Login Megamässa - Jobba och studera utomlands!

Volontärarbete i Ghana

Upplev ett land utöver det vanliga och jobba med något av de intressanta projekt vi erbjuder här. Ghana kommer inte lämna dig oberörd.

Läs mer

Kontakta Jeanette

Volontär Ghana

Några snabba fakta om Volontär Ghana
Från kr 8090
Passar förFrån 18 år
KvalifikationerIngen
LängdFrån 3 veckor
Ankomstplats Kotoka International Airport, Accra
JobbgarantiJa
Betalt arbeteNej
Närkontakt med djurNej
Borde beställasMinst 2 månader innan tänkt avresa
VolontärarbeteUndervisningMiljövårdVolontärarbete med barnSjukvård

Har du lust att spendera några veckor eller månader med att jobba som volontär med att undervisa och aktivera barn i Ghana? Hjälpa barn och unga med funktionshiner till att fungera i samhället? Eller att jobba med informationskampanjer, eller på en klinik/sjukhus? Det finns många lärorika och utmanande projekt att välja mellan och ett unikt tillfälle att lära dig mer om dig själv och inte minst hjälpa någon som har mycket mindre.

Oavsett din bakgrund kan du bidra på de olika projekten. Alla med kunskap och erfarenheter från olika yrken värdesätts mycket på plats. Det viktigaste är att du vill hjälpa andra.

Språk och Kultur:
I tillägg till att jobba med spännande projekt kommer du också att lära dig mer om kulturen i Ghana. Du kommer nära lokalbefolkningen oavsett om du bor hos värdfamilj eller i ett volontärhus men kom ihåg du kommer in i kulturen mer om du bor i värdfamilj. Det officiella språket i Ghana är engelska. I tillägg till engelskan har de också många andra afrikanska språk som varierar i de olika delarna. Akwaaba är garanterat ett ord som du kommer få höra mycket. Det betyder : Välkommen .

Ankomst:
När du ankommer till Accra blir du hämtad på flygplatsen av vår samarbetspartner. Du kommer bo på Pink Hostel under dina introduktionsdagar. Dessa dagar är viktiga för att dämpa kulturchocken något. Kulturen i Ghana är så olik den vi har här i Sverige så du kommer få en bra förberedelse på den dessa dagar. Du får lära dig om traditioner och språk tillsammans med andra volontärer. Detta kommer berika din tid då du får en bättre förståelse för människorna och kulturen.

Missa inte vår Megamässa i Stockholm den 10/2 - En av Sveriges största mässor med fokus på volontär, jobb & studier utomlands. Här kan du tävla och vinna en resa till Australien, träffa utställare från alla världens hörn, lyssna på inspirerande föreläsning, boka upp en anställningsintervju till Australien, Kanada eller Nya Zeeland samt att du kan ta del av massor av erbjudanden. Det är fri entré, men glöm inte att skicka in din föranmälan för att slippa kö! Läs mer här.

Vem kan delta på detta program?

Detta program är för dig som fyllt 18 år . Du bör vara öppen, engagerad, flexibel och positiv. Du ska ha goda kunskaper i engelska eftersom det är det språk du kommer att använda dagligen. Alla som reser med GoXplore måste ansöka om ett brottsregister, via Polisen, och det ska vara på engelska. Detta får tidigast göras 3 månader innan planerad utresa.

Jag vill boka! Jag har några frågor
Skrattet finns hos alla här, barn och vuxna, och de verkar vara otroligt glada människor. Jag kan säga att jag blev glatt överraskad över hur otroligt bra man kan ha det, med så få saker :)

Marianne // Volontär Ghana

Projekt

Introduktion
Vilket projekt du än väljer kommer din vistelse i Ghana starta med en introduktion, 5 dagar i Accra. Introduktionsdagarna är en möjlighet att få veta mer om Ghana och lära sig om seder, traditioner och språk som ger dig en fantastisk chans att interagera med ghananer och få dig att bättre kunna förstå människorna och deras kultur. Introduktionsdagarna är det första steget mot en bra vistelse i ett nytt land och kultur. Det är en fullspäckad och rolig tid som är menad för dig att lära känna Ghana i alla dess kulturella aspekter med "hands on"- erfarenhet. Du kommer också att få tid att träffa och bli vän med andra deltagare, smaka på det lokala köket och bekanta dig med ghananska vanor. Du får också lära dig lite av det lokala språket under dessa dagar. Du kommer att besöka några av de lokala industrierna som utgör ryggraden i Ghanas industriella revolution och som tenderar att föra fram kreativitet i ghananer. Du kommer att besöka marknader för att lära dig att behärska konsten att förhandla, och hur de bedriver sin verksamhet och handel, på ghananska stil.

