Login Orolig för dina resplaner pga Coronaviruset?

Reseberättelse från Lion Release

Reseberättelse från Zambia 2014 10 06 – 2014 11 03

Vi, jag och min son Hannes, reste till Lion Release, som ligger i Mosi-Oa-Tunya National Park utanför Livingston i Zambia, från Köpenhamn en regnig oktoberdag 2014.

Väl framme togs vi emot på flygplatsen av vår volontärvärd, som snabbt förde oss ut i reservatet till området där vi skulle bo. Husen var av enkel standard och vad gjord det att vi hade lite olika husdjur på rummet, det gick att sova med dem också.

Vi fick snabbt installera oss i vårt rum så vi kunde gå vår första Lion walk.

Vilken överväldigande känsla (vilket inte gå att beskriva med ord) att få gå med dessa mäktiga djur, denna positiva känsla höll i sig hela tiden under våra 4 veckor och fortfarande, även om det nu var cubs på 5 och 7 månader, vilket för mig räckte alldeles utmärkt.

Information om vad vi skulle göra under vår vistelse var tydlig och väl genomarbetad. Hos alla volontärer och personal var arbetsmoralen hög, skämten och skratten var aldrig långt borta. Varje morgon 06.30 samlades vi i vita huset och arbetet fördelades för dagen enligt ett schema.

Arbetet varierade mycket, från att gå med lejonen, vara ute och informera/undervisa i skolor, bygga små kök, skapa leksaker till lejonen, göra rent i området där lejonen fanns, förbereda mat till lejonen och mycket annat. För min egen del var arbetet med att förbereda maten och rengörningen av det inhägnade området en positiv upplevelse. Jag hade riktigt roligt med de anställda. De var öppenhjärtade och hade många samtalsämnen som kunde bli högljudda, fotboll var ett sådant ämne. Personalen spelade när det var som varmast och några gånger var vi med och spelade fotboll på eftermiddagen, men värmen tog ut sin rätt, 38 grader i skuggan blev lite för mycket för oss.

En annan av uppgifterna var att delta i forskningsprojekt som leddes av två doktorander från England och Australien.

En höjdpunkt var att följa med Cara, som var ansvarig för lejonen, då hon inspekterade hur lejonen mådde. Hon kunde berätta otroligt mycket om lejonen och deras beteende.

Vi hade stora möjligheter att hitta på trevliga och roliga upplevelser med andra volontärerna eller att göra dem själva. Vi åkte till Botswana över en helg och tältade i Chobe´s nationalpark, besökte Victoriafallen och badade i Devils pool. Sonen försökte få mig att hoppa 111 meter med ett gummiband runt fötterna - jag avstod från denna skräckupplevelse. Några kvällar åka vi in till Livingstone och gick på en pub. Vi hade turen att få vara med och fira Zambias 50 år av själständighet från England.

Vi var i Zambia under den varmaste och torraste perioden, på något sätt var naturen förvillande, torr sandjord och torrt gräs med träd som grönskade, märkligt.

Ibland fick vi sitta instängd i volontärhuset och inte kunna gå ut p.g.a. att det just då gick en hjord vilda elefanter utanför, eller att åka hem på natten från Livingstone och möta en norshörning mitt på vägen.

Att få följa de nästan fullvuxna och fullvuxna lejonen i detta projekt med att återställa balansen och antalet lejon i det vilda, var och är värt mycket för mig.

Mötet med de små lejonen, jag kan inte riktigt förstå att jag har vandrat med dem, en upplevelse jag/vi aldrig kommer att glömma.

Det är så många positiva känslor jag har med mig och som inte går att beskriva, kan och ska bara upplevas på plats.

Hälsningar

Örjan Rubin


Detta är en reseberättelse från en av våra deltagare på vårt Lion Research program i 2014.

Hem » Reseberättelse » Reseberättelse från Lion Release

Senaste nyheter: Vi har 2a års visum till Nya Zeeland - Först till kvarn gäller