Min hjärtresa

Följande reserapport skrevs av en GoXplore-deltagare från ett annat land och översattes automatiskt till engelska. Texten kan därför ibland vara lite otydlig.

Har du varit kär förut? Många säger att det är svårt att förklara känslan, har du upplevt det? På samma sätt känner jag till att skriva ett resebrev om min resa till Ghana. Det finns många känslor inom mig och de är svåra att sätta ord på.

Jag jobbade två år på en plantskola för några år sedan och jag utvecklade ett hjärta av guld för barn. Jag älskar barn. Varför? De får mig att förstå att livet redan är så allvarligt och att vi borde spela mer.. De får mig att känna mig viktig. Särskild. Väldigt speciell.

Jag vill att barn ska känna sig trygga. Jag vill att barn ska känna sig sedda. Jag har så mycket att ge, men till vem ska jag ge? Barn i Indien? Barn i Mexiko? Barn i Ghana? Vart ska jag börja? Jobba som volontär kanske? Jag kontaktade GoXplore.

Den 12 juli 2013 gick jag på vad som är mitt hjärtas resa. Jag åkte 3 veckor med min ryggsäck till Ghana. Jag gick och jobbade på ett barnhem, en fantastisk upplevelse som jag fick hjälp att sätta ihop tack vare Susanne och Siren i GoXplore. Det här är två fantastiska damer som vet hur man gör ett bra jobb för de som har stora drömmar om att resa utomlands för att arbeta som volontär. Under själva processen innan avresan ska mycket ordnas. Det är en resa som kostar pengar, men jag menar, i förhållande till vad?

Jag blev upphämtad på flygplatsen vid ankomsten, jag tog en buss från Accra till Kumasi efter några introduktionsdagar i Accra, och jag kom till en värdfamilj i Mampong som verkligen brydde sig om mig. Standarden är väldigt enkel jämfört med hemma, jag tyckte äntligen att detta var väldigt charmigt. Jag sov utan täcke och filt, elen gick 18.00 varje kväll (dvs när det är kolsvart ute så ta med en ficklampa för säkerhets skull), det fanns inget rinnande vatten så jag tvättade mig genom att sitta på huk i ett slitet badkar och hälla kallt. vatten över mig själv från ett badkar. Gud vad jag skrattade under mina "duschpass". Jag hade en hel del problem med magen under min vistelse då fiskben, kycklingbrosk och skinn var något de åt tillsatt i grytorna de gjorde. Det finns också mycket vitt bröd och ris, så det betyder - det finns mycket mat utan mycket näring. Jag tog med LifePak som är ett näringstillskott från NuSkin då det täcker de grundläggande behoven av alla vitaminer, kalcium och magnesium, så jag var aldrig slö eller utmattad trots värmen och maten. Jag sov i myggnät, använde myggspray och applicerade Epoch Body Butter (NuSkin) varje dag. Flera personer jag träffade hade insjuknat i malaria. Jag fick inte ett enda myggbett under hela min vistelse.

Det fanns ett 30-tal föräldralösa barn på barnhemmet. Den yngsta var 2 veckor, den äldsta 9. De var väldigt intresserade av uppmärksamhet, vilket jag förstår väl med tanke på att de inte stimuleras på samma sätt som du och jag förmodligen är från tiden vi var nyfödda. Jag jobbade 08.00-11.00 och 14.00-18.00 på Mampong Babies Home, arbetsuppgifterna bestod främst av att tvätta barnen, byta kläder, mata dem, leka med dem och stimulera dem. Jag blev väldigt förtjust i dessa barn, speciellt den äldsta på 8 år. Herregud, vilken stor personlighet i en liten kropp. Så aggressiv ena stunden, och så full av kärlek nästa. Förbered dig på att se en annan typ av föräldraskap än vad du är van vid att se.

SYTO tog med flera volontärer från olika projekt på en safari 6 timmar norrut från Kumasi så att vi kunde se elefanter. Här knöt frivilliga vänskapsband över nationsgränserna. På den här safariresan hade jag suttit på rasta-plåster ner till rumpan och jag minns mycket väl hur arg jag var inombords när jag hela tiden fastnade i små grenar och det sedan sved i hårbotten. Haha, jag såg HELT galen ut. När Kari är på Safari går vi all in ;) Det är väldigt billigt i Ghana så man behöver inte mycket att leva på. Jag spenderade 1 500 NOK på 3 veckor. Annars gick jag på olika marknader vilket var otroligt spännande och lite läskigt. Starka lukter av urin, kryddor, fisk låg som en filt över städerna, människor och bilar trängdes runt varandra på gatorna, bilar tutade, folk skrek och det var väldigt smutsigt. Jag äter massor av läckra mango, du MÅSTE prova dem! Jag lärde känna fantastiska människor – inklusive Priscilla som tog mig till kyrkan och lärde mig mycket om korruption i landet.

Min rekommendation till dig är att tänka på det; vad vill du få ut av din vistelse? Varför vill du resa?

Jag fick mycket ut av min vistelse. Jag levde primitivt, men på ett djupt plan kände jag verklig glädje och tacksamhet både för allt jag har och för den jag är som kan berika andras liv som jag gjorde.

När jag var hemma i Norge ägnade jag några veckor åt att landa. Jag var i min egen värld och har haft mycket svårt att prata om upplevelsen. Den här resan har stärkt mitt hjärta att hjälpa människor. Efter en sådan resa känner man sig också enormt modig. Ibland är man rädd. nervös och du har rädsla i dig. Men du kan göra det. Du växer enormt som person.

Ta hand om dig och ha en trevlig resa!

Mina rekommendationer;

Karianne - deltagare i vårt projekt i Ghana 2013

Reseberättelser från 2013 (Översatt)

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Volontär Ghana.

Hem » Reseberättelse » Min hjärtresa

Vårt nästa informationsmöte är i . Gå med, eller se alla kommande informationsmöten här!