugnare än Byron Bay men underbart ställe att ta det lite lugnt på.

En annan plats ni inte får missa är Fraiser Island. Världens största Sandö. Jag hade tyvärr inte tid att göra mer än en dagstur. Men de som gör ett Jeepsafari på ön säger att det är grymt!

När vi kom upp mot Cairns ringde jag kontoret i Sydney igen och bokade in min dykkurs. De första dagarna tillbringade vi i en pool för att lära oss grunderna. Efter det var det dag att bo på båten i 3 dagar och äntligen få se Stora barriärrevet på riktigt.

Att komma så nära ett av de få bevarade korallreven är magiskt. Och när vi gjorde nattdyket var alla på helspänn. Vi visste att reef sharksen var precis runt båten och även fast dem oftast inte anfaller och inte gör större skada så killade det i magen av bara vetskapen att hoppa ner i det mörka vattnet där hajarna simmade.

Först var det bara mörkt, men efter ett tag kände man sig bevakad, som om någon tittade på en hela tiden. Ju längre man var i vattnet desto mer började man titta sig omkring. Efter ett tag såg man små röda pluttar lite här och var. Det var då jag insåg varför jag kände mig uttittad. Det var fullt med små räkor omkring oss som hade full koll. Ännu en stor dröm hade gått i uppfyllelse!

Den sista platsen ni måste besöka när ni är i Australien är Uluru, Ayers Rock. Det var helt fantastiskt. Att komma nära out backen, den arborginskakulturen och se den här magnifika stenen var otroligt häftigt. Jag har en förkärlek till solnedgångar så att äta middag i solnedgången och se hur Uluru ändrar färg från ljusorange till mörklila beroende på solens placering var magiskt!

Efter min hemkomst i Sverige åkte jag tillbaka till Australien efter 5 månader och körde hela västkusten. Jag har kört runt hela Australien och även sett den sidan. Men jag måste försöka begränsa mig, så har ni några frågor eller funderar på någonting av det jag har skrivit om är det bara att slänga iväg ett mail så svara jag jättegärna!

Hela den här resan var ren och skär lycka från första dagen i Zambia till sista dagen i Australien!

Del 5, Nya Zeeland - Carros karameller

Jag gjorde också en Canyon Swing. Då står man på en avsats och har först ett fritt fall på 60 meter, sedan en 200 meter swing i 150 km i timmen. Det är någon av det roligaste jag gjort i hela mitt liv! Man kan hoppa på hur många olika sätt som möjligt. Jag gjorde den första baklänges och upp och ner helt fritt hängande.

Den sista verkliga höjdpunkten på Nya Zeeland var när jag åkte till Kaikora och simmade med delfiner. Det var vindstilla, solen lyste och när vi hoppar ner i vattnet hade vi 500 vilda delfiner omkring oss. Och dem var leksugna!

Jag har ett minne som har verkligen har satt sig på näthinnan. Det är tyst, inga delfiner och helt plötsligt ser jag en luftbubbla komma precis under mig. I samma stund som den åker förbi mig kommer det en delfin i full fart under mig, två tre på varje sida av mig och en av dem börjar simma runt och vill leka. Jag tittar rakt in i dem mörka ögonen och försöker simma med delfinen som sedan dyker rakt ner i det mörka havet.

När någon frågar mig vilka är mina "must do" är på Nya Zeeland är det alltid de här aktiviteterna jag nämner. Spara hellre pengarna och gör färre aktiviteter som du verkligen vill göra, än att göra många som är lite billigare!

Del 4, Nya Zeeland - Carros karameller

Jag åkte till Nya Zeeland efter mina två månader i Bondi, där nya äventyr på Kiwi Experience bussen väntade. Det var väldigt vemodigt att lämna Bondi och vännerna, men dem ville vara kvar och detta var min resa. Jag körde mitt race och ville fortsätta att se mig runt.

I och med att nästan alla på bussen bor på samma ställe, äter ihop och gör massa aktiviteter tillsammans kommer man varandra väldigt nära. Men det finns alltid dem man klickar extra bra med och som man känner från första gången man pratar med dem att de här människorna vill jag lära känna. Exakt det här hände mig med en engelsktjej. Vi pratade lite en förmiddag och hon skulle träffa 3 engelska killar som också var med på bussen. Dem skulle ut och gå en runda och hon frågade om jag ville följa med.

Efter den promenaden var det som att vi 5 hade känt varandra hela livet! Det är deras förtjänst att jag stannade på samma buss i 3 veckor, att jag vågade göra alla sjuka grejer och att min Nya Zeelands resa blev en av dem bästa resorna jag någonsin kommer ha gjort!

