GoXplore i Vietnam!

Följande reserapport skrevs av en GoXplore-deltagare från ett annat land och översattes automatiskt till engelska. Texten kan därför ibland vara lite otydlig.

Vi som har turen att få hjälpa dig som drömmer om att resa utomlands för att jobba som volontär, får relativt ofta en fråga särskilt; nämligen där det finns störst behov av volontärer.

Jag brukar svara att alla våra program behöver volontärer, vissa mer akut än andra – men att det är minst lika viktigt att tänka på var i världen man känner sig sugen på att resa till. För förutom att arbeta kommer du att ha gott om fritid och tid att utforska, uppleva, äta, resa, koppla av, sola och absorbera kulturen i landet och staden du kommer att bo i - var du än går!

Vårt program Voluntary Vietnam i Da Nang är kanske det projekt jag har besökt hittills som tickar på absolut alla rutor, just för att;

  1. de har ett stort behov av volontärer, året runt
  2. det går att använda sina personliga egenskaper/färdigheter/passion i jobbet
  3. Da Nang är fullt av saker att göra på fritiden - oavsett om det är vita stränder, matturer, tempel, nattmarknader, båtturer, cafébesök eller mässplatser

Ankomst Vietnam!

När jag först landade i Vietnam visste jag faktiskt inte så mycket om staden. Jag skulle bo här i en hel månad, och det var egentligen bara tre saker jag var helt säker på; att det på något sätt finns en vacker vit strand, att det bor över 3 miljoner människor bara i Da Nang, och att nedladdning av Grab-appen inte är ett val utan en nödvändighet.

Som förstagångsresenär i Vietnam tyckte jag till en början att Da Nang verkade fruktansvärt stor, lite kaotisk och lite överväldigande. Även för den mest äventyrliga kommer det att ta en vecka innan man börjar förstå hur saker och ting hänger ihop. Men som alla med en viss reserfarenhet håller med om, är det viktigt att inte överforska . En del av det roliga är att lära sig på vägen!

En av de första sakerna jag hörde (och har upplevt sedan dess) är att Da Nang är en säker stad att turista i, och de flesta människor vill verkligen hjälpa dig. Varken som tjej eller kille ska det vara några problem att gå runt på gatorna – men som i de flesta städer rekommenderas det att vara flera om man är ute på kvällen. De allra flesta hyr en skoter, vilket är både billigt och ett enkelt sätt att ta sig runt. Men om du inte är jättesugen på att tuta dig igenom okända gator, så är Grab ett bra alternativ. Med Grab kan du beställa mat direkt hem till dig, du kan köpa mat i butiken och få den levererad till din dörr, eller så kan du få någon att köra dig dit du ska. Asiens svar på Uber med andra ord – bara billigare!

En sak kan du vara helt säker på, och det är att du kommer att bli väl omhändertagen av Viet (som skapat och nu driver projektet i Da Nang), personalen och de andra volontärerna. Viet är en eldsjälar som såg ett behov i staden där han är född och uppvuxen, av ett bättre erbjudande för funktionshindrade, hemlösa och föräldralösa barn som annars skulle förbises av myndigheterna. Tack vare Viet, och det arbete han utfört i Da Nang, finns nu ett centrum för hemlösa med funktionsnedsättning, som har en blandning av statligt anställda och volontärer, som tillsammans aktiverar och vårdar de boende. Det finns också en separat skola för barn med funktionsnedsättning, samt ett dagis som rymmer cirka 25 barn, både med och utan funktionsnedsättning.

För Viet är det viktigt att funktionsnedsättning inte bara förknippas med något negativt. Skolan för barn med funktionsnedsättning heter numera "Möjlighetsskolan" istället för "Skolan för funktionsnedsättningar", och ordet "klienter" används för de personer du arbetar med, inte "patienter". Det är för att påminna alla om att ett funktionshinder inte bara behöver vara ett hinder, utan en möjlighet!

Som volontär kommer du att cirkulera mellan de olika projekten, men du kan självklart skriva in ett önskemål efter första veckan, om var du helst skulle vilja spendera din tid.

Socialt stödcenter

Trots att det var 36 grader när jag besökte centret var de boende och volontärer ute och spelade fotboll..! Jag fick hälsa på tre fransmän som jobbade som volontärer, som alla var svettiga – men trivdes i solen trots värmen. I ett annat hörn av centrum sjöng de karaoke till fullo – vilket är minst lika populärt i Vietnam som i Japan!

