Jessicas volontärresa i Ghana

Jag blev placerad i Asebu, en liten by utanför Cape Coast, och bodde i en värdfamilj som bestod av tre personer. Min värdpappa var en väldigt upptagen man så honom träffade jag inte så mycket men jag fick en bra relation med min värdmamma och hennes lillasyster, som också bodde i huset, som jag spenderade mycket tid med. Jag jobbade på ett barnhem med 28 barn mellan 3-18 år på morgon och eftermiddag och i en skola under dagarna.

Mina dagar kunde börja på två olika sätt. Antingen gick jag upp 05.20 för att gå till barnhemmet och hjälpa de minsta barnen att göra sig i ordning för skolan eller så började jag dagen vid 08.00 och gick direkt till skolan. I skolan jobbade jag i nursery med barn mellan 1-3 år där min främsta uppgift var att underlätta för läraren. Det var en klass med ca 40 barn allt som allt och läraren var en gammal dam så att bara finnas där och trösta någon som ramlat och slagit sig eller sjunga ABC-sången med dom underlättade för henne. Vid lunch slutade jag skolan för dagen och gick hem för att äta och umgås med de andra volontärerna ett tag innan vi vid 3 gick upp till barnhemmet och hjälpte barnen med läxorna. Sen gick jag hem till min värdfamilj för middag och jag fick verkligen så god mat varje dag! Var tredje kväll blev det strömavbrott så då blev det oftast att jag gick och la mig tidigt men annars brukade jag gå upp till barnhemmet för att leka och umgås med barnen. Helgerna spenderade jag oftast i Cape Coast med de andra volontärerna som jobbade på barnhemmet, jag är väldigt glad över att vi alla klickade så bra och trivdes ihop.

I Ghana är fysisk bestraffning tillåtet och lärarna använder sig av det för att skapa respekt hos eleverna och detta var en stor utmaning för mig. Det viktigaste är att inte vara rädd för att visa att man tycker det är fel, försök att visa andra sätt att lära ut på men samtidigt ha i tanke att detta är deras kultur och att en enda människa inte kan förändra detta på så kort tid. Men under de tre månaderna jag spenderade i skolan såg jag en liten förändring hos min lärare och det är jag väldigt glad över och hoppas av hela mitt hjärta att det fortsätter.

Mitt tips är att vara öppen för omgivningen och våga prova, fråga och göra fel, det är så man lär sig! Var förberedd på att varje dag inte kommer vara en dans på rosor och du kommer stöta på motgångar men det kommer vara värt det. Lyckan och glädjen man får tillbaka från barnen är enorm! Det går inte att beskriva med ord hur mycket denna upplevelse har påverkat mig. Det har varit otroligt påfrestande men otroligt givande!

Dette er et reisebrev fra en av deltakere på vår Volontär Ghana program i 2015.

Hem » Reseberättelse » Jessicas volontärresa i Ghana

Vårt nästa informationsmöte är i . Gå med, eller se alla kommande informationsmöten här!