Hannas volontärresa i Indien

Mitt namn är Hanna Christiansson och jag är 22 år gammal. Jag studerar till Arkitekt i Lund och tog för ett år sedan min kandidatexamen. Nu har jag tagit ett års uppehåll från studierna innan jag ska påbörja min master i Paris till hösten och har under det året arbetet under vinskörden i Frankrike, studerat franska i Paris och nu varit i Indien i knappt 3 månader och arbetat som volontär! Ett lyckat år!

Hur kom det sig att du fastnade just för en volontärresa?

Jag hade länge funderat på att arbeta som volontär för att utvecklas och se en annan del av ett land än den man vanligtvis ser när man är ute och reser. Efter att ha tittat på många olika organisationer hittade jag projektet på ett center för utsatta kvinnor i Goa och kände att det var något jag verkligen ville jobba med! Det kändes som ett väldigt relevant projekt och speciellt i Indien nu med tanke på allt som hänt där den senaste tiden.

Hur kom det sig att du valde att resa med GoXplore till Indien?

Det var just på grund av det projektet på centret för kvinnor som jag valde att åka med just GoXplore. Så fort jag hittade det så hade jag bestämt mig och skickade iväg ansökan! Det var dessutom ett av de billigaste alternativen och min budget som student var inte så hög men jag ville ju hemskt gärna ut och volontärarbeta.

Hur upplevde du servicen hos oss här i Sverige innan du åkte?

Servicen från Sverige var väldigt bra och jag fick hjälp med alla mina frågor så jag hade koll på allt innan det bar av!

Hur upplevde du introduktionen på projektet?

Introduktionen var bra och rolig. Vi åkte till en marknad i Mapusa som låg nära byn där vi bodde, åkte till ett kryddplantage, till stranden, hade en liten lektion i den indiska kulturen och religionen och tittade på en Bollywoodfilm på bio!

Du valde att volontärarbeta i elva veckor på center för utsatta kvinnor, var detta en lagom tid tyckte du?

I slutändan blev det så att jag var 8 veckor på centret för utsatta kvinnor och 3 veckor uppe i Udaipur i norra Indien där jag arbetade på en skola för utvecklingsstörda barn på förmiddagen och i slummen på eftermiddagen. De 8 veckorna jag var på centret för utsatta kvinnor trivdes jag jättebra och kände att jag verkligen fick kontakt med både kvinnorna och barnen. Jag hade hemskt gärna stannat där hela perioden men fick höra talas om projekten i norra Indien och ville gärna passa på att uppleva ännu mer än Goa när jag ändå var där.

Vad var er huvudsakliga uppgift som volontär?

Att få kvinnorna att känna att de hade någon som brydde sig om dem och att försöka få dem att tänka på annat och aktivera dem. Därför blev det mycket handarbete och ibland lite lekar. Sedan hjälpte jag även till med barnen till kvinnorna som också bodde på centret.

Hur såg en "vanlig" vecka ut på projektet?

Jag skulle försöka aktivera kvinnorna och lärde dem därför att sticka, virka och vi pärlande halsband och armband. Syftet var allt försöka få dem att tänka på annat och olika typer av handarbete är alltid nyttigt att kunna som kvinna i Indien. Jag hade även lite lektioner i engelska eftersom nästan alla kvinnorna var analfabeter. På eftermiddagarna hjälpte jag läraren under lektionen för barnen och hjälpte till med deras läxor.

Fick du hjälpa till på det sätt som du förväntat dig?

Absolut. Framför allt på centret för kvinnor. Projekten i norra Indien var ganska nya så där var inte organisationen igång på samma sätt men på centret var jag till viss del själv vilket passade mig väldigt bra och en del av tiden tillsammans med ännu en volontär. Man fick klara sig ganska mycket själv på jobbet för systrarna som arbetade på centret hade annat att göra så det var upp till mig att hitta på saker att göra med kvinnorna.

Hur var allt på projektet i sin helhet i jämförelse med det som du hade förväntat dig?