Arbetstiden varierar mellan de olika projekten. Om du ska jobba som assistent/lärare jobbar du mellan 8-14 medans de andra jobben varierar från 8-17. Under dagen har du en paus och längden på den varierar. Oavsett projekt så jobbar du ( vanligtvis) måndag till fredag.Under de olika programmen är det många olika projekt du kan bli placerad på.

Dessa program kan du välja mellan:

Community Child Centre - Social Care project (2-24 veckor - maj-juli, sep-dec, jan-apr);
I samhällen i Ghana finns ett ökande antal små barn som strövar omkring. Barn som är för unga för att gå i skolan, barn där föräldrarna eller övervakarna inte har råd att betala skolgång, barn som får vara själva för att föräldrarna eller övervakarna måste jobba eller att det är för långt till närmaste skola är några exempel på varför dessa barn strövar helt fritt i samhället utan uppsyn. Dessa projekt är startade som ett sätt att ta hand om dessa barn samt att ge dem någonstans att vara och någon som ser efter dem. Som volontär får du på detta projekt möjligheten att vara den som får hjälpa och stötta barnen på ett center dit barn har kommit efter att inte ha någonstans att ta vägen, inga föräldrar att gå hem till eller någon som ser efter deras välfärd. Här får du vara med och bada och klä barnen, mata dem allra minsta, klä de som behöver hjälp med det samt hålla i ordning så att de har det bra i deras omgivning. Detta projekt handlar också om att förbereda för lättare undervisningar, hjälpa läraren i klassen, sätta ihop program och lektioner för undervisning och dessutom leka massor med dessa fantastiska men olycksdrabbade barn. Barnen är mellan 2-6 år.

Community Teaching program (4 veckor -1 år - maj-juli, sep-dec, jan-apr):
Här kan få dela med dig av dina kunskaper och färdigheter till barn i Ghana som går i skolan samt till lärarna som undervisar i Ghana. Du som har intresse i att arbeta med barn, kan arbeta med Pre-School, Primary school samt Senior high school och vid sidan av en lärare hjälpa till med undervisning, aktivera barnen och hjälpa till att reparera skolor (enklare renoveringar).
Preschool/förskola - sjung, dansa, lek och ta han om barnen i åldern 6 månader - 6 år.
Primary school och Senior High School - Undervisa i matte, engelska, sport och ICT (information communication technology). Sport och ICT är efterfrågat.

Community Non formal education program (2-12 veckor - maj-juli, sep-dec, jan-apr)
Projektet ger en lämplig miljö för alla barn vars levnadsförhållanden hindrar dem från att få tillgång till formell utbildning. Projektet stöder lärandet och leder till optimal utnyttjande av barnens kapacitet och potential. Detta projekt fokuserar på att utveckla barnens mellan åren 1 och 12 i olika ämnen så som allmän vård, läsförmåga, skrivförmåga, stavning och grundläggande läskunnighet. Barn bor i sina familjehem och kommer till projekt-centret under dagen för dessa aktiviteter. Här handlar det om att gör lite av allt- undervisa, spela fotboll, tvätta och bada barnen, klä dem, ta hand om dem, sjunga, dansa etc.

