Michaela på taket av världen

Namaste kära ni

Här på taket av världen, känner man sig närmare gudar och andar än någonsin tidigare. Bland traditionella byar, fantastiska nationalparker, snöklädda bergstoppar och många härliga människor uppfylls ditt livs äventyr! Att ha sagt upp mig från mitt kontorsjobb för att stilla just den äventyrslusten var det bästa beslutet jag någonsin har gjort. Följ med mig på min resa och jag hoppas att du också får uppleva Nepal – du kommer verkligen inte att ångra dig!


Efter att ha rest runt i Indonesien och Australien var nästa och sista stoppet av min resa Kathmandu där jag fick möjligheten att volontärarbeta i 4 veckor. Något jag aldrig har gjort tidigare men något som alltid lockat mig, och att faktiskt kunna göra skillnad i ett sånt fattigt land som Nepal är.

Hjärtligt bemött av ett fantastiskt team i volontärhuset började min introduktionsvecka. Tillsammans med tio andra volontärer från hela världen lärde vi oss väldigt mycket om den nepalesiska kulturen och deras livsstil. Vi dansade tillsammans, gick på bio, hade yogakurser, vi lärde oss att måla fina henna tattoos och besökte tempel, kloster och andra sevärdheter i och omkring Kathmandu. En av mina favorittempel var "Monkey Temple" på Durbar Square med en fantastisk utsikt över hela staden och som är bland de äldsta religiösa platserna i Nepal.

Volontärboendet var mycket bra utrustade med allt man behöver. Att få träffa folk från olika delar av världen och knyta nya kontakter är väldigt roligt och samtidigt också utbildande då alla har olika bakgrunder och historier att berätta. Det ges även möjlighet att ställa frågor och få stöd av de som har varit där en längre tid och som känner till de bästa platserna att vara på och har många bra tips för dig som är ny i landet. Att du kommer känna dig ensam behöver du verkligen inte oroa dig för. Det kändes som en stor familj som man hade riktig kul tillsammans med.

Som volontär får du själv välja vilka projekt du vill jobba med. De vanligaste projekten är undervisning och kvinnohjälp det vill säga att du lär ut basic engelska, grundläggande datorkunskaper och andra ämne som intresserar dig som tex hälsa, musik, personlig utveckling osv. Tyvärr har många människor i Nepal inte ens fått grundlig utbildning och därför är det så viktigt att vi hjälper de att utvecklas, inspireras och framförallt ge dem en framtidstro. Även de äldre är i stort behov av hjälp och omsorg.

Jag valde att tillbringa min tid på två olika projekt som framförallt fokuserade på barn och äldre människor. Det var en fantastisk känsla att få sätta leende på en äldre dam som precis fick nytvättade kläder på sig. Jag hjälpte henne även med maten, och en av de få varma måltiderna kunde bestå utav ris och lite mjölk. Att bara få sitta bredvid hennes sida och hålla hennes hand gav mig en lycklig känsla med en oerhört positiv effekt – en känsla som ligger en varmt om hjärtat. Varenda dag jag var där fann jag något som jag blev så oerhörd tacksam för. Att man själv ger lite av sin egen tid för att hjälpa till och umgås tillsammans, uppskattas mer än allt annat.

På helgerna var jag ledig där jag utnyttjade tiden att upptäcka ännu mer utav landet. Nepal erbjuder fantastiska utflykt till nationalparker, har ett stort utbud av trekking i bergen och består av många mysiga byar med massa bra restauranger och många små shopping affärer med sina färgglada prylar. Det största resmålet som lockar de flesta turister är Mount Everest. Tyvärr så räckte inte mina 4 veckor till för att åka dit. Så vill du uppleva det, rekommenderar jag att boka till några fler dagar innan eller efter din volontärinsats.

En av de bästa utflykter jag har gjort var resan till "The Last Resort" som ligger nära den tibetanska gränsen. I en tretimmars bussresa genom smala gator och branta backar kom jag till det perfekta stället för äventyr och fullständig avkoppling. Det började med ett 165 meters högt bungee jump och avslutades med en tretimmars river-rafting dagen därpå. På kvällen vilade vi oss i saunan och sov som änglar i vår varma, mysiga, lyx safari tält som även inkluderade bekväma bäddar, täcke, handduk och eluttag. En oförglömlig upplevelse.

Andra utflykter jag gjorde var resan till Chitwan nationalpark där jag fick se noshörningar och elefanter, och en annan helg var jag i Pokhara där jag fick njuta av den bästa utsikten på de imponerande Himalaya bergen.

Några tips från mig är att du bör ta med dig varma kläder då det ofta kan bli rätt kallt på nätterna. I Nepal finns inte alltid tillräcklig med varmt vatten och även wifi kan brytas ibland. Tänk på att det finns mycket trafik på gatorna och det inte gäller några särskilda regler utan du får själv vara mycket uppmärksam när du är ute och går. Några dagar kan det finnas en hög luftförorening vilket gör andningen lite svårare men man vänjer sig ganska fort vid det nya klimatet och miljön. Du ska också vara beredd på oväntade besök av några lömska apor vilka kan orsaka lite kaos men samtidigt sötna dagen :)

Även om det är ett fattigt land är folket mycket glada och är för mig bra förebilder, och visar att det inte är materiella saker som är viktiga i livet. Generositeten hos nepaleserna är trots allt stor och det är människor med stora hjärtan. Jag önskar mig att en dag kunna resa tillbaka till Nepal.


Dette er et reisebrev fra en av deltakere på vår Volontär Nepal program i 2017.

Hem » Reseberättelse » Michaela på taket av världen

Johan R beställde vårt Work & Travel Australien program för 7h sedan. Är det något för dig också??!