Volontärarbete i Costa Rica

Costa Rica är den gröna pärlan i Mellan-Amerika känt för sin otroliga natur, fantastiska djurliv och stränderna på varsin sida av landet. Bada i varma källor, se aktiva vulkaner, zip-lina genom djungeln & lär dig surfa.

Läs mer

Volontär Costa Rica

Enligt Lonely Planet är Costa Rica Centralamerikas juvel. Costa Rica är en oas mellan de turbulenta grannländerna och det är också det enda landet i regionen utan en armé. Det är en underbar plats för ekoturism och ett av de bästa länderna att besöka i Centralamerika. Costa Rica har kust på båda sidor av landet, vilket betyder fantastisk surfing och ett paradis för strandälskare!

Vi arbetar med CRLA (The Costa Rican Language Academy) som tar emot volontärer från länder över hela världen. Kanske blir du nästa? De är baserade i huvudstaden San Jose som också kommer att vara din bas under din vistelse. San Jose ligger mitt i Costa Rica, men det är inte mer än 2-3 timmars bilfärd innan du är vid kusten, oavsett om du reser norrut eller söderut, perfekt när du har lediga helger.

Projekten sträcker sig från arbete på skolor, barnhem, daghem och äldreboenden till jordbruksarbete på landsbygden eller skydd av sköldpaddor och andra djur. Vi kan ordna jobb inom flera sektorer och har du något att bidra med inom ett specifikt område kan du kontakta oss så att vi kan undersöka saken åt dig.

Du anländer till San Jose och sedan blir du upphämtad på flygplatsen och körd till familjen du ska bo hos under din vistelse. Kulturen i Centralamerika är inkluderande och varm så du kan vara säker på att du kommer att bli väl mottagen av din nya familj. På måndagen börjar du med spanskakursen. Under de närmaste dagarna kommer ett orienteringsmöte att hållas där du och en lokal koordinator hittar det perfekta projektet för dig. Kanske du till och med har tid för fler projekt? När spanskan är tillräckligt vältränad är det dags att sätta sig in i projektet och hitta sin plats där. Du har mycket att se fram emot!

Vem kan delta på programmet?

Detta program är för dig som har fyllt 18 år. Du har en positiv inställning och kan anpassa dig då du antingen kommer att bo hos en värdfamilj eller med andra volontärer i projektet. Du kommer att arbeta tillsammans med lokalbefolkningen och volontärer från hela världen. Med andra ord kommer du att komma i kontakt med många olika kulturer. Du måste behärska engelska och gärna kunna förstå lite spanska men det är inget krav.

Ett informationsmöte kommer även att hållas av vår samarbetspartner första måndagen på skolan, då kommer de att gå genom ditt valda volontärsprojekt, hur du kommer att bo (värdfamilj eller volontärcenter beroende på valt projekt), vad man kan göra på helgerna, vad olika turer kostar osv. När din 2 veckors spanska kurs är avklarad är det dags att volontärarbeta och ta nästa steg.

Filmen från Costa Rica

Några snabba fakta om Volontär Costa Rica
Passar förFrån 18 år (passar även för familjer)
KvalifikationerViljan att arbeta med människor och djur
Längdfrån 4 veckor
AnkomstplatsSan José
Betalt arbeteNej
Närkontakt med djurPå djurprojekten
Antal deltagareObegränsat
Borde beställasminst 1 månad innan avresa
VolontärarbeteVolontärarbete med djurUndervisningVolontärarbete med barnSpanskakursSköldpaddorFamiljevänlig
Jag vill boka! Jag har några frågor
Jag har det underbart! Familjen är otroligt trevlig, spanskalektionerna är intima och väldigt roliga och fritidskurserna är ett jättebra erbjudande! Det som har gjort mest intryck hittills är kanske all färsk frukt. Frukt som är importerad till Norge smakar helt annorlunda här nere och på en vecka har jag ätit fruktansvärt mycket frukt som jag aldrig hört talas om förut.