För att plocka ut några highlight från resan börjar jag på Nordön. I Taupo hoppade jag fallskärm från 15000 feet ca 4600 meter. Jag har alltid velat göra en Sky Dive. Det var faktiskt lika fantastiskt som jag hade föreställt mig! Jag hoppade på en av Nya Zeelands bästa platser och hade att alla en helt egen fotograf som filmade och tog kort under hela hoppet.

Andra saker man måste göra är helt klart besöka Queenstown. Staden är galen! Nattlivet är grymt, vyerna från stranden är fantastisk och det är helt klart adrenalinkickarnas stad!

Här hoppade jag Bungyjump och Canyon Swing. När jag lämnade Sverige lovade jag mina föräldrar att inte hoppa Bungyjump. Men när man sitter på bussen, listan om vilka som ska hoppa går runt, taggande musik spelas i bussen och hela ens kompisgäng skrivet på. Då är det svårt att motstå! Och varför göra någonting småskaligt? En Bungy på 134 meter med 8 sekunders fritt fall, Why not?

Jag blev nog lite av en adrenalinjunkie måste jag säga när jag var där nere, och Queenstown levererade! Jag har aldrig varit så nervös, exalterad och uppspelt i hela mitt liv som jag var inför bungyjumpen. Jag skakade av förväntan och hade en känsla av skräckblandad förtjusning hela dagen och när det väl var dags var nerverna utanför kroppen. Att slänga sig 134 meter rakt ut mellan två klippväggar och rakt ner mot en flod är emot alla kroppens spärrar. Men jag gjorde det!

Fortsättning följer på Nya Zeeland......


Del 3, Australien - Carros karameller

Det här kommer bli svårt! Hur ska jag kunna välja ut en grej som var det bästa under hela min Australien vistelse? Det går faktiskt inte! Man kan säga att jag gjorde två olika typer av resor under min tid i Australien. De första två månaderna tillbringade jag i Sydney och framför allt i Bondi Beach, och det här mina vänner, är det grymt! Det är någon av de bästa tiden under mina två Australienbesök.

Jag lärde känna två svenska tjejer, som också reste med GoXplore efter två dagar i Sydney. Det slutade faktiskt med att vi tre flyttar ihop i Bondi Beach.

Tips om hur vi skulle hitta boende fick vi genom kontoret i Sydney så tack vare dem fick vi en grym lägenhet som låg precis vid stranden.

Jag bodde och arbetade 2 månader i Bondi. Sydneykontoret hjälpte mig med mitt översatta CV så det skulle passa den australiensiska arbetsmarknaden och med lite stavning, ordval och formuleringar. Så när jobb och boende var fixat kunde "vardagen" börja. Men vardagen i Bondi är inte ens i närheten som den är hemma. Varje eftermiddag/kväll efter jobbet träffades vi grannar, umgicks, åt middag drack öl och kollade solnedgången. Inte allt för sällan var det någon som kom med den briljanta idén att vi skulle gå ner till närmsta pub eller Bondis bästa nattklubb, och det var inte ofta man sa nej. Vi var ett sånt fantastiskt gäng och hade så otroligt roligt tillsammans så det går inte ens att beskriva!

Jag bodde där över jul och nyår. Och när julafton närmade sig fick vi alla, mer eller mindre, hemlängtan. Traditionerna, släkten och julmyset. Så vi bestämde oss för att ha julbord. Ikea ligger inte allt för långt bort! Vi blev totalt 10 svenskar och efter julbordet var det ut på stranden och festen började.

Jag hade mitt livs bästa nyårsfirande någonsin i Bondi. David Guetta kom och spelade live! Helastranden var fylld med människor. Känslan att stå på Bondi Beach, lyssna på David Guetta live, fira in det nya året med underbara nya vänner och se ett otroligt fyrverkeri vid 00:00 slaget kommer nog ingenting någonsin att slå!

Så för mig är Bondi Beach och Sydney ett måste. Jag kan fortfarande sakna känslan av att gå till Hyde Park sätta sig i parken med en kaffe i handen eller gå ner till stranden i Bondi på kvällen och ta en kvälls promenad!


Del 2, Namibia - Carros Karameller

När jag kom fram till Noah's Ark blev jag lite ställd och positivt överraskad. Det var en helt annan typ av projekt. Det var mycket fler volontärer och även fast jag visste att dem hade fler djurarter än bara lejon hade jag inte föreställt mig 300 olika djurarter. Så tankarna om att "det inte skulle hålla måttet" var som bort blåst. Det var två helt olika projekt som absolut inte gick att jämföra.
De ville att vi skulle socialisera oss med djuren mycket. Så fort vi hade rast/fritid ville dem att vi skulle sitta i eller utanför burarna och umgås med djuren. Det är också den delen jag tycker var det allra bästa under min vistelse. Att kunna gå in till 6 tama, fullvuxna geparder, sätta sig hos dem, klappa dem och ha dem vilandes i mitt knä är svårslaget. Eller gå in till Vervet aporna och baby babianerna och låta sig bli en i deras familj. Det är inte mycket som slår den känslan av både frihet och kärlek från djuren!