Medicine and Healthcare projects (8-24 veckor, hela året):
Här kan du som medicinstudent få möjligheten att volontärarbeta på ett sjukhus eller en klinik i Ghana. Detta projekt riktar sig åt dig som är Medicin studenter och sjuksköterskor och kvalificerade sjuksköterskor eller läkare som vill få praktiska erfarenheter av tropiska sjukdomar och behandlingar. Här kommer du få möjligheten att se de vanligaste sjukdomarna som påverkar populationen i de mest drabbade områdena. Här får du också erfara medicinskt arbete i olika typer av områden i landet. På detta projekt kommer du att få undersöka patienter men i huvudsak kommer du att assistera en läkare. Men om du har erfarenhet och får visa detta, kan du också få mer ansvar. Detta rekommenderas främst för dig som är läkare, sjuksköterska, barnmorska, eller psykolog.

Child disability program - Rehabilitation for Disablility projects (maj-juli, sep-dec, jan-apr):
På detta projekt får du hjälpa barn och unga genom de svårigheter de har i vardagen och fungera som en assistent till dem. Målet med skolan är och lära studenterna något som kan göra dem användbara för samhället så att de kan klara sig i vardagen. Projektet är för dig som har erfarenheter inom att ta hand om barn med funktionsnedsättningar av olika slag. På detta projekt får du besöka personer med funktionsnedsättning, bistå med fysioterapi, förberedning och distribution av livsmedel, vara medföljande till ortopeder, bistå i undervisningen om de funktionshindrades yrkeskompetens, hjälpa till att hålla uppe och rusta upp centren för funktionshindrade samt annan verksamhet med anknytning till centrumen.

Health and sanitation education projects (4-36 veckor. Maj-juli, sep-dec, jan-apr):
Här reser du runt till utsatta samhällen och skolor för att informera och ha workshops inom alla aspekter som har med hygienförbättringar, förebyggande utav malaria, HIV/AIDS etc - förbättra samhällen och skolors kunskaper kring många hälsoproblem. Verksamheten inom detta projekt inkluderar, HIV / AIDS, sanitär medvetenhet, reproduktiv hälsa, malaria och beteendeförändringsprogram.

Community Environment Conservation and Ecotourism projects (4-12 veckor, hela året):
Vi erbjuder möjligheten att arbeta på ett antal Community Ecoturism project som syftar till att kanalisera inkomster från besökande turister till lokalsamhällen. Ett exempel på detta skulle vara att bidra till att skapa olika lokala inkomstgenererande initiativ såsom lokal hantverksproduktion, utveckla lokalt turistläger eller andra attraktioner.


Skicka denna sidan till mig som PDF

Boende

Vår partner på plats kommer att hämta dig när du landar på flygplatsen i Accra och under den första veckan kommer du att bo på centrala Pink Hostel, tillsammans med andra volontärer från världen över. Tillsammans i grupp kommer ni sedan att bli introducerade för landet och lektionerna kommer mestadels att hållas på kontoret som inte ligger särskilt långt därifrån. Under dina volontärveckor så bor du hos antingen en värdfamilj eller i ett volontärboende, baserat på vilket projekt som du valt. En boendetyp är tilldelad de olika projekten som finns att välja mellan. Har du önskemål om boende meddelar du oss detta när du har bokat ditt projekt.

Värdfamilj:
Under dina volontärveckor kan du bo hos värdfamilj, och du bor antingen tillsammans med, eller i närheten utav andra volontärer. Våra samarbetspartners har kvalitetskontrollerat dessa familjer och många av familjerna har tagit emot volontärer under väldigt många år och är vana vid att ha sällskap av resenärer i sitt boende. Detta är ett ypperligt sätt att bo när du som volontär vill uppleva det riktiga livet hos det ghananska folket. Här får du vara med och laga mat, tvätta, hänga med på tillställningar, och lära dig massor, massor om detta otroligt intressanta land och folk. Du har alltid ett rum och möjlighet till att förvara dina tillhörigheter.

Volontärhus:
På vissa projekt bor man i volontärhus. Detta är hus som har et tryggt och praktiskt avstånd till de olika projekten. Detta ger en större frihet och mer privatliv än hos en värdfamilj. Det är en person som lagar mat, städar huset och hjälper dig med andra praktiska saker.