Hedevig Volontär Costa RicaÖversatt

Projekt

Efter att ha skickat in nödvändiga papper kommer CRLA att bekräfta en plats åt dig. Vi rekommenderar att du väljer ett område du vill arbeta inom istället för att välja ett specifikt projekt. De områden du kan välja mellan är socialt arbete (barnhem, skolor etc.), samhälle (gårdsarbete etc.) eller ekologi och djur- och naturvård (djurräddningscentral och sköldpaddsvård).
Normal arbetstid är måndag till torsdag, fyra till fem timmar varje dag men det beror på vilket projekt du arbetar med.

Du kan välja mellan flera typer av projekt och de som nämns nedan är exempel. Vilket projekt du ska arbeta med avgörs när du kommer till Costa Rica. Vår lokala partner kommer sedan att prata med dig och hitta ett passande projekt tillsammans med dig. Här gäller det att vara flexibel. Observera att de allra flesta sociala program finns i San Jose.

Sociala Projekt

Grundskola och skola för barn med särskilda behov

De barn som går i de offentliga grundskolorna kommer från låginkomstfamiljer och föräldrar betalar därför bara skolavgifter och för material. Resten täcks av en årlig budget från staten. På så sätt får barnen möjlighet att gå i skolan men det finns behov av arbetskraft utifrån. Som volontär i skolan kommer dina arbetsuppgifter att vara att assistera eller undervisa i ämnen såsom engelska, matte, geografi och idrott. I skolor för barn med särskilda behov finns det barn som har fysiska eller psykiska utmaningar och som inte får den uppföljning de behöver på "vanliga" skolor. Här finns barn med autism, hörselnedsättning, synnedsättning och Downs syndrom.

Day Care Center

Daghemmen ger föräldrar möjligheten att ha sina barn någonstans där de känner sig hemma medan de själva är på jobbet. Barnen får enkel undervisning, mat och mellanmål och blir omhändertagna. Några av daghemmen är en del av ett statligt program som försöker fokusera på områden som lärande och kost. Barnen är vanligtvis mellan tre och nio år och sätts ihop i grupper efter hur gamla de är. Dina arbetsuppgifter kommer bl.a. vara att lära ut konsthantverk, lära ut engelska, organisera leksaker och aktiviteter, hjälpa till med dagliga sysslor som är nödvändiga för att centret ska kunna hållas igång och allmänt underhåll av centret. Nya idéer är alltid välkomna!

Barnhem

Dessa organisationer ger barn som lider av fysisk och psykisk misshandel ett tillfälligt hem, där de kan bo medan deras föräldrar får rådgivning eller behandling. Om situationen i hemmet inte förbättras kommer barnen att flyttas till ett permanent barnhem med hopp om att de ska kunna adopteras bort. En del av barnen i hemmet kanske redan väntar på att få adoptivföräldrar. Hemma får barn nödvändig vägledning och psykologisk hjälp och hälsotjänster såsom läkare och tandläkare i hemmiljö, som drivs av kvinnor som ofta arbetar ideellt. Som volontär här är du en del av ett mer humanitärt alternativ för barn som tyvärr inte har familj eller som inte får det de behöver av sin familj. För barnhemsprojekt är det en minimilängd på fyra veckor.

Äldreboende

På äldreboenden försöker man skapa en hemtrevlig atmosfär och ge äldre acceptans och respekt. De försöker se deras behov och förmågor och ge dem en bättre livskvalitet. Hälsa, fysisk träning och rekreation står i fokus och är en del av servicen till de äldre. Arbetsdagarnas längd på sociala projekt varierar. Du kan jobba hel dag, halvdag eller några timmar om dagen och du jobbar fyra dagar i veckan. Berätta gärna lite om hur mycket du vill jobba efter att du anmält dig så kan vår lokala partner ordna detta så gott de kan.

Community projekt

Samhällsprojekten ligger på Costa Ricas landsbygd och här får du möjlighet att få en inblick i hur det är att bo i ett litet och tätt lokalsamhälle i Costa Rica, omgivet av vacker sydamerikansk natur. Du kommer antingen bo hos en lokal värdfamilj eller i en sovsal med andra volontärer. Det beror på vad du ska jobba med. Livet i byn är lättare än livet i stan och detta återspeglas i boendet och komforten. Du måste därför kunna hantera enklare förhållanden.