Del 1, Zambia - Carros karameller

Zambia var mitt första stopp på resan. Helt fantastiskt! Jag har varit i Sydafrika förut och älskar det landet, så att få se ett annat afrikanskt land skulle bli jättespännande. Att få umgås med dess majestätiska djur var helt fantastiskt. Det allra bäst med det här projektet är helt klart alla Lion Walks. Att få umgås med djuren i sin rätta miljö, vandra runt i naturen och ha The Zambezi River bredvid mig och bara andas Afrika var helt fantastiskt! Jag har aldrig varit med om någonting liknande och helt ärligt förstod jag nog inte riktigt vad jag var med om förens jag lämnade lejon projektet. Att lämna Lejon Projektet var fruktansvärt jobbigt. Jag hade kommit så nära de andra volontärerna och även de som arbetade där. Kraven på nästa ställe var höga!

INTRODUKTION

Efter studenten 2008 kände jag att jag var trött på Växjö och ville ut och se världen. Jag ville bryta vardagen, upptäcka saker och åka iväg på mitt livs äventyr. Frågan var bara: Var vill jag åka? Hur ska jag komma dit? Jag började kika runt vad det fanns för alternativ. Vilka som kunde hjälpa mig, och vilka destinationer som lockade. Jag kom in på GoXplores hemsida, började titta på de olika projekten, de olika länderna och ju mer jag kollade desto mer började jag inse jag att det nog var Australien jag ville åka till. Jag beställde en katalog och en vecka senare trillade den ner i brevlådan.

Ju mer jag tittade i katalogen desto mer kände jag att det är ju exakt det här jag ville göra! Tänk att kunna kombinera resa och arbeta under ett helt år! I min värld kunde det inte bli bättre än så. Helt plötsligt dyker det upp ett lejon på en bild. Just nu snurrade huvudet av operahus, kängurur och surfbrädor. Så att se ett lejon var lite oväntat. Jag börjar läsa om volontärprojekten i Zambia och Namibia och var såld efter det första stycket. Jag ska dit, även om jag skulle vara tvungen att arbeta längre än jag egentligen ville.

Jag vet inte hur många gånger jag har läst katalogen, jag kan den nog innantill, och varje gång jag öppnade den hittade jag nya spännande saker. Nya Zeeland, varför inte åka dit när jag ändå befinner mig på dem bredgraderna? 3 timmars flyg mellan Sydney och Auckland är ju ingenting när man har flugit 30 timmar från Stockholm till Sydney.

Innan jul 2008 satte jag upp ett mål. Innan hösten 2010 skulle jag åka iväg på den här resan. Inget snack jag ska dit. Nu är det dags att göra någonting och inte falla in i bekvämligheterna och lunka på i samma trygga fotspår.

Jag ville göra och uppleva så mycket så jag började kika på GoXplores tillvalsprodukter. Surfa är ju ett måste när man är i Australien. Dyka i barriärrevet, och kunna göra ett nattdyk! Blir det bättre än så? Jag har ridit hela mitt liv, så att prova på gårdslivet 5 dagar och leka cowboy var också svår att säga nej till.

När jag började titta närmare på Nya Zeeland, där jag ville vara 1 månad, började jag fundera på hur man lättast tar sig runt och samtidigt se så mycket som möjligt. Det fanns en buss som körde runt de olika öarna. Passet gällde 1 år och man kunde hoppa på och hoppa av hur många gånger man ville. De körde till alla "Must See" platser, man fick en bok där det stod vad man kunde göra på de olika platserna och bokade man aktiviteter via bussen fick man alltid lite rabatt. Snacka om att smålänningen blev glad när hon såg ordet rabatt!

I och med att alla mina tillval hade öppna datum behövde jag inte boka in dem innan avresa utan när det passade mig, plus att allt var betalt så jag visste att det skulle bli av!

Jag har många gånger fått frågan vad som var bäst på min resa. Den frågan är omöjlig att svara på! Alla platser har sin charm och jag har en speciell känsla till alla mina resmål. Men självklart finns det alltid guldkorn var man än är.

Reseberättelser från 2013

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Work & Travel Australien.

Hem » Reseberättelse » Carros Karameller

Vårt nästa informationsmöte är i . Gå med, eller se alla kommande informationsmöten här!