Centret har plats för cirka 200 boende och här får de säng, alla måltider, undervisning, allmän vård och sjukgymnastik. På plan 2 fick jag hälsa till Vy som är sjukgymnast. Hon arbetar mycket med volontärerna, och berättade hur stor skillnad volontärerna gör i livet för de som bor på centret.

”Utan volontärerna skulle många av människorna som bor här lämnas åt sig själva, utan aktivering eller vård. Vi gillar också att kunna ta med våra kunder från centrum på dagsturer, vilket inte skulle vara möjligt utan volontärerna!”

På centret kommer du att kunna göra stor skillnad för dig, med eller utan speciella färdigheter eller förmågor – men om du är sjukgymnast, lärare, socialsekreterare, pedagog, sjuksköterska, undersköterska eller bara tycker om att arbeta nära människor kan du kommer att göra en helt enorm skillnad för de boende.

-

Efter en hård men givande arbetsmorgon kördes vi tillbaka till volontärhuset för lunch och en välförtjänt siesta. Gröna huset, som huset heter, har genomgått en rejäl glödning, och har fått skina upp från topp till tå! För ett par år sedan var det en eldsjäl som skänkte en stor del pengar för att rusta upp huset – helt enkelt för att hans fru åker tillbaka varje år för att jobba som volontär, och har gjort det de senaste tio åren.

The Green House ligger i ett lugnt bostadsområde och består av tre våningar. På toppen finns en takterrass med bar och lounge, och en härlig utsikt över kvarteret! Du delar rum med andra volontärer, men alla rum har eget badrum och luftkonditionering. Huset har till och med en egen kock, och du får tre stora måltider om dagen. Lunch stod på bordet när vi kom, med allt från stekt fisk, nykokt ris, stekta kycklinglår, ångkokta grönsaker, omelett och mangosmoothie. Som tur är finns det ett löpband och elliptisk maskin i korridoren!

Skolan för möjligheter

Skolan för möjligheter är en helt vanlig skola, men med elever som lever med någon form av fysisk eller psykisk funktionsnedsättning. Det gör att de kräver lite mer specialiserad undervisning och mer omsorg från sina lärare. Flera av barnen som bor på det sociala stödcentralen går i skolan här, men de flesta bor hos sina familjer, och hämtas av sina föräldrar på eftermiddagen.

Det som gör skolan väldigt speciell är att eleverna inte delas in i klasser utifrån ålder, utan utifrån förmågor och färdigheter. Det betyder att om du ska jobba som volontär i årskurs 2 kan du träffa elever som är allt från 8 till 17 år.

Dagen jag besökte skolan råkade vara sista skoldagen innan sommarlovet, och som de flesta andra skolor var det en ganska avslappnad stämning, med film i klassrummen och lekar utanför. De barn du arbetar med har många olika typer av funktionsnedsättningar, såsom hörselnedsättning, synnedsättning, cerebral pares och autism. Som de flesta barn blir de väldigt fästa vid de vuxna runt omkring sig och som volontär rekommenderar vi att du har möjlighet att arbeta i minst 4 veckor om du planerar att arbeta på en skola.

Det finns även en utomhuspool – men liksom resten av skolan är poolen gammal och förhoppningen är att de en dag ska kunna bygga en ordentlig bassäng åt eleverna. Skolan har även en egen sjukgymnastiksal, datorsal och en konst- och hantverksavdelning där många av de äldre barnen lär sig praktiska färdigheter som sömnad, broderi, smyckestillverkning och målning. Jag kunde såklart inte låta bli, och tog hem (och betalade förstås) två armband!

Det finns så många underbara volontärprojekt runt om i världen, och en oförglömlig upplevelse är en del av paketet oavsett var i världen du väljer att resa. Vietnam sticker ändå ut som ett av de projekt där du som volontär får friheten att bidra inte bara med din tid, utan med din erfarenhetsbakgrund, kompetens, förmågor och kunskap. Om du har någon form av specialiserad erfarenhet kommer du att användas för allt du är värd! Och när helgen kommer, är du bara ett stenkast från My Khe Beach, utnämnd av Forbes Magazine till "en av de mest attraktiva stränderna på planeten".

Reseberättelser från 2023 (Översatt)

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Volunteer Vietnam.

Hem » Reseberättelse » GoXplore i Vietnam!

Hugo S beställde vårt Volontär Sri Lanka program för 6h sedan. Är det något för dig också??!