Jeanettes volontärresa i Ghana

Jeanette, GoXplore, Helsingborg

Välkommen hem!

Med asi! Det betyder tack på Twi.:)

Hur har du haft det?

Det har varit en helt fantastiskt upplevelse, men jag stötte även på kulturchockar som för stunden gjorde mig lite ängslig. Såhär i efterhand förstår jag att de var i just de stunderna jag lärde mig mest.

Vad hände under din första tid i Ghana?

Då jag aldrig varit i Afrika innan, var de första dagarna överväldigande. Lite av en kulturchock skulle man kunna säga, men en positiv sådan. Utan en förberedande introduktion för landet, dess rutiner och seder reste jag direkt till staden Kumasi för att leva hos en värdfamilj och besöka några av våra vanligaste projekt; Barnhem, skola och HIV/AIDS. Jag besökte några olika projekt i varje genre och jag föll lika mycket för alla. Otroligt många intryck överöste mig under denna första vecka och jag i stort sätt slängdes in i en helt annan värld än vad jag är van vid. En värld av enbart högerhänta (jag är vänsterhänt), lågt tempo och enormt självförtroende och framtidstro. Helt fantastiskt.

Du var med och hjälpte till på barnhem i Kumasi, vad fick du som volontär göra?

Ja, det var det första projektet jag kom till. Där fick jag se och hjälpa till med vad man som volontär kan få göra på ett barnhem. Här handlar det verkligen om att vara där för barnen. Att väcka dem på morgonen, tvätta dem, klä dem inför dagen, skolan eller daghemmet och att mata dem och natta dem. Här emellan är en stor del också att hitta på roliga aktiviteter med barnen, se efter dem och hjälpa dem på olika vis. Volontärerna kan ofta välja att jobba dagtid och/eller kväll och natt.

På barnhemmen finns det väldigt ofta också skolavdelningar eller förskolor för de yngre, dit barnen går och spenderar några timmar på dagarna. Dit kommer också barn utifrån och går i skolan. Volontärer kan därför ofta också bli tillfrågade att lära ut i olika ämnen. Då är detta lärande på låg nivå och man behöver därför inte någon erfarenhet av det sedan innan.

På barnhemmen finns ofta en del handikappade och funktionshindrade barn, där efterfrågan på volontärer som kan ta hand om dessa barn är väldigt stor.

Vilka olika projekt finns det att välja mellan?

Det finns massor av projekt att välja mellan. På vår hemsida nämner vi många, men det finns ändå många fler. Har man något speciellt önskemål som inte finns med där är man varmt välkommen att göra en förfrågan. Jag besökte de tre vanligaste projekten barnhem, skola och HIV/AIDS och jag pratade med många volontärer på dessa projekt som trivdes jättebra. De sa att de redan kände långt innan avresa vilket projekt som kändes mest rätt för dem. Det kan jag inget annat än att hålla med om, det känner man på sig.

Vad är meningen med de olika projekten i Ghana?

I Ghana finns ett stort behov av hjälpande händer. Att förbättra situationen för det ghanesiska folket på olika vis; barnen på barnhemmen behöver vår kärlek, och våra varma händer. Städer, byggnader och toaletter behöver byggas eller rustas upp och behöver våra muskler. Skolor behöver lärare och vår kunskap att lära ut är mycket behövlig. Sjukhus behöver utbildade sköterskor och så vidare. Listan är lång. I Ghana finns en uppsjö av olika områden som kan ha nytta av vår hjälp och vårt stöd.

Fick ni ledigt någon gång? Och i så fall vad gjorde ni då?

Ja, på kvällarna var jag ledig och även på helgerna och det är framför allt under den fria tiden man får chansen att verkligen lära sig av kulturen och att leva som det ghanesiska folket gör. Så kvällarna spenderade jag med min värdmamma, Florence, en helt underbar Ghanesisk "bullmamma" som verkligen tog hand om mig. Hon lärde mig att laga ghanesisk mat och hur man äter i Ghana, alltså med höger hand. Vi spelade ett ghanesiskt spel, gick på marknaden i Kumasi, hälsade på hennes familj och mycket mer. Det var en upplevelse att få leva som de gör, väldigt lärorikt. På helgen emellan mina två veckor i Ghana tog jag mig till ställen jag hade hört talas om av andra volontärer som jag träffat tidigare under resan. Många pratade om Cape Coast vid kusten för lite lugn och ro och relax. Ett ställe att träffa och hänga med andra volontärer eller att vandra och se afrikanska djur i Kakum National Park. Ett annant hett resmål är Volta region i öst och där man kan vandra och njuta av landskapet eller bada i vattenfallen. Det finns massor att se i Ghana och tiden räcker inte riktigt till, därför väljer många att även resa runt efter avslutat projekt ett par veckor.

