Lovisa var volontär i Thailand

Hej Lovisa, välkommen hem! Nu var det ett tag sedan du var iväg men du kanske ändå kan berätta hur du haft det?

Tack. Ja, några månader har gått sedan jag kom hem från mitt äventyr. Nu i efterhand när man ser tillbaka på allt är jag jättenöjd. Det var en utmaning att lämna trygga Sverige för att bege mig själv till Thailand. Det var en upplevelse, att få vara volontär på barnhemmet är en fantastik erfarenhet även om det kanske inte var som jag trodde.

Du valde att åka som volontär i Thailand för att hjälpa till på barnhem, hur var det?

Jag trodde att man skulle åka dit, verkligen känna att man har gjort något vettigt, hjälpt till med massvis. Men det var inte riktigt så. När man väl kommer dit känner man sig rätt hjälplös. Det är så mycket man vill göra. Man vill bara riva ner allt och bygga upp det igen. Bygga ordentliga toaletter, bygga sängar, städa, göra allt. Det jag ångrar att jag inte gjorde var att samla in pengar som man kan lägga på snickare osv. Men det som var så otroligt fint var allt med barnen. De är så positiva, skiner som solar, busar och springer omkring. Vi kan inte kommunicera via språket då få kan engelska, men det känns som man förstår varandra ändå. Det gjorde så ont i ens hjärta när man såg hur allt var men ändå blev man så glad för att barnen skrattade, fick mat och verkade trivas där de var.

Man kan även välja till en intro-vecka, vilket du gjorde. Berätta vad fick man göra då och vad tyckte du?

Jag valde att ha denna vecka, vilket jag definitivt inte ångrar. De flesta som åker till volontärcentret har denna vecka, så det är ett bra sätt att skaffa kontakter bland alla volontärer. Under veckan fick vi åka runt och se ett x antal tempel, laga thai mat, gå på marknader, hälsa på i en skola och en massa annat. Man fick se Thailand på ett helt annat sätt!

Du valde att vara iväg 4 veckor, var detta lagom tid tyckte du?

Jag trodde att 4 veckor skulle vara perfekt, en vecka med Siam Culture (introduktionen) för att sedan vara tre veckor på barnhemmet. När vi väl kom till volontärcentret fick vi information om att man kunde välja flera andra saker. Det var allt från thaiboxning, Beach week, Jungel tracking, elephant week mm. Jag valde att ta bort en vecka från barnhemmet för att åka långt upp i bergen för att vara bland elefanterna. Det var en kul vecka då vi fick kapa bananträd, mata elefanterna, bada med dem och rida runt på dem.

Hur såg en arbetsdag ut för dig som volontär?

En vanlig dag började med frukost som serverades kl 8 varje dag. Sedan åkte vi runt halv 9 till barnhemmet. Det fanns två barnhem, ett som de hade jobbat på under 4årstid och ett annat som de just hade börjat med. Jag var på det nya barnhemmet varje dag. Det tog ca 1h att åka dit, så det blev en del bussåkande. När vi väl kom fram jobbade vi. Under mina veckor murade vi en liten borg där det skulle eldas skräp i, vi målade väggar och lekte med barnen. Runt 12-tiden var det lunch. Sedan jobbade vi fram till halv tre då vi åkte hem igen. Den första veckan fokuserade jag mest på att jobba, känna att jag verkligen hade gjort något vettigt med min tid där. Men det tog på krafterna, man stod i gassande sol i 40 graders värme och murade. Kroppen är verkligen inte van med det. Den andra veckan blev det mer lek med barnen. Fotboll blev en stor del av mina dagar.

Man är ju ledig på helgen, vad hittade du på då? Åkte du in till Bangkok något?

De flesta åkte in till Bangkok på helgerna. Jag valde dock att åka till Bangkok i fyra dagar innan jag åkte till volontärcentret. Sen avslutade jag min resa med att shoppa loss i Bangkok de sista dagarna, innan jag flög hem till Sverige igen. Men på helgen hängde vi inne i Singburi, där var det en pool där vi spenderade de flesta dagarna i. Ibland åkte vi dit efter vi hade jobbat på veckodagarna med. Onsdagar är deras heliga dag, då jobbar man bara fram till lunch, så de dagarna spenderades vid poolen.

