Olivias volontärresa i Ghana

Jag är en 21 årig tjej som älskar att resa och uppleva nya kulturer. Har hunnit med att resa som backpacker i Nya Zeeland och Australiens samt Sydöstra Asien innan jag åkte till Ghana.

Hur kom det sig att du fastnade just för en volontärresa?

Jag har alltid varit intresserad av att göra någon form av volontärarbete. På mina tidigare resor har jag rest runt och sett så mycket som möjligt. Nu kände jag att det var dags att åka som volontär och hjälpa människor och då framförallt barn.

Hur kom det sig att du valde att resa med GoXplore till Ghana?

Jag har hört från vänner som rest med GoXplore och tyckt att det varit en jättebra organisation. När jag bestämde mig för att åka som volontär tittade jag på de program som fanns & fastnade för att jobba på barnhem i Ghana.

Hur upplevde du servicen hos oss här i Sverige innan du åkte?

Servicen här i Sverige var jättebra! Jag var sent ute med min bokning, bara 1 månad innan avresa ungefär så det ar mycket som skulle göras. Men GoXplore hjälpte mig med allt och jag kunde åka det datum jag ville.

Hur upplevde du introduktionen på projektet?

Jag hade en jättebra tid på introduktionsveckan. Vi fick lära oss mycket om kulturen, seder och beteende vilket var bra så missförstånd inte uppstod. Vi fick även lära oss laga mat, dansa, spela trummor, och lite av Twi, det största språket i Ghana förutom engelska. Vi fick också träffa andra volontärer som skulle till olika delar av Ghana, personer man hade kontakt med under resten av tiden där. Efter introduktionsveckan hade jag en till vecka med kurser i att spela trumma, dansa och lära mig Twi. Det var väldigt roligt och väldigt nyttigt. Vi fick under denna vecka bo hos värdfamiljer och lära hur man tar sig runt i staden vilket var riktigt bra.

Du valde att volontärarbeta i nio veckor på barnhem, var detta en lagom tid tyckte du?

För mig var nio veckor lagom tid, troligtvis eftersom det var den tid jag hade ställt in mig på att stanna. Jag trivdes jättebra både på barnhemmet och hos familjen där jag bodde men för mig var nio veckor den perfekta tiden. Hade jag däremot åkt till Ghana med inställningen att stanna i fyra månader hade nog nio veckor varit kort.

Vad var er huvudsakliga uppgift som volontär?

Jag jobbade på ett barnhem med barn mellan 0 och 3 år med 9 barn. Min huvudsakliga uppgift var enligt mig att vara där för barnen, leka med dem och se till att de hade det bra samt att avlasta personalen med deras hushållssysslor.

Hur såg en "vanlig" vecka ut på projektet?

Vi var två volontärer på barnhemmet som turades om att ta morgonskiftet och eftermiddagsskiftet varannan vecka. När jag hade morgonskiftet kom jag till barnhemmet klockan sju. Då väckte vi barnen, tvättade dem, satte på dem nya blöjor och klädde på dem. Sedan fick de mat vilket bestod av välling som vi matade dem med. Efter det lekte vi med barnen i ungefär en timme. Sedan sov de mindre i ungefär en timme. Då gick jag med den äldste pojken till skolan 10 minuter bort. Sedan tvättade vi nattkläderna och lakanen för hand. Sedan var det en period av bara att sitta ner och vänta på att barnen skulle vakna. När de vaknade var det mer lekande. Strax före 13 fick de större barnen solid mat i form av ris eller pasta. Vid 13 slutade morgonskiftet och eftermiddagsskiftet började. På ett eftermiddagsskift började man med att byta blöja på barnen, sedan leka med någon timme innan de sov. Vid 14 hämtade jag den äldste pojken från skolan och matade honom. Sedan tog man in tvätten och sorterade den. Vid 17 tiden lekte man med barnen igen innan det var dags för mat och sedan mer lek. Vid 19 var passet slut och man gick hem.

Fick du hjälpa barnen på det sätt som du förväntat dig?

Jag fick väldigt bra information i förväg om vilken typ av arbete jag kunde förvänta mig att göra på banhemmet. Det stämde i sin helhet.

Hur var allt på projektet i sin helhet i jämförelse med det som du hade förväntat dig?

Jag försökte att inte ha några förväntningar innan jag åkte så att jag inte skulle bli besviken när jag kom fram. Det jag hade förväntat mig var att få hjälpa barnen vilket jag ju absolut fick göra.

Vad var den stora höjdpunkten på din volontärresa?

Oj vad svårt! Hela resan var underbar. Arbetet med barnen var helt fantastiskt och något jag kommer minnas resten av livet. Familjen jag bodde i var också helt underbar och jag kommer alltid att komma ihåg dem. Att få uppleva en så annorlunda kultur på så nära håll och få förståelse för ett helt annat typ av liv ger dig en otrolig förståelse och uppskattning för ditt eget liv.

Hur många volontärer var ni på projektet?

Vi var två volontärer på mitt projekt. Vi bodde i samma familj och stannade ungefär lika länge båda två. Eftersom vi hade olika skift jobbade vi oftast inte tillsammans men vi hade väldigt roligt tillsammans på fritiden.

Reste du runt något i Ghana? Hur var det, gjorde du någon utflykt?

Jag hann resa runt en del i Ghana. Mellan mina två introduktionsveckor åkte jag med några andra volontärer till Cape Coast och såg slavforten där samt Kakum National Park. Där var det helt otroligt och jag åkte tillbaka till Cape Coast de sista dagarna innan min resa hem till Sverige igen. Mitt projekt låg i Tamale i norra Ghana och under tiden där reste jag upp till Bolgatanga, Paga där vi såg krokodiler och till gränsen mot Burkina Faso. Jag gjorde även en utflykt till Mole National Park där jag gjorde både en safari till fots och en med bil. På väg ner mot Accra igen stannade jag till i Kumasi i några dagar. Ghana är ett vackert och gästfritt land där det finns mycket att se.

Upplevde du Ghana som ett säkert land att vistas i?

Jag upplevde inte Ghana som mindre osäkert än något annat land jag varit i. Däremot ska man alltid vara försiktig när man reser. I Ghana är man speciell för sin hudfärg och ofta stirrar människor vilket kan vara lite obehagligt ibland men man vänjer sig fort vid det.

Hur fungerade upphämtningen på flygplatsen?

Upphämtningen fungerade riktigt bra, de väntade med en skylt och jag hittade rätt direkt.

Hur kändes det att åka hem?

Det kändes både bra och dåligt. Jag såg fram emot att träffa min familj och mina vänner igen. Samtidigt lämnade jag en ny familj och nya vänner bakom mig. Jag visste att jag skulle sakna alla barnen på barnhemmet och min familj. Det är inte heller helt lätt att komma tillbaka till kulturen här hemma. Jag upplevde en kulturkrock när ja kom till Ghana och en när jag kom hem igen.

Skulle du kunna rekommendera någon att åka och uppleva samma sak som du gjort till Ghana?

Absolut! Att åka som volontär är inget för alla men är man intresserad kan jag rekommendera det varmt! Det är en helt otrolig resa och man lär sig enormt mycket om världen och sig själv som person.

Reseberättelser från 2013

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Volontär Ghana.

Hem » Reseberättelse » Olivias volontärresa i Ghana

Senaste nyheter: Olika möjligheter för dig som älskar hästar