Mat:
Under din projektperiod då du bor hos värdfamiljen kommer du att få två måltider på vardagar och tre på helgerna. Lunchmåltiden på vardagar utgår då du inte befinner dig hemma. Deltagarna får själva bekosta vatten på flaska. Om du vill minimera kostnaden för detta kan värdfamiljen hjälpa dig att koka vatten, då man inte kan dricka vattnet från alla källor och måste vara försiktig med detta. Mer information om detta får du under din introduktionsvecka. En typisk middag i Ghana är Jollof, en väldigt god risrätt. Den liknar en paella och man kan äta tillsammans med lite allt möjligt såsom kött, kyckling, krabba och potatis, ägg, lök, torkade räkor och tomater och grovt mjöl. Även en potatisliknande rotfrukt kallad Jam eller en bananliknande planta kallad Plantain är populärt till måltiderna. Man äter också väldigt ofta goda grytor av olika slag. De kan bestå av jordnötter, ägg, fisk, löv, bönor, tomat eller forowe, en sorts fisk med tomat. Det är möjligt att köpa både kyckling, kött och fisk på restauranger. Maten i Ghana kan vara stark, men är man känslig är det inga problem att nämna detta både till din familj eller på restauranger.

Upplev

När du är i Ghana har du möjlighet att resa runt på helgerna, då du ju är ledig. Arbetsgivarna brukar vara flexibla om du vill vara ledig ett par dagar för att resa lite längre. Det är också vanligt att resa med några av de andra volontärerna i slutet av vistelsen. Det är billigt att resa runt i Ghana och det går mycket bussar till vart du vill. Taxi, trotro, olika bussar för längre avstånd osv. All information om dessa kommer du få under introduktionsveckan. Vi vill såklart att du är nyfiken, att du vill lära, veta och testa nya saker när du är där och självklart att du reser och ser landet. Men samtidigt ska du inte glömma varför du från början har åkt till Ghana. Att du som volontärer har en lojalitet gentemot dig själv och till projektet du har kommit dit för att hjälpa.

När jag kommer in på skolgården eller bara gå ut på gatan skriker de Obroni, obroni! Det betyder vit person. Då kommer de springande till mig och pratar med mig och vill röra mitt hår. De är verkligen fascinerade.:) Ghana är ett fantastiskt land och jag känner sig välkommen här. Jag har tappat räkningen på hur många gånger de sagt Akwaaba (välkommen på twi) till mig. Ghananer är mycket öppna och kärleksfulla. Jag mår bra, får lära mig mycket och får många nya intryck varje dag. Detta är en upplevelse för livet :)

Hanna // Volontär Ghana

Varför Volontär Ghana med GoXplore?

Visum

Visumet ingår i programmet till Ghana, vi på GoXplore söker det åt dig som är svensk medborgare. Visumet kommer gälla i 30 dagar, men detta går sedan att förlänga på plats. Vår samarbetspartner på plats kommer att hjälpa dig.

Visumet kan först sökas tre månader innan tänkt avresa. Det är alltså giltigt i tre månader från det datum det utfärdas.

Ska du stanna i mer än tre månader, måste du skaffa ett ID-kort (non citizen Ghana card) och kostar 120 USD. Våra partners i Ghana hjälper dig. Ta med två passfotobilder.

För att bli beviljat ett visum till Ghana måste man ha tagit vaccin mot gula febern, vilket du kan gör efter att du registrerad dig hos oss. Du ber om ett intyg från din vaccinatör, kopierar detta och skickar med dina visumanökningar till oss. Mer information om detta kommer när du bokat dig.

Jag vill boka! Jag har några frågor

Avgångar

Introduktion
Vilket projekt du än väljer kommer din vistelse i Ghana starta med en introduktion, antingen 2 dagar (2-4 veckor) eller 5 dagar (5 < veckor) i Accra. Introduktionsdagarna är en möjlighet att få veta mer om Ghana och lära sig om seder, traditioner och språk som ger dig en fantastisk chans att interagera med ghananer och få dig att bättre kunna förstå människorna och deras kultur. Introduktionsdagarna är det första steget mot en bra vistelse i ett nytt land och kultur. Det är en fullspäckad och rolig tid som är menad för dig att lära känna Ghana i alla dess kulturella aspekter med "hands on"- erfarenhet. Du kommer också att få tid att träffa och bli vän med andra deltagare, smaka på det lokala köket och bekanta dig med ghananska vanor. Du får också lära dig lite av det lokala språket under dessa dagar. Du kommer att besöka några av de lokala industrierna som utgör ryggraden i Ghanas industriella revolution och som tenderar att föra fram kreativitet i ghananer. Du kommer att besöka marknader för att lära dig att behärska konsten att förhandla, och hur de bedriver sin verksamhet och handel, på ghananska stil.

