Volontär Fiji

Volontärarbete på Fiji

Volontärarbeta på vackra magiska Fiji. Ta del av olika projekt och möts av barnens fantastiska leenden. Här får du möjligheten att uppleva den fijianska kulturen, annorlunda traditioner och varma, vänliga människorna.

Läs mer

Volontär Fiji

Covid status

Stängt

Lägg in ditt namn och e-postadress för att bli meddelad när det öppnar.

Fiji består utav över 300 öar och är för många paradiset på jorden! Här finner man kristallklart vatten, palmer, långa vita stränder och några av de vänligaste människorna på jorden.

Våra program på Fiji är otroligt givande inte bara för dig som volontär utan även för barnen och lokalbefolkningen på de plaster du kommer att besöka. Antal volontärer är alltid begränsat då man vill undvika att det blir för mycket folk på en och samma plats och för att hela upplevelsen ska bli mer personlig. Projekten tar bara emot ett visst antal volontärer, så var inte försent ute med din bokning.

Det sägs att man ankommer till Fiji som en främling, men reser hem som en vän. Så följ med till Fiji och finn vänner för livet!

Boka ditt äventyr utan att binda upp dig. Läs mer här.

Vem kan delta?

Se filmen från Fiji

Några snabba fakta om Volontär Fiji
Passar förFrån 18 år
KvalifikationerViljan att arbeta med människor
Längd1 - 10 veckor i Suva
AnkomstplatsNadi - ankomst söndag
Betalt arbeteNej
Antal deltagarecirka 10 personer från hela världen
Borde beställasCirka 2 månader innan avresa
UndervisningVolontärarbete med barnFamiljevänlig
Jag vill boka! Jag har några frågor
Jag njöt varje dag och är evigt tacksam för den här upplevelsen!

Elida / roadtrip Fiji // Volontär Fiji

Projekt

Fiji är en spännande ögrupp med över 300 fantastiska och varierande öar. Programmens utgångspunkt ligger på ön Vitu Levu i närheten till ögruppen Yasawa. Programmet börjar och slutar på Vitu Levu, som även är Fijis största ö, där Suva är Fijis huvudstad.

På plats finns det en programkoordinator som kommer ta väl hand om dig och som kan hjälpa dig med det mesta, och som du givetvis också kan kontakta 24 timmar om dygnet om något skulle hända.

Arbetstiderna varierar beroende på vilket projekt du väljer. En del projekt slutar efter lunch du kommer därför att ha gott om tid att komma nära Fijis kultur, utforska ön och slappna av om du önskar det.

Introduktionsvecka (Suva)
Det bästa sättet att omfamna Fiji är att bli bekant med kulturen och folket på Fiji. Under den här veckan kommer vi att förklara vad du bör och inte bör göra, hur saker och ting fungerar på Fiji men även allt kring säkerhet och transport.

Olika hantverk ger Fiji en unik identitet som tillsammans med traditionell etikett och lokal arkitektur berättar om en kulturhistoria och dess utveckling över tiden. Du kommer bli inbjuden att delta i en kava-ceremoni under din vistelse. Efter formaliteterna är detta ett underbart sätt att få nya vänner och lära sig lite mer om landet. Att få gräva lite djupare och se vad man kan upptäcka!
Du kommer även få besöka de fijianska marknaderna, delta i en vävklass, lära dig det fijianska språket och få ta del av traditionell matlagning och lära dig mer om ditt/dina projekt.
De 3 första dagarna består av olika aktiviteter för att introducera dig till den fijianska kulturen och omgivningen, men också för att du ska interagera med de andra deltagarna. De andra dagarna kommer du att få besöka ditt projekt samt påbörja ditt arbete.

Schemat kan se ut så här, måndag till fredag

Höjdpunkter

Kindergarten (Suva)
Besök denna vackra och underbara ö för att undervisa till de små barnen. Du får möjlighet till att använda dig av din kreativitet och samtidigt få vänner för livet!
De fijianska barnen är fyllda av entusiasm och älskar att träffa nya människor från andra länder och lära sig av dem. Deras dagis/förskola är vackert konstruerad och faktiskt uppbyggd av tidigare volontärer. Du kommer att lära barnen engelska alfabetet, siffror, rim, kreativ konst och hantverk samt olika spel som kan stärka deras kunskaper och intellektuella förmåga.
På grund av bristen av lärare är huvudprogrammets mål att hjälpa och stötta lärare i åldersklassen (4-7 år), med aktiviteter och idéer till lektionsplanen.

