Login Tävla och vinn en resa till Australien

Volontärarbeta med orangutanger i Malaysia

Var med och hjälp Orangutangerna i Malaysia till ett tryggare liv. På vårt Orangutang Centre i Taiping blir du en del av det daliga arbetet för att bevara och skydda arten.

Läs mer

Kontakta Cecilia

Orangutan Centre

Några snabba fakta om Orangutan Centre
Från kr 12390
Passar förFrån 18 år
KvalifikationerIngen
LängdMinst 2 veckor
AnkomstplatsKuala Lumpur
JobbgarantiJa
Betalt arbeteNej
Närkontakt med djurMinimal
Borde beställasMinst 3 veckor i förväg
VolontärarbeteVolontärarbete med djurNärkontakt med djurJobba med djur

Drömmer du om att hjälpa Orangutanger och bli en del av bevarandearbetet för arten? Orangutang Centre i Malaysia ger dig chansen att dagligen arbeta med dessa fantastiska djur, bli en del av deras vardag, samtidigt som du hjälper till med bevarandearbetet.

Projektet ligger i fantastiska Taiping, Perak-provinsen i Malaysias inland. Detta är ett bevarandeprojekt där du som volontär ger en hjälpande hand i arbetet för att skydda dessa underbara och intelligenta varelser i deras naturliga miljö. Du kommer inte bara arbeta med bevarande av Orangutangerna utan också arbeta med ekologisk plantering, konstruktion och underhåll av området Orangutangerna bor på.

Strax utanför Taiping, på en Ö mitt i en sötvattensjö, är projektet beläget. Platsen är en fristad för de hotade Borneo-orangutangerna. Du som volontär kommer arbeta nära forskare och utbildad djurvårdspersonal och bli en del i det daglga arbetet och assistera veterinären vid behov.

Orangutang Centre tar emot besökare till ön för att öka kunskapen om primaternas beteende, ekologi, vikten av ett hållbart arbete och Orangutangernas betydelse för naturen. Tack vare expertisen från projektets forskare och biologer hoppas detta stärka engagemanget för vetenskaplig forskning om Borneo-Orangutangen.

Mässa 9/2 - Studera & Jobba utomlands

Jag vill boka! Jag har några frågor
Jag hade en fantastisk tid på Orangutan Center och det var magiskt att komma så när djuren och lära sig om primaterna! Att veta att jag är en del av bevarandearbetet och för att arbeta för motverka utrotning av arten är en obeskrivlig känsla!

Sandra // Orangutan Centre

Projekt

Syfte och mål för detta bevarandeprojekt är att sprida kunskap, arbeta för att förhindra risken för utrotningshotad art, bevara deras livsmiljö, ge möjlighet att studera betydelsen av orangutanger i näringskedjan och i ekosystemet, ge hjälp och stöd för de skadade och räddade orangutanger. Och inte minst för att bevara dessa arter för framtida generationer.

Orangutan Centre fungerar som ett centrum för utbildning, utveckling och information av arten. En del av projektet riktar sig mot doktorander och unga forskare som gör sina praktiker/arbeten på projektet i forskningssyfte. De arbetar nära orangutangerna för att studera dem och arbetar även med forskning kring Orangutangens livsmiljöer. Universitet från både Malaysia och andra delar av världen har visat ett stort intresse att bli en del av utvecklingen och forskningen på plats.

Projektet fungerar som en fristad för Orangutangerna. En del har räddat från olagligt innehav och handel, andra har räddats ute i naturen efter deras levnadsmiljö har skövlats, medan några av Orangutangerna har fötts på projektet. Målet är att primaterna ska leva utan människans behov i en trygg miljö och visonen är att möjliggöra detta i framtiden.

Du som deltar på volontärprojektet ska vara i god fysisk form då det är en hel del kroppsligt arbete i en varm och fuktig miljö. Ingen dag är den andra lik och även fast det finns ett schema och en plan för det dagliga arbetet är det viktigt att du är förberedd och medveten om att det snabbt kan bli ändrade planer om situationer uppstår som kräver detta.

Tålamod är en viktig del att ha som volontär. Du kommer behöva anpassa dig till "Malaysian time", ibland tar saker och ting längre tid än vi är vana vid här hemma. Kom ihåg att du är en viktig del i ett stort pussel, och ibland tar det tid att se utvecklingen. Vi ber dig omfamna de kulturella skillnaderna, snarare än att bli frustrerad eller misstro sättet projektet arbetar på.