Hur bodde du?

Jag bodde hos en värdfamilj i Kumasi första veckan, och som jag nämnde tidigare var det en helt otroligt rolig upplevelse. Det är sätt att verkligen få känna kulturen och man lär sig uppskatta det man har här hemma. Andra veckan, som för våra resenärer är första veckan, var en introduktionsvecka i Accra då jag bodde på Pink Hostel med resterande volontärer som kommer ner på söndagen. Det är bra hostel och en superkul och bra vecka med ett bra gäng volontärer.

Jag antar att du träffade mycket folk också? Var det bara svenskar som volontärarbetade?

Ghana är ett land som inte är fyllt med turister. De vita människorna man ser är de flesta volontärer, oftast från Holland och Tyskland faktiskt. Även lite britter, norskar, svenskar och amerikaner. Jag träffade mycket folk.

Vilken var höjdpunkten på din resa?

Det är så fruktansvärt svårt att säga. Men under de första dagarna på det första barnhemmet framträdde en känsla av oändlig tacksamhet på riktigt i mitt hjärta. Jag hade aldrig tidigare känt det så starkt och jag kommer aldrig glömma det. Att en nalle, som för de flesta här hemma är en given leksak, kan sätta ett så stort solskensleende på en liten kille, var rörande för mig. Dessa små barn, som inte räckte mig längre än till knäskålarna, kastade sig runt mina ben och var så glada av att se mig. Dessa småttingar saknar en mamma, saknar en familj. Det är svårt för mig att föreställa mig det och jag tar med mig känslan jag fick när jag såg deras söta ansikten som ändå uttryckte så mycket glädje och uppskattning. Man kan lära sig så mycket av detta.
Jag hade en föraning innan jag reste att jag skulle komma hem och vara mer medveten om vad jag har här hemma, men att det skulle vara såhär starkt hade jag ingen aning om. Den känslan blir min höjdpunkt.

Du har tidigare varit i Australien och äventyrat, hur skulle du jämföra din Ghanaresa jämfört med den?

Oj, skillnaderna är så många och så stora. Det är två vitt skiljda typer av resor som jag gjorde i två helt olika tidpunkter av mitt liv. Australien – en resa jag gjorde för att jobba och resa, leva loppan, träffa folk från hela världen och våga. Mer ett äventyr för att bli vuxen. Ghana – En resa jag gjorde när jag var vuxen och visste vem jag var. En resa av ett annat intresse, ett intresse av kultur, engagemang, ansvar och lojalitet. För mig har dessa resor betytt väldigt mycket, men där innebörderna varit nästan de motsatta. Jag skulle aldrig välja bort någon av dem.

Vad är det som är så fantastiskt med att volontärarbeta med människor?

När man jobbar mot ett mål är i sig en fantastisk känsla och det spelar ingen roll om man gör det i grupp eller själv. Målet i detta fall att försöka få ett folk att få det lite bättre ställt på olika sätt och att få sträcka ut min hand och hjälpa till var för mig ett engagemang som fick mig att må bra. Samtidigt som man ger mycket på en sådan här resa där man volontärarbetar med människor, plockar man själv med sig jättenyttiga lärdomar längs vägen, som får en att utvecklas och växa som människa. It´s a two way street.

Skulle du kunna rekommendera resan till andra?

Utan tvekan.

Tack för din stund.

Vassego.

Sitter du och funderar på att åka iväg som volontär i Ghana för att hjälpa befolkningen? Tveka inte på att höra av dig till Jeanette som mer än gärna delar med sig av sina erfarenheter. Att komma iväg för att volontärarbeta med människor är ett perfekt sätt för att få ut så mycket som möjligt av din resa. Du kommer även känna en personlig tillfredsställelse av att ha hjälpt till, utvecklas som person och få nya perspektiv på livet. Du kommer arbeta i en fantastisk miljö och träffa många sköna människor!

Reseberättelser från 2011

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Volontär Ghana.

Hem » Reseberättelse » Jeanettes volontärresa i Ghana

Hugo S beställde vårt Volontär Sri Lanka program för 7h sedan. Är det något för dig också??!