Du kan jobba med:

Ekologi, djurskydd och naturvårdsprojekt

Bevaring av havssköldpaddor

I Costa Rica finns det flera olika program som syftar till att skydda havssköldpaddorna som kommer till Stillahavskusten och kusten på den karibiska sidan av landet. Vandrarhem har byggts för att skydda viktiga häckningsplatser för sköldpaddsraser som Stilla Havets olivridley, läderrygg, gröna sköldpaddor och höknäbbsköldpadda.


Animal Rescue Center
Räddningscentraler är privatfinansierade organisationer som hjälper djur som har fallit offer för olyckor eller förlust av deras naturliga livsmiljö. Lokala tjänstemän hittar djur från hela landet och målet är att kunna ta hand om djuren och släppa tillbaka dem i deras naturliga livsmiljö. Djuren som behöver hjälp kan vara allt från sengångare, tapirer, spindelapor, mascaws till olika typer av katter. Vilken typ av djur som tas hand om i ett centrum beror på vilken typ av djur som finns och är i behov av vård. Dessa projekt överlever på donationer, så centrumen fungerar även som ett zoo där besökarna bidrar med extra medel som de behöver.Skicka denna sidan till mig som PDF

Boende

När du anländer i Costa Rica blir du upphämtad direkt på flygplatsen av vår samarbetspartner och skjutsad till din värdfamilj.

Hur du bor beror på vilket projekt du ska jobba med. Om du arbetar med sociala projekt i San Jose kommer du med största sannolikhet att bo hos en värdfamilj. Om du ska arbeta med ett samhälle kan du antingen bo hos en värdfamilj eller på det projekt du arbetar med. Om du ska jobba med ekologiska projekt och natur- och djurskydd bor du antingen hos värdfamilj eller med andra volontärer. I dessa projekt ingår tre måltider om dagen.

Vill man använda internet är det inte vanligt att familjer har detta. Som deltagare i programmet har du tillgång till undervisningsområdena för CRLA i San Jose och där har du fri tillgång till Internet. Du kan också använda internetcaféerna i San Jose. Detta gäller inte nödvändigtvis om du arbetar med samhällsprojekt eftersom byn du arbetar i kan vara avlägsen.

Den typiska maten du kan förvänta dig om du bor hos en värdfamilj är "casado" som består av ris och bönor med antingen kyckling eller kött och ägg. Det serveras med en liten sallad och spaghetti eller "picadillos" som är potatis. Detta serveras med stolthet i hem och caféer runt om i landet. En annan populär maträtt är "tamales" som består av krossad majs med fläsk och grönsaker. Detta kokas ihop och läggs in i ett blad före servering.

Redan volontärdag 1 hade vi apor på våra axlar och sengångare i famnen. Arbetet på centret var väldigt roligt, vi ordnade mat till djuren, såg till att de hade det bra, städade burarna och skötte om de små djuren som behövde extra uppmärksamhet. Djuren på centret är ofta skadade, övergivna och/eller har blivit utnyttjade av människor. Här blir de omhändertagna och förhoppningen är att djuren en dag ska kunna släppas fria. Det som också var väldigt roligt på centret var att få lära känna de andra volontärerna som jobbade där och som kom från alla världens hörn. Även här var det väldigt jobbigt att lämna stället, både människorna där, men framförallt att lämna djuren. Det går inte att undvika att bli fäst vi dem och man får ett väldigt nära band.

Evelina Volontär Costa Rica

Varför Volontär Costa Rica med GoXplore?

  • Vi har mer än 10 års erfarenhet av resor utomlands
  • Vi finns här som ett stöd under hela din vistelse
  • Du blir en av lokalbefolkningen och får uppleva kulturen från insidan
  • Vi har själv varit på plats och besökt våra projekt
  • Alla spansklärare är från Costa Rica och är mycket kunniga
  • Vår samarbetspartner på plats är trygga och mycket hjälpsamma
  • Du blir hämtad på flygplatsen och skjutsad till din värdfamilj
  • Boende och mat ingår under din vistelse
  • Med oss i ryggen kommer din resa flyta på precis som den ska
  • Aktiviteterna har vi testat fråga oss om tips

Visum

Svenskar får ett turistvisum för inresa i Costa Rica för vistelser i upp till 90 dagar. Ditt pass måste vara giltigt under hela vistelsen och du måste vara över 18 år för att få detta visum. Om du planerar att stanna i Costa Rica i mer än 90 dagar måste du förlänga ditt visum när du är i Costa Rica. Detta görs enkelt genom att resa ut ur landet i minst 72 timmar. Många av våra volontärer väljer att resa till Panama och behöver du tips om hur du tar dig dit kan vi hjälpa till.