Du bör anlända i huvudstaden Accra på söndagen (boende mellan söndag-måndag och middag på söndagskvällen ingår). Du kan välja att starta alla måndagar i månaden, men nedanstående datum avser de startdatum då de kommer anordna grupper i Ghana där man arbetar på projekt med mellan 4-8 eller fler.

Startdatum 2018

Om du väljer att jobba inom skola så ser terminsperioderna ut så här;

Första terminen
12 september 2017 - 13 december 2017

Andra terminen
9 januari2018 - 12 april 2018

Tredje terminen
8 maj 2018 - 25 juli 2018

Priser

Pris
2 veckor inklusive 2 introduktionsdagar 8090
3 veckor inklusive 2 introduktionsdagar 9490
4 veckor inklusive 2 introduktionsdagar 10790
5 veckor inklusive introduktionsvecka 12490
6 veckor inklusive introduktionsvecka 13490
7 veckor inklusive introduktionsvecka 14190
8 veckor inklusive introduktionsvecka 14890
10 veckor inklusive introduktionsvecka 16990
12 veckor inklusive introduktionsvecka 17590
14 veckor inklusive introduktionsvecka 19790
16 veckor inklusive introduktionsvecka 20990
20 veckor inklusive introduktionsvecka 23990
24 veckor inklusive introduktionsvecka 26490

(Priserna är giltiga till den 31 dec 2017)


Vad är inkluderat i priset?

En flygbiljett tur & retur till Accra brukar kosta mellan ca 6500 - 9500 SEK ink. flygskatt.

VILL DU BOKA MEN ÄR LITE OSÄKER PÅ VAD SOM GÄLLER OM DU VILL BOKA AV?

Bokar du något av våra volontärprogram till Afrika så har du rätt att boka av utan kostnad fram till 24 timmar innan avresa. Detta är giltigt om Utrikesdepartementet går ut med rekommendationer att inte åka till respektive land på grund av naturkatastrof, sjukdomsutbrott, krigssituationer eller liknande.

Flygresa

Vi vet hur viktigt det är att känna tryggheten med flygresan i kombination med priset, vi skickar dig därför vår flygoffert när du betalt din handpenning. Bokar du flyget med oss har du tryggheten i att du är täckt utav resegarantin. Om du till exempel köper en flygbiljett från en annan researrangör eller via internet har du inget skydd via resegarantin, för då är det ingen paketresa. Vi håller också koll på dina flygtider samt får vi alltid reda på om flyget skulle bli försenat eller inställt och kan därför meddela dig och vår samarbetspartner.

Jag vill boka! Jag har några frågor

Reseberättelser & bloggar från Volontär Ghana

Se fler resebloggar och reseberättelser från våra deltagare
Det är otroligt vad man kan åstadkomma om man vill åka iväg och hjälpa till. Plötsligt hade jag "köpt" och bli delägare i ett ny barnhem i Ghana. Hurra! Jag sitter nu med många minnen från Ghana, både bra och dåliga. Det allra bästa och det jag minns mest av allt är utan tvekan tiden med barnen. Det var anledningen till att jag reste och i princip anledningen till att jag genomförde, och de är anledningen till att jag kommer återkomma.

Tina // Volontär Ghana

Aktiviteter i Ghana

FAQ

Vad innebär det att volontärarbeta?

Att resa som volontär innebär att åka i väg på en resa, sätta dig in i en annan kultur långt ifrån din egen. Du kommer att ställas inför olika utmaningar och det är också på så sätt som du utvecklas. Som volontär behöver du ha ett starkt engagemang, positiv attityd och självklart vara öppen för nya kulturer.

Hur kommunicerar jag hem medan jag är i Ghana?