Schema, måndag till fredag
Dagen börjas på morgonen kl.09.00 med planerat arbete på den lokala förskolan. Lektionerna tillsammans med barnen fortsätter fram till cirka kl. 11.30. Under dessa timmar kan du ta med dig blandat pedagogiskt material, vilket du kan förbereda tillsammans med de andra deltagarna dagen innan. Det som är positivt är att barnen älskar att lära sig nya saker dagligen. Vid kl 12.00, åker man tillbaka till volontärcentret för lunch. På eftermiddagarna förbereder man sig för morgondagens lektioner. Det är viktigt att komma förbered just för att få in bättre lektioner och för att få barnens intresse. Så försök att hitta lekar och pyssel redan hemifrån. Ju mer förberedd du är desto roligare kommer det bli, och du kommer på så vis fånga barnens intresse! Försök att vara påhittig, kreativ och ha roliga klasser så blir det kul för er alla!
För dig som vill volontärarbeta ännu mera, och önskar hjälpa till så mycket man bara kan när man väl är på Fiji, kan då på eftermiddagarna också få handleda de barn som behöver lite extra assistans med läxor, planering och annat. Här får man en tydligare och närmre kontakt med barnen vilket är väldigt positivt.

Fiji är ett land med stort behov av utomstående hjälp, särskilt med sin yngre befolkning. Du kommer att uppleva livet både i landsbygden och i stadsområden, vilket är helt annorlunda än den genomsnittliga resan en turist gör. De flesta av lokalbefolkningen på Fiji har inte råd att resa och i byarna runt om är det en liten chans att människorna få kontakt med omvärlden. Du kommer att göra det möjligt för eleverna att skapa relationer med någon från en annan kultur och lärarna kan i sin tur lära sig olika undervisningsmetoder och tekniker. Du kommer mestadels vara och hjälpa till som assistent till läraren. Du behöver alltså inte ha någon lärarbakgrund, utan alla är välkomna att delta!

Klasserna är stora, så det är svårt för huvudläraren att ge varje barn så mycket uppmärksamhet som de verkligen behöver. Ditt arbete blir därför att vara en hjälpande hand och hjälpa till i den mån du kan med barnen. I och med detta har du det perfekta tillfället att dela med dig utav personliga färdigheter och intressen, oavsett om det handlar om konst, hantverk, spel eller sånger och musik. Dina förslag och idéer kommer att bli väl mottagna och om du visar initiativ och entusiasm är alternativen oändliga!

Sport (Suva)
Projektet Sport Academy har skapats och utformats på ett sådant sätt att ditt intresse för sport tillsammans med din entusiasm och energi att dela din kunskap ska komma till användning för barnen på lekplatsen. Barn från flera närliggande samhällen kommer efter skoltid för att deltaga. Tillsammans med en lokal tränare kan du ge barnen träning och i slutet av lektionen få umgås med dem.
Vi hoppas någon dag att dessa unga framtida idrottsmän kommer stolt att representera sitt land på ett internationellt område. Sport är viktigt för barn och deras fysiska utveckling och kommer att påverka deras framtid positivt. Vi uppmuntrar dig att vara kreativ och föreslå olika sportrelaterade aktiviteter beroende på elevens ålder och intressen.

Lär dig en sport eller lär ut en sport! Om du väljer att jobba på Fiji Teaching eller Sports projektet, så ser du snart att utbildning är en viktig del för att uppnå en hållbar utveckling. Genom att undervisa i dessa samhällen kan du göra en verklig skillnad för ungdomarnas liv som växer upp på Fiji samtidigt som du lär dig om livet på Fiji som lärare. Idrottsutbildning spelar en avgörande roll i de ungas liv, med Rugby som den mest populära sporten. Programaktiviteterna kan vara en eller alla aktiviteter som att undervisa idrottsregler, undervisa grunderna i spel, visa exempel på sport, organisera sportrelaterade aktiviteter, spela sport med barn, lära respekt och rättvisa i sport.