Kom ihåg att:

I den bästa av världar skulle inte djuren inte behöva den hjälp projektet erbjuder. Men då många platser inte är tillräckligt säkra för orangutangerna är projektet ett av de säkraste platserna för dem att vistas på. Projektkoordinatorerna finns på plats för att besvara alla dina frågor och funderingar du kan ha. Tveka inte att ställa frågor om det är något du undrar över, dem älskar att dela med sig av sin kunskap med allt ifrån arbetssätt till Orangutangernas historia. Projektet arbetar hållbart och långsiktigt och ibland tar processerna lite tid. Med detta innebär att de arbetat du gör på projektet inte alltid syns förens några månader längre fram, men du är med och lägger grunderna för en hållbar framtid för Orangutangerna!

Alla volontärer behandlas som en del av teamet och du förväntas ta del i alla arbetsuppgifter och hjälpa till där det behövs för reservatets underhåll och utveckling. Det krävs ingen tidigare erfarenhet eller utbildning för att resa på detta projektet, och i vissa fall, anpassas arbetsuppgifterna efter varje individ. Om du har erfarenheter/utbildning oinom vissa typer av jobb (veterinär, snickare, svetsare, djurhållning etc.) kan specialuppgifter komma att uppstå. Notera att detta inte är garanterat. Men om tillfället ges-tveka inte att ta den.

Jobbet varierar dagligen och du kommer få testa på olika arbetsuppgifter under din tid på projektet. Förbered dig på allt och gå in i varje ny utmaning med en positiv inställning så kommer du få ut massor av din vistelse. Nedan finner du exempel på olika typer av arbetsuppgifter:

Konstruktion/Bygg:

Underhållsarbete:

Förbättring/Återuppbyggnad/Utveckling

Djurhållning

Varje dag kommer du få specifika arbetsuppgifter enligt ett schema du ska följa. Du kommer bland annat hjälpa till att hålla området rent och fint, ordna med mat till djuren och även hjälpa till med de planteringar och det gårdsarbetet som behövs.

När du arbeta med och i närheten av orangutangerna förväntas du följer alla de regler som finns för att det ska vara så tryggt som möjligt för både dig och orangutangerna. Bland annat är det förbjudet att ge djuren mat, godis eller dryck utöver det som är bestämt av centret och djurskötarna. Lyssna alltid noga och följ instruktionerna som djurskötarna ger.

Reservatet och personalen arbetar med ansvarsfull turism och med en modell där man minimerar interaktionen mellan orangutanger och människor, för att så lite som möjligt påverka utvecklingen och värdera ett så självständigt liv för orangutangerna som möjligt.

Du arbetar måndag till fredag och är ledig på helgerna. Många passar på att göra utflykter under helgerna och upptäcka de närliggande områdena för att maximera sin resa. Ett populärt besök är på vattenparken Bukit Merah Water Park som ligger precis vid sjön. Varför inte dricka kokosnötvatten direkt ifrån nöten, samtidigt som du äter den lokala desserten ABC (Ais Batu Campur) och titta på den vackra solnedgången.

Andra populära aktiviteter är:

Då tåganslutningarna är väldigt bra kommer det finnas möjlighet till längre resor/aktiviteter om du vill. Ett helgbesök i Kuala Lumpur är aldrig fel och glöm inte att besöka Petrona Twin Towers när du ändå är där.

Notera: Om du väljer att resa iväg på längre helgutflykter är det viktigt att du meddelar din lokala kontaktperson så dem vet vart du befinner dig. Mat, boende och transport under tiden du inte är på projektet är ej inkluderat.

Skicka denna sidan till mig som PDF

Boende

Du bor på ett hostel mitt i centrala Taiping och delar boende med andra volontärer. Normalt bor ni 4-6 personer i varje rum. Privat rum finns på förfrågan mot en extra kostnad. Toalett och badrum med varmvattendusch finns och delas med andra. Varje rum har sängkläder och fläkt, men ta med egen handduk och myggnät.

Mat ingår under hela projektet. Under veckodagarna ingår 3 måltider och på helgen ingår frukost. Dricksvatten, kaffe och te finns att tillgå. Vi rekommenderar inte att du dricker vatten direkt ur kranen, men vattnet som projektet erbjuder är renat och färdigt att dricka. Vill du ha något annat att dricka eller något snacks att äta står du själv för detta, och det finns en del butiker, bankomater och supermarket i närheten av boendet

Maten som serveras är typisk malaysisk mat som är fantastiskt god och smakrik. Nudlar, dumplings, stektris, soppa, grytor och liknande är vanligt förekommande. Har du specialkost är detta inga problem, meddela oss när du bokar dig bara.

Jag hade en fantastisk tid på Orangutan Center och det var magiskt att komma så när djuren och lära sig om primaterna! Att veta att jag är en del av bevarandearbetet och för att arbeta för motverka utrotning av arten är en obeskrivlig känsla!

Sandra // Orangutan Centre

Varför Orangutan Centre med GoXplore?