Tänk även på att du måste kunna visa upp en returbiljett när du ankommer till Costa Rica. Enligt lag ska man kunna visa upp en biljett som tar en vidare, det kan vara en flygbiljett eller t.ex. en bussbiljett till t.ex. Panama.

Jag vill boka! Jag har några frågor

Avgångar

Du bör anlända en söndag. Boende hos värdfamiljen ingår från och med söndagen. Kommer du på andra dagar får du betala extra för boende för dessa nätter. När du anländer till San Jose kommer du att mötas av en representant från vår lokala partner. Hemresan sker på en lördag. Transporten tillbaka till flygplatsen är inte inkluderad. Om du ankommer en lördag kostar det en liten summa för den extra natten separat från våra priser.

Vill du jobba som lärare är det bra att veta att skolorna är stängda de två första veckorna i juli och från 1 december till början av februari. Det är inte möjligt att arbeta som lärare under denna period. Vill du jobba som volontär före och efter denna period kan du ta semester och resa runt lite medan projektet är stängt. Barnhem och nationalparker är öppna året runt.


Värdfamiljer och hämting på flyplatsen är möjligt även om skolan har stängt.

Startdatum:
Ankomst söndag / lämnar lördag.


Priser

Uppstartsdatum: 2024 Pris
2 weeks Spanish + 2 weeks social volunteering 21000
3 weeks Spanish + 2 weeks social volunteering 26450
4 weeks Spanish + 2 weeks social volunteering 31200
2 weeks Spanish + 2 weeks animals/turtles/national park 22000
3 weeks Spanish + 2 weeks animals/turtles/national park 27500
4 weeks Spanish + 2 weeks animals/turtles/national park 32250
Extra weeks volunteering social 3550
Extra weeks volunteering animals/turtles/national park 4000
Special short program 12500

Notera att priset kan ändra sig och fastställs i förhållande till avresedatum och inte beställningsdatum

Programmet innehåller:

Flygresan

Ankomstort i Costa Rica: San Jose

En del av din resa innefattar även flygresor.
Du bör ankomma en söndag och avresa en lördag.
Som deltagare köper du en egen flygbiljett för att ankomma till din destination.
Vi screenar noggrant din flygbokning tillsammans med dig så att du har rätt villkor i den flygbiljett du väljer att boka.

Boka inga flygbiljetter innan vi bekräftat din plats samt att vi har tittat på reglerna till flyget tillsammans med dig så att du har rätt förutsättningar för din flygresa.

Du får mer information av oss när du har bokat ditt program.

Jag vill boka! Jag har några frågor

Reseberättelser & bloggar från Volontär Costa Rica

Se fler resebloggar och reseberättelser från våra deltagare
Jag har haft en otroligt bra upplevelse i Costa Rica, både skolan (där personalen var fantastisk) samt volontärarbetet. Det har fått mig uppleva mycket mer än jag kunde tänka mig. Jag har träffat vänner ifrån hela världen och utvecklats själv genom arbetet med de små barnen på barnhemmet jag arbetade på. Jag är också väldigt glad över ert engagemang både före, under och efter min resa. GoXplore har varit super gällande alla frågor man har haft och ska jag resa igen, blir det garanterat er organisation.

Felicia Volontär Costa Rica

Spanskakurs

För dig som bor och arbetar i Costa Rica är en spanskkurs ovärderlig. Få människor talar engelska i Costa Rica så för att förstå och göra dig förstådd måste du lära dig språket. Om du inte pratar spanska tidigare rekommenderar vi att du går minst en tre veckors kurs innan du börjar arbeta som volontär, men gärna fler. Om du har haft lite undervisning tidigare och känner att du redan kan förstå något och göra dig förstådd rekommenderar vi två veckor.