Schema, måndag till fredag
Efter en härlig frukost ska du börja ditt schemalagda arbete på de lokala skolorna klockan 9.00 på morgonen. Dina lektioner tillsammans med barnen fortsätter fram till cirka kl. 14.30.
Lektionerna varierar från en skola till en annan.

Undervisning/skola (Suva)Du kommer att ha friheten att vara kreativ och utforma dina egna lektionsplaner i en avslappnad miljö som matchar det fijianska sättet att göra saker eftersom du kommer att vara omgiven av barnens vänlighet.

Barnen på Fiji har ett desperat behov av två typer av lärare, de med erfarenhet och de utan, vi har funnit att båda kan göra ett mycket viktigt och värdefullt bidrag. Den erfarna läraren kommer att finna friheten att vara kreativ och utforma sina egna lektionsplaner, en uppfriskande förändring för några av våra mer mogna deltagare, som säger att det tar dem tillbaka till de "goda gamla dagarna".

De med mindre eller ingen erfarenhet kommer att ha stöd och vägledning om så behövs från vårt lärocenter, en avslappnad miljö som matchar det fijianska sättet att göra saker och ting på, men med aktuella undervisningsmetoder från erfarna lärare. Du måste älska barn och förstå deras beteende, eftersom du kommer att vara omgiven av dem varje dag och deras vänlighet kan ibland bli överflödig, men de är ju barn trots allt!

Schema, måndag till fredag

Du kommer volontärarbeta cirka 2 timmar om dagen, och detta sker på förmiddagen. På eftermiddagen förbereder du och planerar inför morgondagens lektioner. Ju mer förberedd du är ju bättre lektioner kommer du att ha, och det kommer blir roligare och mer givande för alla. För dig som vill volontärarbeta ännu mera, och önskar hjälpa till så mycket man bara kan när man väl är på Fiji, kan då på eftermiddagarna också få handleda de barn som behöver lite extra assistans med läxor, planering och annat. Här får man en tydligare och närmre kontakt med barnen vilket är väldigt positivt.

Du kommer att lära ut till grundskolestudenter. Som undervisningsassistent följer du ett anpassat schema. Om du har konstnärliga färdigheter har du möjlighet att undervisa i musik, konst eller hantverk. Du kommer att tillbringa en del av din dag i en formell undervisningssituation och därför måste du följa det fijianska utbildningsministeriets formella klädkod.

Bygg & renovering (Suva)
Detta är ett bra projekt för dig som vill hålla dig aktiv och kreativ. Använd all din kreativa elegans till att förnya och bygga vackra byggnader för barn och lokala samhällen. Följ med på denna vackra ö för att delta i bygg- och renoveringsprojekt för att utveckla infrastruktur för lokalsamhället och även för skolbarnen. Renovera eller bygg parker, lekplatser, klassrum, dagis och mer.

Vårt projekt hjälper till att underlätta för de lokala samhällena från den stress och tryck som de lever under. På detta program kommer deltagarna att arbeta under en lokal samordnare som ger vägledning och utbildning tillsammans med lokala familjer. Projektet involverar hårt fysiskt och manuellt arbete, så du kommer till exempel att lägga tegelstenar, snickra, måla, lägga plattor och ta del av landskapsarkitektur & trädgårdsarbete. Du kan räkna med att arbeta cirka 6 timmar om dagen.

Genom att delta i detta sociala projekt kommer du att göra en skillnad för lokalsamhället genom att stödja lokala familjer och barn och därmed ge dem bättre levnadsvillkor. Den andra sidan av projektet innebär en mer konstnärlig och avslappnad miljö där deltagarna ansvarar för renovering och skapande av ritningar och målar i flera daghem och grundskolor runt om. Denna aktivitet är kul och vi stöder din kreativitet under processen.