Visum

Som svensk medborgare behöver du inte ansöka om visum innan du ankommer till landet. Vid ankomst får du 90 dagars turistvisum som en stämpel i passet. Har du tänkt stanna längre än 90 dagar eller inte har svenskt pass, kan andra regler gälla.

Jag vill boka! Jag har några frågor

Avgångar

Projektet startar första och tredje måndagen varje månad, men undantag för juli måndag där start sker varje vecka. Du ska ankomma på en söndag mellan 08:00-16:00 Avresa sker på en lördag. Flyget måste avgå efter 12:00.

Innan projektet börjar du med en introdutkionsvecka som är en fullspäckad vecka full av spännande äventyr och tid till att lära känna resten av gruppen

Priser

Orangutan Centre Pris
3 veckor inklusive introduktionsvecka 12390
4 veckor inklusive introduktionsvecka 17490
5 veckor inklusive introdutkionsvecka 21490
6 veckor inklusive introdutkionsvecka 25990
7 veckor inklusive introdutkionsvecka 30490
8 veckor inklusive introdutkionsvecka 34990
9 veckor inklusive introdutkionsvecka 38990
10 veckor inklusive introdutkionsvecka 42490
11 veckor inklusive introdutkionsvecka 46990
12 veckor inklusive introdutkionsvecka 51490

(Priserna är giltiga till den 31 dec 2018)

Detta inkluderas i priset:


FLYGRESAN

Vi vet hur viktigt det är att känna tryggheten med flygresan i kombination med priset, vi skickar dig därför vår flygoffert när du betalt din handpenning. Bokar du flyget med oss har du tryggheten i att du är täckt utav resegarantin. Om du till exempel köper en flygbiljett från en annan researrangör eller via internet har du inget skydd via resegarantin, för då är det ingen paketresa. Vi håller också koll på dina flygtider samt får vi alltid reda på om flyget skulle bli försenat eller inställt och kan därför meddela dig och vår samarbetspartner.

Jag vill boka! Jag har några frågor
Jag hade en fantastisk tid på Orangutan Center och det var magiskt att komma så när djuren och lära sig om primaterna! Att veta att jag är en del av bevarandearbetet och för att arbeta för motverka utrotning av arten är en obeskrivlig känsla!

Sandra // Orangutan Centre

FAQ

Vad innebär det att volontärarbeta?

Att resa som volontär innebär att åka i väg på en resa, sätta dig in i en annan kultur långt ifrån din egen. Du kommer att ställas inför olika utmaningar och det är också på så sätt som du utvecklas. Som volontär behöver du ha ett starkt engagemang, positiv attityd och självklart vara öppen för nya kulturer. Här kan du läsa mer om vad volontärarbete utomlands innebär.

Måste jag vaccinera mig?

Kontrollera alltid med din läkare eller vaccinationsbyrå för professionell rådgivning i god tid innan avresa.

Behöver jag en reseförsäkring?

Ja! Försäkring är obligatorisk. GoXplore har en skräddarsydd reseförsäkring som täcker arbete på volontärresor. Här kan du läsa mer om vår reseförsäkring.

Vad händer om jag inte trivs?

Om du inte trivs på ditt projekt, vänligen ta kontakt med din programkoordinator och även din svenska kontaktperson. Vi kommer då att se över situationen och hjälpa dig på bästa möjliga sätt.

Hur mycket fickpengar bör jag ha med mig?

Vi rekommenderar att du tar med dig ca 500-1000 kr/vecka. Detta är dock väldigt individuellt då en del spenderar mer och andra mindre.

Ingår transfer?

Transfer från Kuala Lumpur Centralstation till Taiping ingår. Notera att transport från Flygplatsen till KL Central, samt från projektet i Taiping till din slutdestination inte ingå. Detta är på egen bekostnad.

Försäkring

Wildlife

En försäkringslösning som är skräddarsydd för dina behov.

När du ska iväg på en volontärresa och jobba med vilda djur i världen, är det väldigt viktigt att din försäkring täcker den hjälp du behöver om olyckan skulle vara framme, exempelvis läkarvård eller hemtransport – utan att du själv behöver stå för kostnaderna. När du deltar på något av våra Wildlife-volontärsprojekt så är detta försäkringen som du ska välja.

Försäkringen är ett tillägg på vår Leva Utomlands och täcker utöver den försäkringen även när du arbetar med lejon och andra vilda djur. Vi tillhandahåller en av de få försäkringar i Sverige som täcker dig vid arbete med lejon och andra vilda djur. Pris 1490kr/månad. Kom ihåg att teckna din försäkring innan din utresa.

Skicka denna sidan till mig som PDF Jag vill boka! Jag har några frågor

Hem » Land » Malaysia » Orangutan Centre

Sandra D beställde vårt Work & Travel Kanada All Set program för 45h sedan. Är det något för dig också??!