Pratar du flytande spanska behöver du inte gå en spanskakurs, men vi rekommenderar att du tar en vecka ändå så du har lite tid att vänja dig vid tidsskillnaden, klimatet, lära känna närområdet och inte minst lära känna andra elever och volontärer som vill vara i skolan. Om du börjar rätt på ett projekt förlorar du möjligheten att träffa nya bekantskaper i skolan.

Skolan ligger i delstaten San Jose. Här undervisar de spanska på alla nivåer, från nybörjare till avancerade. Det är bra att komma ihåg att många i Sydamerika använder spanska för att kommunicera med människor i andra länder, till skillnad från européer som talar engelska tillsammans. Som modersmål är spanska vanligare än engelska.

Spanskakursen börjar på måndagen efter att du har kommit. Kursen ingår i själva programpriset och inkluderar även en två till fyra veckors intensiv språkkurs och vistelse hos en värdfamilj. Här får du två måltider om dagen.

För varje lärare är det max sju elever, så det finns goda möjligheter att ställa frågor och aktivt delta i kursen. Värdfamiljen du bor hos talar spanska så du kan öva din spanska direkt. Kursen startar 09:00 varje morgon. Det är lunch 12:00-13:00 innan lektionerna fortsätter till 15:00. Efter att spanskakursen är över kan du delta i aktiviteter som att lära dig latindans, matlagningskurser och övningar i samtal på spanska. Klockan 17:00 hämtar värdfamiljerna nya deltagare och åker hem.

FAQ


Vad innebär det att volontärarbeta?

Att resa som volontär innebär att åka iväg på en resa och sätta dig in i en annan kultur långt ifrån din egen. Du kommer att ställas inför olika utmaningar och det är också på så sätt som du utvecklas. Som volontär behöver du ha ett starkt engagemang, positiv attityd och självklart vara öppen för nya kulturer. Här kan du läsa mer om vad det innebär med volontärarresor utomlands.

Behöver jag ta malariamedicin eller ta något vaccin?

Det är inte nödvändigt att ta någon vaccinering, sprutor eller immuniseringar om du kommer till Costa Rica från Nordamerika eller Europa. Dock är det alltid bra att dubbelkolla med din läkare innan du reser utomlands.

Behöver jag en reseförsäkring?

Ja! Försäkring är obligatorisk. GoXplore har en skräddarsydd reseförsäkring som täcker arbete på volontärresor. Här kan du läsa mer om vår reseförsäkring.

Är internetanslutning tillgänglig i hela landet?

I stora städer finns det internetcaféer på de flesta vandrarhem. När du reser runt är det internetcaféer som gäller men bara i städer där det finns mycket turister. Använd Internet när du är i de stora städerna så att du inte behöver leta efter internetcaféer när du är runt i landet. Användning av Internet är relativt dyrt och du måste räkna med att betala mellan 5-25 kr i timmen.

Kan jag förlänga min vistelse?

Du kan arbeta i Costa Rica i upp till 12 månader. Om du vill förlänga ditt visum medan du är där kommer vår samarbetspartner att hjälpa dig.

Vad händer om jag inte trivs?

Om du inte trivs på ditt projekt, vänligen kontakta vår samarbetspartner i Costa Rica. De kommer då att se över situationen och hjälpa dig. Du kan om du önskar även byta till andra projekt i Costa Rica.

Hur mycket fickpengar bör jag ha med mig?

Då både boende och mat är inkluderat i priset så är det enbart fickpengar du behöver tänka på. Det är mycket billigare att leva i Costa Rica än i Sverige så man märker att pengarna räcker längre. Då Costa Rica är ett så pass litet land så har man alla möjligheter i världen att hitta på saker på helgerna, t.ex. åka till någon av Costa Ricas underbara stränder, besöka vulkaner, regnskogar, kaffeplantage osv. Givetvis går det åt lite mer pengar vid såna här besök.

Behöver jag visum för att åka?

Du måste vara över 18 år för att få visum. Ett vanligt visum för volontärer varar 3 månader. Om du vill förlänga ditt visum gör du det när du är på plats på projektet. Vår samarbetspartner kommer att hjälpa dig att ordna detta när du är i Costa Rica.

Om man vill jobba som volontär i en skola, när har barnen lov?