Barnen som lever på hemmen har inte haft det lätt i sin uppväxt, fick ni någon chans att sprida glädje och komma nära barnen?

Som jag sa tidigare fick man verkligen känna uppskattning från barnen. Så fort man kom dit flög de fram och kramade en, vissa barn kom man närmare än andra. Man märkte vilka som vill ha kroppskontakt, medan andra stod lite längre bort och iakttog. En dag delade vi ut presenter som volontärerna hade med sig. Jag hade köpt med ritblock, pennor och pysselblock. Jag valde att ge dem till några under en lektion. De blev som lyriska! De satt säkert 15 personer runt bordet sen och drog i färgpennorna och blocken... Några andra svenska tjejer jag umgicks med delade ut flera påsar godis till barnen. Det blev kaos. Haha. Alla blev så glada. Det är så härligt att se...

Kände du att ni som volontärer gjorde nytta och faktiskt hjälpte till på projektet?

Det jag blev mest besviken på var just det här. Jag kunde inte riktigt känna den där "jag har gjort nytta här"-känslan. Jag vet att vi var flera volontärer som kände likadant. Det som påverkade var att det är så mycket man vill göra, men som man inte kan. Vi är inte professionella murare, snickare eller liknande. Vi kan inte riva ner toaletterna och sätta upp nya för dem. Man kan göra det man kan, måla väggar, sparka boll och bara vara där. Visa att man bryr sig. Det är sådant jag har insett i efterhand, att jag ska vara nöjd. Jag la ut pengar, satte mig på ett plan, bodde i en liten hydda i flera veckor. Jag tog steget och ställde upp för utsatta barn. Det är inte alla som gör det. Även om jag inte gjorde någon större skillnad. Jag gjorde inte så att deras nätter blev bättre, att de fick sova i en skön säng, att de fick gå på en riktig toalett, att de fick gå hos tandläkaren, få bort alla lusar de hade i håret, gå i hela kläder... Men jag var där. Jag visade att jag brydde mig. Jag fick mig varma kramar, vi skrattade ihop, busade och man fick känna en sån stor kärlek och uppskattning.

Träffade du många andra volontärer?

Det är klart man gjorde det! Vi bodde ju ihop på samma område. Det var folk från alla möjliga håll, Holland, England, Tyskland, Norge, Frankrike och många svenskar var vi med. Redan min första dag träffade jag två tjejer från Värmland, där jag själv är ifrån, vi umgicks under volontärveckorna och reste runt i Thailand ihop efter volontärtiden. Vi har träffats ett fler tal gånger här hemma Sverige med. Det är så komiskt bara, att man träffar två tjejer i Thailand som man klickar så bra med. Känns som det är vänner jag kommer ha för livet!

Hur bodde ni volontärer och hur var maten?

Vi bodde i små längor där det var rum med två våningssängar i. Man bodde alltså 4 och 4 i varje rum. Tjejer och killar uppdelade för sig. Jag bodde ihop med två svenska damer från Växjö. Mat fick vi tre gånger om dagen på veckodagarna och två gånger om dagen på helgerna. Det var thaimat i alla former. Ris, ris, ris och lite mer ris. Man vande sig aldrig med att få ris och någon gryta till frukost... Vi köpte med yoghurt som vi hade i ett kylskåp då. Men maten var riktig god! Det ska man inte klaga på. Jag som älskar thaimat levde i en dröm under mina två månader i Thailand.

Var ni fler volontärer som jobbade på samma barnhem, hur var det i så fall?

Den första veckan var vi ca 20st, det var lite lagom med folk då man kunde jobba med lite olika saker. Den andra veckan var vi mer än dubbelt så mycket. Det blev många volontärer då, man fick inte riktigt plats att mura då. Inte heller måla alla väggar. Det räckte inte med penslar osv till alla. Det blev lite tråkigt, men då var vi istället desto mer med barnen.

Kunde och fick man ta egna initiativ på dagarna gällande arbetsuppgifter?