Sjukvårdsprojektet (Suva)
Bidra till den goda hälsan hos lokalbefolkningen på Fiji genom att gå med i hälsovårdsprojektet! Programmet är utformat för att hålla lokalbefolkningen i god hälsa. Syftet med detta projekt är att identifiera de vanligaste sjukdomarna i området, få information från en läkare, sprida medvetenhet i skolan och genomföra hälso "check-ups" i byar runt om cirka en gång i månaden.

Den genomsnittliga hälsan på Fiji är ganska bra och robust eftersom de flesta ungdomar är intresserade av sport och de börjar sin träning i en tidig ålder. Men ju äldre befolkningen blir, särskilt kvinnorna, så tenderar dem att bli överviktiga och speciellt efter att de fött barn. Eftersom de flesta bor i byar runt om har de liten eller ingen kunskap om hygien, balanserad och näringsrik kost. Detta leder till ett stort antal sjukdomar som högt blodsocker, kolesterol, högt blodtryck etc. Andra sjukdomar som är vanliga i byarna är hudutslag/lesioner, urinvägsinfektioner, tandköttssjukdomar och hjärtsjukdomar.

Förutom att behöva kvalificerade yrkesverksamma för att kunna utföra hälsorapporter och tandläkarundersökningar, behöver vi också deltagare som kan utbilda människor inom områdena, grundläggande förstahjälpen, personlig hygien som att tvätta händerna, borstning av tänder och generell renlighet.
Många av de dagliga rutinerna som vi utför utan att tänka är inte vanliga praxis med de barn du kommer att träffa här, men med utbildning kan dem från början lära sig och fortsätta i rätt riktning i framtiden också.


Skicka denna sidan till mig som PDF

Boende

Utgångspunkten för programmet börjar i huvudstaden Suva och är en hamnstad byggd på en halvö som sträcker sig ut i havet. Den har en blandning av moderna byggnader och traditionell kolonial arkitektur.
Staden ligger på en kuperad halvö mellan Laucala Bay och Suva Harbor i sydöstra hörnet av Viti Levu. Det finna ganska mycket att se och göra i Suva som tex besöka Fiji museum, Forest Park, Albert Park, marknader, SPA och mycket mer.

Det tar cirka 2 timmar från flygplatsen till ditt boende i Suva.

Du som volontär bor i sovsalar med cirka 4 personer i varje rum. Vill man ha dubbelrum så meddela oss så tar vi fram ett pris för detta. Man delar de allmänna utrymmena såsom badrum, kök och vardagsrum.


Att mötas av barnens underbara leende varje morgon, gjorde min dag!

Camilla // Volontär Fiji

Varför Volontär Fiji med GoXplore?

 • Du får uppleva en magisk ö och ett fantastisk resmål
 • Ge en hjälpande hand till lokalbefolkningen och de underbara barnen
 • Du får lära dig en annan kultur så annorlunda mot din egna
 • Du får hjälpa till att göra levnadsstandarden bättre
 • Världsklass i snorkling och dykning
 • Fiji är på topp 3 av världens dykställen
 • Människorna är varma, vänliga och öppna - du kommer bli väl omhändertagen
 • Du kommer få en upplevelse för livet!
 • Chansen att få göra nytta och ändå få uppleva ett fantastiskt Fiji är helt magiskt

Visum

Vid ankomsten till Fiji får du som svensk medborgare ett 4 månaders turistvisum. Visumet är kostnadsfritt och behöver inte ansökas före avresan. Kontrollera att ditt pass är giltigt vid ankomst samt 6 månader efter avresa från Fiji.

Vi rekommenderar dig att absolut resa runt och uppleva allt Fiji har att erbjuda efter projektets slut. Varför inte ta några dagar runt huvudön och sedan avsluta med att båtluffa runt de vackra öarna som är vackrare än de vackraste vykort du kan tänka dig. Tveka inte att kontakta oss för massor av personliga resetips.

Jag vill boka! Jag har några frågor

Avgångar

Själva projektet börjar varje måndag under hela året, men man behöver ankomma en söndag och det betyder att du i stort sett behöver resa från Sverige på en fredag, på grund av den långa restiden men också på grund av lokala tider.
På flygplatsen blir du upphämtad och skjutsad till ditt boende, och det är också här du kommer träffa de andra volontärerna.

