Marcus sträckte ut en hand i Thailand

Marcus, GoXplore i Helsingborg

Välkommen hem!
- Tackar tackar =)

Jag kan tänka mig att du har haft ett grymt bra äventyr, hur skulle du beskriva din resa?
Helt fantastisk! Att komma iväg för att bidra med något meningsfullt samtidigt som jag fick ta del av den thailändska kulturen är något jag definitivt kommer att vilja göra igen.

Som jag har förstått det så har du haft en fantastisk tid, vad var höjdpunkten?
Hela resan var en höjdpunkt! Därför blir det väldigt svårt att bara berätta om en sak =). Men i och med jag tycker om ta del av andras traditioner och kulturer, så var det fantasiskt spännande när jag bodde hos bergsfolket under en tid och fick vara med om deras vardag. Dessutom fick jag vara med om alltifrån djungeltrekking, ceremonier med olika ritualer och danser till att få hjälpa till med att bygga toaletter, göra sopborstar, hjälpa till på skolan och undervisa väldigt enkel engelska. Alla i byn var så himla trevliga och tillmötesgående trots att många inte kunde så bra engelska. Sen att få hjälpa till på barnhemmen i Sing Buri och se barnens breda leende och busiga fasoner efter en arbetsdag var också en grymt bra höjdpunkt! Eller när vi hade temakväll på volontärcentret med sång och dans, gav också många skratt. =)

Du besökte alla tre projekten i Thailand, vad tyckte du var den stora skillnaden?
Kontrasten! Vill man få ut så mycket som möjligt av sin resa så ska man testa på alla tre, helt klart! Det går inte beskriva med ord hur fantastiskt det var att få hjälpa till på barnhemmen runt Singburi. Alltifrån att måla, lägga golv till att undervisa lite engelska på eftermiddagen. Eller som när vi hade lite tid över till att leka, så spelade jag och några barn fotboll. Att få se allas leende och höra allas skratt är något som jag kommer att minnas livet ut.

Vad är meningen med projekten och vad gjorde ni som volontärer?
I norra Thailand är det största målet att låta andra människor ta del av kulturen hos AKHA-folket och förstå hur dem lever. Men också att man är där för att hjälpa till att utveckla byn. På barnhemmen i Sing Buri är målet att få hemmen till så bra standard som möjligt. Dessutom har dem som mål att barnen ska få lära sig grunderna i engelska.

Vad är det som är så fantastiskt med att volontärarbeta med människor?
Kontakten man får med alla människor är så himla härlig. Som volontär fick jag känslan av att man lärde känna människorna på ett djupare plan och fick verkligen en förståelse för kutluren!

Fick ni ledigt någon gång? Och i så fall vad gjorde ni då?
När jag var uppe i bergen så var vi lediga på kvällen och helgen. Då var det mycket egentid. Jag valde att försöka spendera så mycket tid som möjligt med folket. Vi som var där som volontärer fick även vara med på ett bröllop för god mat, dryck och dans, vilket var väldigt spännande. Vi var också ute på djungeltrekking där vi lärde oss att ordna ihop matlådor, bestick, muggar med hjälp av bambu.

När jag befann mig i Sing Buri så jobbade man fram till ca halv fyra och efter det var det många roliga kvällar på volontärcentret med alla andra. Dessutom var det ofta att man åkte och bada vid en utomhus pool lite untanför byn. Sen hände det också att man åkte in till Sing Buri där det finns restauranger och shopping. På kvällarna satte lokalbefolkningen upp aerobicpass där alla volontärer var välkomna att visa upp sina färdigheter när det gäller dans och koordination. Något som visade sig inte var min starka sida, haha=)

Hur bodde du?
Volontärcentret utanför Sing Buri, är ett stort "vandrarhem" med väldigt bra standard. Här bodde både volontärer som jobbade med undervisning på skolor samt de som hade som projekt att hjälpa till på barnhem. Jag bodde ihop med 5 st andra i mitt rum och toaletten och duschen var väldigt fina. Där fanns trådlöst internet och även tvättfaciliteter om man önskade att tvätta sina kläder.

När jag hade min tid uppe hos bergsfolket i norra Thailand bodde jag i en bambuhydda med en madrass på golvet. Det var väldigt enkel standard, men det var en grymt härlig känsla att få möjlighet att somna till naturens olika ljud. Jag älskade varje sekund däruppe!

Hade du tid till att utforska landet och kulturen?
Thailand är ett fantastiskt land att upptäcka nya ställen på, därför rekommenderar jag att om man har tid att antingen resa runt lite innan sin tid som volontär eller efter. I och med Thailand är väldigt långsmalt land så är det också rätt så långt mellan de olika städerna. Därför blev det svårt att resa runt under projekttiden. Men många valde att fira helg nere i bangkok som bara ligger 2 timmar från Sing Buri. Själv valde jag att resa runt en vecka efter min volontärtid, vilket också var en fantastisk upplevelse. Mycket sol, bad och dykning J , men jag hann även med att testa på den spännande matkulturen.

Jag antar att du träffade mycket folk också? Var det bara svenskar som volontärarbetade?
Ja, under hela resan träffade jag jättemycket sköna människor. Uppe i bergen hängde jag mest med en Australiensare som jag än idag har kontakt med. Sen på projekten i Sing Buri var det jättemånga olika nationaliteter på de som volontärarbetade.

Du har äventyrat i många länder tidigare, hur högt skulle du ranka din Thailandresa?
Jag har tidigare varit i Australien, Nya Zeeland för att jobba och resa runt, vilket i sig var ett fantastiskt äventyr. Att volontärarbeta har jag tidigare inte testat på och jag måste säga att man får ut så himla mycket av sin resa. Dels för egen del men också att man får bidra till någon nytta. Du ser också att du gör skillnad, vilket jag uppskattade väldigt mycket!

Skulle du kunna rekommendera resan till andra?
Jag hoppas att många andra också får möjlighet att uppleva Thailand lite bortom turiststråken. Där finns så mycket mer att uppleva än bara sol och bad. Så självklart kan jag rekommendera att volontärarbeta i Thailand till alla! =)

Tack för din stund.
- Tack själv.

Sitter du och funderar på att åka iväg som volontär och hjälpa befolkningen i Thailand? Tveka inte på att höra av dig till Marcus som mer än gärna delar med sig av sina erfarenheter. Att komma iväg för att volontärarbeta med människor är ett perfekt sätt för att få ut så mycket som möjligt av din resa. Du kommer även känna en personlig tillfredsställelse av att ha hjälpt till, utvecklas som person och få nya perspektiv på livet. Du kommer arbeta i en fantastisk miljö och träffa många sköna människor!

Dette er et reisebrev fra en av deltakere på vår Volontär Thailand program i 2011.

Hem » Reseberättelse » Marcus sträckte ut en hand i Thailand

Hanna F beställde vårt Work & Travel Australien program för 14h sedan. Är det något för dig också??!