Det var tur att jag hade tagit med mig mycket saker hemifrån som jag kunde använda på centret för annars hade jag nog haft lite svårt att hitta på bra saker att göra. Men jag hade med mig läroböcker, böcker till högläsning för både kvinnorna och barnen, stickor, virknålar, garn och olika spel. Man kunde få hjälp att köpa saker på plats men budgeten till det var inte särskilt hög. I övrigt var jag väldigt nöjd med projekten! Jag kände verkligen att jag fick hjälpa till och koordinatorerna framför allt i Goa var väldigt trevliga och hjälpsamma och vi har fortfarande kontakt!

Vad var den stora höjdpunkten på din volontärresa?

När jag en dag fick ta med alla barnen och de äldre flickorna från centret till stranden! Flera av dem hade aldrig varit där trots att centret låg bara 20 minuter från havet! Det var verkligen en fantastisk dag!

Hur många volontärer var ni på projektet?

På centret var det antigen bara jag eller ännu en volontär. Däremot var vi mellan 15-25 volontärer sammanlagt i Goa som var utspridda på olika projekt. I Udaipur var det bara jag och 2 till som arbetade i och med att det var så nytt.

Reste du runt något i Indien? Hur var det, gjorde du någon utflykt?

I Goa åkte vi ut till olika stränder på helgerna och en helg åkte vi till Hampi. Sedan träffade jag en tjej från Tyskland som också arbetade i Goa som åkte med mig till Udaipur och där reste vi runt till Jaipur, Agra och såg Taj Mahal, Mont Abu en bergsby i Rajasthan, Jaisalmer som låg på gränsen till Pakistan och slutligen till Mumbai.

Upplevde du Indien som ett säkert land att vistas i?

Som kvinna är det lite oroligt att resa runt i Indien så jag var glad att jag träffade någon som ville resa med mig. Annars hade jag nog inte vågat åka runt lika mycket om jag hade varit själv, framför allt inte i Rajasthan. Ofta blev det att man tog nattbuss eller tåg när man skulle resa runt och då kunde man ofta vara ensam kvinna då det emellanåt kändes ganska obehagligt.

Hur fungerade upphämtningen och avlämningen på flygplatsen?

Det ingick bara upphämtning på flygplatsen men den fungerade väldigt bra! Att åka tillbaka till flygplatsen fick man ordna själv men det var inga problem att fixa en taxi.

Hur kändes det att åka hem?

Dubbelt. Jag blev otroligt förtjust i Indien och hade gärna stannat längre, å andra sidan var det väldigt skönt att komma hem till en varm dusch, bekväma sängar och att allt är rent! Men jag saknar det verkligen! Den indiska kulturen är fantastisk!

Skulle du kunna rekommendera någon att åka och uppleva samma sak som du gjort till Indien?

Absolut! Jag är otroligt nöjd med min resa! Emellanåt var det jobbigt för man blir så engagerad och påverkad av att arbeta som volontär och livssituationen för människor där är så annorlunda från vad vi är vana vid så man får verkligen en chock. Men man träffar så mycket trevliga människor och får uppleva landet på ett sätt som jag verkligen tvivlar på att jag hade fått om jag inte hade kommit dit på en volontärresa!

Något annat som du gärna vill berätta från din resa?

Jag rekommenderar verkligen volontärer att jobba i Udaipur också! Det var en fantastiskt vacker stad och i och med att det ligger i Rajasthan fanns det massor av andra städer i närheten som var väldigt roligt att få se också! Projekten där var inte lika bra organiserade som i Goa och man fick ta tag i mycket själv men så fort de bara har kommit igång bättre så tror jag att det kommer bli minst lika bra!

Dette er et reisebrev fra en av deltakere på vår Volontär Indien program i 2013.

Hem » Reseberättelse » Hannas volontärresa i Indien

Jill K beställde vårt Volontär Sri Lanka program för 56h sedan. Är det något för dig också??!