Telefonautomater är billiga och telefonkort är lätta att köpa i butiker. Man kan också köpa SIM-kort på kontoret i Accra. Du kan också köpa ett SIM-kort till din mobil för några cedi. Om du vill skicka brev kan du köpa frimärken på ett lokalt postkontor. Kom ihåg att systemet i Ghana är mycket långsam. Brev kommer fram, men det kan ta upp till två veckor. Det är också fler och fler internetcaféer i hela Ghana, så det är möjligt att hitta platser där du kan skicka e-post. De finns främst i större städer.

Vilken typ av vacciner behöver jag ta innan jag reser?

Vi rekommenderar att du kontaktar en vaccinationsbyrå eller din husläkare för professionell rådgivning.

Hur är klimatet i Ghana?

I Ghana är det ett tropiskt klimat, det är hög fuktighet och höga temperaturer, cirka 30 grader, året om.

Behöver jag en reseförsäkring?

Ja! Försäkring är obligatorisk. GoXplore har en skräddarsydd reseförsäkring som täcker arbete på volontärresor. Läs mer under reseförsäkring.

Hur mycket pengar bör jag ha med mig?

Om du arbetar i två månader bör du ha minst 6000 kr med dig. Du betalar för lunch och middag den första veckan du är i Accra, och efter det kommer du att få två måltider i värdfamiljen på vardagar och tre på helgerna. Detta belopp beror på hur hög personlig konsumtion du har och om du planerar att resa runt på helgerna. Om du reser när du är klar bör du ha mer pengar för att täcka detta. Observera också att transport tillbaka från projektet till Accra eller transfer till flygplatsen i slutet av din resa inte ingår i priset.

Finns det någon bra Guidebok som ni rekommenderar att köpa innan avresa?

Ja, vi rekommenderar Bradt travel guides GHANA. Den är bra.

Är det mycket aktiviteter med värdfamiljen?

Detta är vanlgivis upp till dig som volontär. Om du visar intresse för att vara med värdfamiljen på deras olika utflykter kommer de antagligen att ta med dig. Detta kommer att hjälpa dig att bli bättre bekant med din värdfamilj och lokalbefolkningen och vi uppmuntrar dig att delta i evenemang som din värdfamilj ska gå på. De flesta människor går till kyrkan varje söndag, och det är också mycket socialt. Vi uppmuntrar också till att delta på de mindre, dagliga rutinerna. På detta viset kommer du lära dig kulturen i landet på djupet.

Vad händer om jag inte trivs?

Om du inte trivs där du jobbar, vänligen kontakta vår samarbetspartner i Ghana som du träffade första veckan i Accra. De kommer att se över situationen och om det inte hjälper med förändringar på arbetsplatsen, kommer de att hitta en ny arbetsgivare åt dig.

Försäkring

En försäkringslösning som är skräddarsydd för dina behov.

Det första och absolut viktigaste när du ska välja försäkring inför resan är att se över vilka delar av din resa som täcks av försäkringen. Täcker den ditt volontärarbete? Täcker den verkligen för de fritidsaktiviteter du tänkt ägna dig åt? Och vad får du för service om något skulle hända? Sedan ska du titta på pris och självrisker. Jämför gärna vår försäkring med andra alternativ innan du tar ett beslut. Vår försäkring täcker mer – till ett lägre pris och utan självrisk.

När du ska leva utomlands en tid, är det viktigt att din försäkring täcker den hjälp du behöver om olyckan skulle vara framme, exempelvis läkarvård eller hemtransport – utan att du själv behöver stå för kostnaderna. Önskar du exakta detaljer om försäkringen i PDF-format, kontakta oss så skickar vi dessa till dig.

Åker du med något av våra volontärsprogram med social inriktning så är det Leva utomlands försäkringen du ska välja. Genom att teckna försäkringen kan du känna dig trygg när du volotärarbetar. Försäkringen är anpassad till den täckning du behöver under din utlandsvistelse och har en premie som gör den väldigt prisvärd.

Skicka denna sidan till mig som PDF Jag vill boka! Jag har några frågor

Hem » Land » Ghana » Volontär Ghana

Lydia H beställde vårt Road Trip Indien program för 22h sedan. Är det något för dig också??!