Det kan variera lite men oftast har skolorna stängt under de 2 första veckorna i juli, samt början av december till slutet av januari. Detta betyder att om du vill jobba som volontär i en skola så antingen har du själv skollov under denna period eller kan du välja att kombinera skola och barnhem. Barnhemmen håller aldrig stängt.

Vad är det för mat i Costa Rica?

Två ord: Enkelt och smakfullt. Kyckling, fisk, ris och havsfrukter är typiska rätter på restauranger eller "sodas" (lokala hak i Costa Rica) över hela landet. Du kommer också upptäcka bland de mest smakfulla frukterna du någonsin har smakat. Ananas, mango, papaya, vattenmelon, guanabana, melon, cantaloupmelon samt avokados finns överallt. Skäm bort dig själv - Prova allt, njut av det och ta en tallrik till!

Den typiska maten du kan förvänta dig om du bor hos en värdfamilj är "casado" som består av ris och bönor, med antingen kyckling eller kött och ägg. Det serveras med en liten sallad och spaghetti eller "picadillos" som är potatis. Detta serveras med stolthet i hem och caféer runt om i landet. En annan populär maträtt är "tamales", som består av krossad majs med fläsk och grönsaker. Detta kokas ihop och läggs in i blad före servering. Gallo pinto är en nationalrätt som består av stekt ris och svarta bönor. Nationaldrycken i Costa Rica är kaffe, pröva grano d'oro.

Förutom Costaricanska maträtter kommer du också hitta andra maträtter från hela världen. Det är lätt att hitta mat från Peru, Italien, Argentina eller Karibien för att nämna några.

Traditionella Costaricanska maträtter som är populära (comida típica) är:
- Arroz con Pollo (kyckling med ris)
- Gallo Pinto (risgryta med svarta bönor till frukost)
- Casado (ris och bönor, salad, valfritt kött och stekta kokbanan
- Ceviche (citrus marinerad havsfruktssalad)
- Olla de Carne (biffsoppa blandat med potatis, yucca, squash och majs)
- Sopa negra (svartbönsoppa)

När ska man åka till Costa Rica?

I slutet av december till mitten av april är det torrt klimat och behagligast att vara i Costa Rica. Nackdelen med denna tid är att det är högsäsong och priserna höjs, hotell kan vara fullbokade etc. Regnperioden är betydligt lugnare även om vissa vägar kan vara omöjliga att passera. April, maj, mitten av oktober till mitten av december är kanske de månader som man får båda delarna.

Klimat: Tropiskt och subtropiskt klimat. Torrperiod (december-april) och regnperiod (maj-november). Varmt i lågland, svalare i bergen. Trots att Costa Rica är ett till ytan litet land så varierar klimatet en hel del mellan olika områden. Costa Rica åtnjuter dock ett tropiskt klimat där medeltemperaturen i större delen av landet ligger mellan 21 och 27 grader. Det är som svalast i bergen när man kommer upp över 2 000 meters höjd över havet.

Kan man surfa i Costa Rica?

Självklart! Det är superbra surf i Costa Rica, en av världens bästa faktiskt. Man kan surfa hela året om i Costa Rica, t.ex. på ställen som Jaco, Santa Teresa, Pavones eller i Avellanas.

Vad är Costa Ricas valuta och hur kan jag växla pengar?

Costa Ricas valuta heter colón och 1 SEK köper ungefär 60 CRC.

Pengar kan växlas i både privata samt offentliga banker, bankautomater, i vissa hotell samt olika affärer. I vissa fall kan du behöva visa ditt pass för att växla pengar. Kom ihåg att privata banker eller flygplatser brukar ha en högre växelkurs.

Vad ligger dricksnivån på?

Dricksnivån ligger på 10% och är nästan alltid inkluderat i notan. Men om du känner att du har fått extra service kan du alltid ge lite till.
Skicka denna sidan till mig som PDF Jag vill boka! Jag har några frågor

Besökta program

← Se alla program du har besökt

→ Stäng lista med program

Ja, skicka mig mer information om dessa program!

→ Stäng lista med program

Hem » Land » Costa Rica » Volontär Costa Rica

Vårt nästa informationsmöte är i . Gå med, eller se alla kommande informationsmöten här!