Ankomst 2020:
Varje söndag mellan klockan 06:00-18:00 / hemresa lördag

På detta program anländer man på söndagen mellan kl 0600-1800 till Suva eller Nadi. Nadi ligger lite längre ifrån ditt boende, men flyg hit är oftast billigare. Du blir upphämtad på flygplatsen utav vår samarbetspartner och blir sedan skjutsad till ditt boende. Från Nadi tar det cirka 3 timmar till ditt boende. Skulle man anlända på lördagen så kan man mot en kostnad bli upphämtad ändå.
Dagen efter börjar introduktionsveckan som är fylld av intressanta sevärdheter och aktiviteter i Suva. Det är också under introduktionsveckan man kommer över den värsta jetlaggen och nu får man möjligheten att vänja sig vid klimatet och kulturen innan man börjar på projektet.

Vi rekommenderar att du bokar dig senast 2 månader före önskad avresa. Om du vill resa närmre inpå avresa så ber vi dig att kontakta oss per telefon. Platserna fylls snabbt upp, så det är klokt att boka tidigt.

Flyg är inte inkluderat i priset men vi hjälper dig gärna att boka detta. Väljer du att själv boka flyg är det viktigt att du anländer på rätt flygplats, för specifik ankomsttid prata med oss.
Mat och boende är inkluderat under din tid som volontär, men vill du tillbringa några extra dagar på Fiji efter projektets slut så står du själv för kost och logi. Vill du ha tips på boende, tveka inte att fråga oss.

Vi skickar dig en flygoffert på din resa till Fiji efter att du har betalt din handpenning, och fått din plats bekräftad på projektet. Generellt kostar en T&R biljett från Stockholm till Nadi mellan 10 500 kr - 14 500 kr, beroende på säsong, vilket flygbolag man bokar genom och hur platstillgången ser ut. Naturligtvis kan du boka din flygbiljett själv, men då är det mycket viktigt att du inte beställer den förrän du har fått din plats på projektet bekräftat.

Om du väljer att boka din flygresa genom oss så har vi tillgång till all flyginformation och får direkt uppdateringar om exempelvis en tidsändring skulle ske. Därmed kan vi informera dig och våra samarbetspartners i Fiji om eventuella ändringar.

Funderar du att göra en större resa och lägga till projektet som en del av dina planer, kan vi hjälpa dig genom hela planeringen och skickar gärna förslag och tips till dig.


Priser

Prices are not yet set. Please get in touch to hear about the possibilities next year.

(priserna är giltiga till den 31 dec 2020)

Vad ingår i priset?

 • Praktisk information före avresan för att vara så förberedd som möjligt
 • Deltagarlista med namn, telefonnr och emailadress till alla som åker samtidigt som dig
 • Upphämtning på flygplatsen
 • Transport till och från projektet
 • Kost och logi under projekttiden (3 måltider på vardagar och 2 måltider på helgen)
 • 24-timmars support
 • Programkoordinator på plats
 • Deltagarcertifikat efter hemkomst

Vad ingår inte i priset?

 • Reseförsäkring
 • Flygbiljett
 • Snacks och dryck under programtiden
 • Alla extra dagar utöver projekttiden (om du tex stanna längre)

Transport
Vi skickar dig en flygoffert på din resa till Fiji efter vi fått in handpenningen och din plats på projektet är bekräftad. Observera att flygbiljetten ej är inkluderat i priset. En flygbiljetter T/R till Nadi brukar kosta mellan ca 10500 kr - 12500 kr inkl flygskatt. Väljer du att boka flyg själv, kontrollera med oss vilken flygplats samt ankomsttider som gäller.

Jag vill boka! Jag har några frågor

Reseberättelser & bloggar från Volontär Fiji

Se fler resebloggar och reseberättelser från våra deltagare
Att mötas av barnens underbara leende varje morgon, gjorde min dag!

Camilla // Volontär Fiji

FAQ

Behöver jag ett visum för detta program?

Ja, men som svensk medborgare får du ett 4 månaders turistvisum vid ankomsten, så du inte behöver ansöka om visum i förväg.

