Emelie hjälpte till på barnhem i Thailand

Hej Emelie, välkommen hem från Thailand! Hur har du haft det?

Jag har haft det hur bra som helst. Resan har definitivt blivit ett minne för livet.

Du och en kompis till dig valde att åka som volontär till Thailand för att hjälpa till på barnhemmen och även undervisa på skolor i Singburi, hur var det?

Att vistas på barnhemmet fick mig att verkligen inse hur bra vi faktiskt har det här hemma i västvärlden. Barnen, som var i blandade åldrar, utstrålade en glädje som jag aldrig mött förut och det var väldigt lätt att kommunicera och umgås med barnen. Undervisningen krävde inte alls mycket tidigare erfarenheter utan eleverna och lärarna var glada över att vi var där och lärde ut engelska. Med andra ord var vi så välkomna överallt och människorna vi mötte har varit helt underbara.

Hur såg en arbetsdag ut för dig som volontär?

Dagen började med en halvtimmes busstur från volontärcentret till barnhemmet. Väl på barnhemmet fanns en hel del sysslor att ta itu med, allt från golvläggning, murning, undervisning och att måla diverse möbler och väggar. En arbetsdag varade generellt runt 5 timmar plus en timmes lunch, där maten var supergod. Sysslorna kunde man givetvis variera mellan, från dag till dag, och om man bara öppnar ögonen och tar eget initiativ finns det så mycket mer man kan göra. Runt klockan 15.00 begav vi oss tillbaka till centret igen.

Barnen som lever på hemmen har inte haft det lätt i sin uppväxt, fick ni någon chans att sprida glädje och komma nära barnen?

De flesta barnen hade faktiskt familj och föräldrar, men problemet var att familjen inte hade råd att behålla sina barn under skolåren. Barnen utstrålade en enorm glädje och vilja att lära sig nya saker. I gengäld gjorde vi många lekar och sjöng sånger för att variera undervisningen och samtidigt ha roligt. De äldre barnen hade svårt för att lära sig och kunde mycket lite engelska vilket innebar att kommunikation brast en del, men även här gick sånger och lekar hem.

Kände du att ni som volontärer gjorde nytta och faktiskt hjälpte till på projektet?

Jag tycker absolut att vi gjort någon nytta. När jag befann mig på barnhemmet hann de ske så mycket förändringar, vi hann med riktigt mycket saker. Muren blev äntligen målad, pojkarna fick ett helt nytt golv, en scen byggde för framträdande och målade figurer fyllde barnhemmets väggar. Barnen, lärarna samt vår "projektledare" var nöjda med vår insats.

Träffade du många andra volontärer?

Trots att majoriteten av volontärerna var svenskar så har jag lärt känna så många, härliga människor som jag tänker fortsätta att träffa hemma i Sverige. Jag kan nog ärligt säga att alla på centret kom bra överens och de flesta umgicks med alla och nya vänskapsband skapades.

Var ni fler volontärer som jobbade på samma barnhem, hur var det i så fall?

Eftersom man kunde välja vecka för vecka vilket projekt man ville delta i, varierade volontärmängden hela tiden. Som flest var vi ungefär 15 personer samtidigt på barnhemmet och som minst 5 stycken. Mängden spelade ingen roll egentligen, utan det som spelade roll var hur effektivt och bra arbetet utfördes. Oftast delade vi själva in oss i mindre grupper om 3-5 personer, då vi ville göra samma syssla den dagen.

Vad hände efter en arbetsdag, hade ni några roliga kvällar på volontärcentret?

På eftermiddagarna tog vi det lugnt, vilade eller solade. Klockan 17.00 var det kvällsmat och sedan var det fritt fram att göra vad man kände för. Internetcaféet i närheten och baren mitt över gatan var ständigt besökt av oss volontärer. Det fanns även TV med DVD, så att man kunde ha filmkvällar på centret.

Vad är det bästa med ditt äventyr i Thailand?

Det bästa har varit erfarenheten och känslan av att man har gjort någonting bra för någon annan. Att arbetet man gjort verkligen gjort effekt och glädjen från barnen har gjort äventyret värt vartenda öre.

Det var ett tag sedan du åkte iväg. Varför valde du att åka med GoXplore?

Jag har varit på flera informationsmöten, på Campus i Helsingborg bland annat, med GoXplore och där har jag blivit inspirerad till att åka. Eftersom det var första gången jag åkte, tycker jag det var smidigt och skönt att ha en kontaktorganisation som hjälpte till med allt.

Hur har du upplevt servicen från början till nu?

Servicen har varit bra, med tanke på att GoXplore ordnade med visum och allmän information före resan. Nu i efterhand tycker jag att Ni följer upp volontärerna bra, dels genom att bara fråga hur vi haft det, samt med denna intervju. Förutom att lite information på hemsidan inte stämde med hur centret och projekten var väl nere i Thailand, vilket det gör nu, så har servicen varit jättebra.

Vad har resan givit dig, något du kommer ha med dig?

Jag kommer att bära med mig av erfarenheten av att undervisa elever som inte haft samma uppväxt eller möjligheter som vi här hemma har haft. Erfarenheten av att vara till hjälp och att kunna hjälpa, med lite eller inga läromedel alls, har varit en erfarenhet jag kommer att bära med mig hela livet.

Skulle du kunna rekommendera ditt äventyr till andra? och i så fall varför?

Jag skulle verkligen rekommendera att göra detta eller ett liknande äventyr till andra unga. Vad man får ut av sin resa går inte att beskriva med ord, utan kan verkligen bara upplevas i verkligenheten. Det man läser i skolan eller ser på TV är ingenting jämfört att ha upplevt en sådan här resa, denna möjlighet att faktiskt känna att man kan förändra en liten del av världen. På min första resa ute i världen har GoXplore gett mig en trygghet och någonstans att börja.

Dette er et reisebrev fra en av deltakere på vår Volontär Thailand program i 2011.

Hem » Reseberättelse » Emelie hjälpte till på barnhem i Thailand

Senaste nyheter: Olika möjligheter för dig som älskar hästar