Man fick göra lite vad man ville. Det var två ledare som var med när man kom dit på morgonen. De sa vilka arbetsuppgifter vi kunde ha under dagen. Men man jobbade aldrig med samma sak en hel dag, jag hoppade runt bland alla möjliga uppgifter för att sedan avsluta dagen med lek med barnen.

Hittade ni volontärer på något tillsammans efter avslutad arbetsdag?

När vi kom hem efter en arbetsdag var det fritid. Man fick göra lite vad man ville. Dock bodde vi ute på vischan så det fanns inte jätte mycket att välja mellan att göra. Vi hängde mest ute bland borden där man åt. Där hade vi tillgång till wifi. Det fanns även en bar på andra sidan gatan där några kvällar spenderades.

Vad var det bästa med ditt äventyr i Thailand? Och kan du även beskriva det som var mindre bra?

Det bästa med mitt äventyr var utan tvekan det att jag valde att åka som volontär först. Jag spenderade fyra veckor med att bo som man gjorde, levde med den standarden. För att sedan resa runt i Thailand i fem veckor. Jag som aldrig tidigare hade varit i Thailand fick se landets riktiga sida först. Jag fick se alla små byar, hur det riktiga folket bodde, fick vara uppe i bergen för att sedan komma till Koh Samui bland allt det fina, turistanpassande Thailand.

Det som var mindre bra var att själva volontärarbetet inte var så uppstyrt som jag trodde. Jag är den som vill känna mig trygg när jag kommer till ett volontärcenter mitt ute i ingenstans. Det var inte riktigt så. Jag undrar lite var alla pengar går till som man betalar för att åka som volontär. Klicka här för att läsa om vart pengarna går.

Hur kom det sig att du valde att åka med GoXplore?

Jag satt och sökte runt på olika projekt som jag kunde tänka mig att göra. Jag var fast i min vardag, ville ut och se världen. Resa runt, kanske jobba utomlands... Då gick jag tips om GoXplore då en bekant har åkt till Australien via er. Det var när jag satt och sökte runt på er hemsida som jag såg volontärarbete och fastande för det i. Varför det blev just i Thailand var för att jag ville ha möjlighet att resa runt i landet efteråt.

Nu när du ser tillbaka på din resa och din insats för barnen i Thailand, känner du att det var värt det? Skulle du kunna tänka dig att åka tillbaka igen?

Jag skulle absolut kunna tänka mig att åka igen bara för att se hur det ser ut idag. Jag funderar på att åka igen i början av 2014 bara för att se, vad har utvecklats, blir det någon skillnad? Det skulle vara riktigt intressant att se. Dock är det väldigt påfrestande, det tar på både kropp och själ att se och uppleva landet på det sättet som man gör. Man ser hur alla bor, tänker på hur vi har det i Sverige. Hur folk klagar på när det regnar, när bussen är sen fem minuter eller när hårsprayen är slut på morgonen... Alla har inte samma förutsättningar. Det gjorde ont i mig att se detta. Man fick sig en rejäl käftsmäll och jag tycker att alla ska göra det här. Man får ett annat perspektiv på sin egen vardag.

Skulle du kunna rekommendera ditt äventyr till andra? och i så fall varför?

Du borde åka som volontär för att det är en livserfarenhet, en utmaning som du aldrig kommer kunna få på något annat sätt. Man gör en god gärning för barn som har hamnat på barnhem av flera olika anledningar. Det behöver inte vara länge, ta några veckor av din tid, dina pengar för att lägga ner det på någon mer behövande. Det är så svårt men ändå så lätt. I efterhand känns det otroligt bra. Jag är stolt över mig själv att jag vågade. Jag tog min ryggsäck och satte mig på ett plan för att leva i ett fantastiskt land, få träffa massa människor, testa på nya saker och få se så mycket under två månader. Jag ångrar ingenting. Jag har växt av detta. Nu är det din tur!

Tack så mycket för att du tog dig tid att svara på vara frågor, och ett stort tack för din insats!

Tack själv. Tack för att ni ger oss möjlighet att få ställa upp för andra.

Dette er et reisebrev fra en av deltakere på vår Volontär Thailand program i 2013.

Hem » Reseberättelse » Lovisa var volontär i Thailand

Vårt nästa informationsmöte är i . Gå med, eller se alla kommande informationsmöten här!