Jag hade de bästa fyra veckorna på Kuba

Följande reserapport skrevs av en GoXplore-deltagare från ett annat land och översattes automatiskt till engelska. Texten kan därför ibland vara lite otydlig.

Fuktig luft, molnfri himmel, brinnande sol. Ljud från öppna balkongdörrar. Men inte ett vanligt brus från en storstad. Ljud från blandade röster av människor som pratar, skriker och skrattar, röster från cykeltaxibilar som kör förbi, reggaetonmusik som spelas i deras radioapparater, röster av levande salsamusik från hörncaféet i närheten. Röster från vardagen i Havanna.

Detta är vad jag lyssnade på på vår Casa Particular i fyra veckor när jag deltog i ett program som heter Viva Cuba !. Efter ett stressigt år på universitetet var Kuba precis vad jag behövde. Programmet bestod av spanska lektioner som hölls på morgonen under veckan, salsalektioner två gånger i veckan och kulturturer tre gånger i veckan. Vi var upptagna med att delta i aktiviteter eller utforska den vackra staden hela månaden, vilket hjälpte mig att komma bort från allt stressigt hemma och gjorde det möjligt för mig att verkligen komma in i den kubanska livsstilen och skapa en annan, nästan lokal typ av vardag där. från allra första veckan. Fyra veckor gick otroligt fort men det hände så mycket.

Mina personliga favoriter – helt klart – var salsakurserna. Efter att ha dansat salsa tidigare med ett par andra tjejer, blev vi separerade till en mindre grupp från nybörjarklassen. Alla av oss hade våra egna cubanos som partners och lärare. Det med den tropiska värmen garanterade att du efter lektionen inte skulle hitta en torr plats från dina kläder! Jag älskade det. Men det jag älskade ännu mer än salsakurserna som hölls under dagen, var festerna på natten där man fick prova sina kunskaper. Det är det bästa stället att lära sig. Och pojken cubanos kan dansa! Mycket snart efter ankomsten fick vi reda på de bästa platserna för varje dag. Måndagar Hotel Florida, onsdagar La Gruta, torsdagar 1830 och så vidare. Det fanns en specifik plats för specifika dagar. Och för alla dagar i veckan. Våra salsakunskaper testades väl de flesta nätter under vår vistelse.

Casan vi bodde i låg mitt i centrum av Habana Vieja - Gamla stan. Det var ett 20-tal personer i vårt program, varav de flesta av oss bodde i samma Casa. När vi spenderade mycket tid tillsammans varje dag blev vi en enda stor familj som delade härliga stunder tillsammans. Oavsett om det var en utekväll på stan, att dansa dumt på balkongen medan musik spelade full volyme, skratta åt gårdagens berättelser över frukosten eller tillbringa en regnig eftermiddag med att skvallra och skämta i vardagsrummet. Med olika bakgrunder och nationaliteter gav alla något till den färgstarka gruppen.

Personalen kom också nära. Programledare och salsalärare följde ibland med oss när vi gick ut. Spanska lärare hängde på Casa utanför lektionerna och en gång bad vi en av dem visa oss det lokala gymmet. Kökspersonalen var också så söt och omtänksam vid frukostar och luncher. Och varje gång någon blev sjuk tog de riktigt väl hand om dem och gjorde specialrätter.

Det fanns även en weekendresa till vackra Vinales med i programmet. Där åkte vi på ridning vilket var ett utmärkt sätt att uppleva den vackra, otroliga gröna landsbygden. Där fick vi se en man rulla en cigarr och även smaka en. Det smakade förvånansvärt gott! Sluta milda och söta på grund av honungen de använder i tillverkningen. I Vinales tog vi också en taxi till en vacker vit sandstrand. Att Havanna är en stad och en strand är något du verkligen saknar. Fast vi upptäckte att det under mycket varma dagar är möjligt att gå och svalka sig vid en av poolerna på ett hotell nära Parque Central. Personalen kan påpeka att de endast är till för hotellets gäster, men det finns alltid en möjlighet att förhandla framgångsrikt.

Sammantaget hade jag de bästa fyra veckorna på Kuba. Jag älskar verkligen landet och Havanna. Jag älskar kontrasten mellan Finland, där jag kommer ifrån, och Kuba. På Kuba tror jag inte ens att de vet vad ett ord stress betyder. Även om färgen från väggarna i byggnaderna faller av och gatorna inte är i särskilt bra skick – man måste älska Havanna. När du börjar se bortom ibland lite ur skick byggnader och ignorerar det faktum att kvaliteten på maten inte är något vi är vana vid, får du se vackra människor vars gästfrihet är oändlig och slarvig livsstil att fira och ha kul oavsett fattigdomen nästan alla lever i är något att se upp till. Jag tar gärna med mig till och med en liten del av den attityden hem. Och det faktum att de inte har internetuppkoppling. Det betyder att människor fortfarande faktiskt pratar med varandra - inte bara via sociala medier. Och den vackra naturen: kristallklart vatten, gröna palmer, strålande sol. Och musiken. Inga bilar som fyller gatorna tutar utan musik. Live musik. Kubanska rytmer. Överallt. Vad finns att inte älska? Jag är säker på att jag kommer tillbaka snart.

Besos,

Vilma Ranki

Reseberättelser från 2015 (Översatt)

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Viva Cuba.

Hem » Reseberättelse » Jag hade de bästa fyra veckorna på Kuba

Vårt nästa informationsmöte är i . Gå med, eller se alla kommande informationsmöten här!