Hur många kan delta i detta program?

Det finns plats för cirka 20 deltagare och det är då folk från hela världen.

Finns det någon övre åldersgräns för detta program?

Nej, alla är välkomna. Dem flesta är dock runt 18-26 år som åker iväg som volontär. Men så länge du vill bidra med en hjälpande hand så är du välkommen.

Varför ska man betala för att åka iväg som volontär?

I flera fall gör volontärerna det möjligt. Programmen vi erbjuder drivs ofta av eldsjälar som verkligen brinner för det dem gör. Oftast får de heller inget stöd från staten! När du arbetar som volontär får programmen gratis arbetskraft, vilket är till stor hjälp för projektet. Det finns också många extra kostnader som uppkommer när du är iväg som volontär som till exempel, transport, kost och logi, planering och information med mera. Den största kostnaden är ditt boende, mat och dina transporter. Sen går såklart även en del direkt tillbaka till projektet för att stödja böcker, lektioner, lärare osv. Därför betalar du ett programpris för att täcka dessa kostnader.

Vad är det för valuta på Fiji?

På Fiji använder de Fiji dollar (FJD) och dessa används endast på Fijis öarna. 1 Fiji dollar är ca 4 svenska kronor. Du kan växla pengar hemma i Sverige och på flygplatsen på Fiji!

Ska man ge dricks?

På Fiji förväntar man sig inte dricks förutom på de mest turisttäta områdena.

Vilket språk talar man på Fiji?

På Fiji är det officiella språket engelska och det är därför enkelt att göra sig förstådd. Det är dock vanligt att lokalbefolkningen pratar Fiji med varann och eftersom en stor del av befolkningen kommer från Indien är indiska också ett vanligt språk.

Vilka vanliga fraser finns på Fijianska? Hej - Bula

Hej - Bula
Hejdå/God natt - Ni sa Moce
Hur mår du? - Vacava Tico
God morgon - Ni sa yadra
Tack - Vinaka
Ja - Lo
Nej - Seqa

Behöver jag vaccinera mig innan min resa?

Det är alltid bra inför en resa att ta kontakt med sin vårdcentral eller vaccinationsbyrå för att se vilka vaccinationer som är lämpliga. Vanligt förekommande sjukdomar är Hepatit A och B så en vaccination mot detta kan vara bra. Även vaccin mot tuberkulos om du ska stanna längre än 6 månader. Vid resa i mer än 3 veckor där du äter mat utanför turistområden bör du också vaccinera dig mot tyfoid. Denguefeber kan också förekomma och sprids genom myggbett så det är bra om man skyddar sig så gott man kan mot myggbett. Men kolla alltid med en vaccinationsbyrå då dem är experter på just detta.

Försäkring

En försäkringslösning som är skräddarsydd för dina behov.

Det första och absolut viktigaste när du ska välja försäkring inför resan är att se över vilka delar av din resa som täcks av försäkringen. Täcker den ditt volontärarbete? Täcker den verkligen för de fritidsaktiviteter du tänkt ägna dig åt? Och vad får du för service om något skulle hända? Sedan ska du titta på pris och självrisker. Jämför gärna vår försäkring med andra alternativ innan du tar ett beslut. Vår försäkring täcker mer – till ett lägre pris och utan självrisk.

När du ska leva utomlands en tid, är det viktigt att din försäkring täcker den hjälp du behöver om olyckan skulle vara framme, exempelvis läkarvård eller hemtransport – utan att du själv behöver stå för kostnaderna. Önskar du exakta detaljer om försäkringen i PDF-format, kontakta oss så skickar vi dessa till dig.

Åker du med något av våra volontärsprogram med social inriktning så är det Leva utomlands försäkringen du ska välja. Genom att teckna försäkringen kan du känna dig trygg när du volotärarbetar. Försäkringen är anpassad till den täckning du behöver under din utlandsvistelse och har en premie som gör den väldigt prisvärd.

Skicka denna sidan till mig som PDF Jag vill boka! Jag har några frågor

Hem » Land » Fiji » Volontär Fiji

Vårt nästa informationsmöte är i . Gå med, eller se alla kommande informationsmöten här!