Login Orolig för dina resplaner pga Coronaviruset?

Lotta bröt vardagen

Reserapport från Zambia, Lion Release och Zimbabwe, Lion Breeding

Jag beslutade mig för att gå i pension och vad göra då. Ville bryta helt med datorer och telefoner, så jag bokade två volontärsprojekt i Afrika. Ett på fyra veckor i Zambia, Lion Release och ett på 3 veckor i Zimbabwe, Lion Breeding.

Lämnade Sverige i början av januari. Min lägenhet hyrde jag ut under tiden, så inga kostnader här hemma. Landade en måndag i Livingstone och blev hämtad på flygpatsen och körd till campen. Det var ett varmt välkomnande och hann byta om innan första Lion Walken. Helt fantastiskt med dessa vackra djur. Vi går med lejonen i en nationalpark som gränsar till Zambezi. Det är så fridfullt och hälsosamt för själen att sitta nere vid floden och se lejonen leka och prata med The Lion handlers och hur livet är i våra olika länder. Vi kan även stöta på giraffer, gnuer och diverse andra djur. Ibland sticker våra lejon på jakt efter något vårtsvin eller någon antilop, men vi hittar dom alltid igen.

Det är som att bo på "lyxhotell" att vara volontär både i Zambia och Zimbabwe. Fantastisk mat serveras tre gånger per dag, frukost, lunch och middag, inte 3-rätters, men nästan. Tvätten lämnas på morgonen och på kvällen är den ren och struken. Rummen städas och sängen bäddas varje dag, vad mer kan man önska.

Vi arbetar även med fyra olika skolor där vi undervisar en eftermiddag i veckan. Omväxlande och otroligt kul och lärorikt.

Har jag önskemål om att få göra något utöver vad som finns så är det bara att prata med den person som är volontärkoordinator så löser dom det. T ex en 2-dagars safari i Chobe, besök i en kyrka under en gudstjänst.

När jag lämnade Zambia för att åka till Zimbabwe så fick jag alla hjälp jag kunde få. Blev skjutsad till gränsen, hämtad på andra sidan, rum bokat, bussbiljett bokad. Bussen gick 04.00 på morgonen och någon gick upp så tidigt för att skjutsa mig till busstationen. Fick en färdbeskrivning eftersom jag var tvungen att byta buss under resan. Blev hämtad i Gweru av Antelope park. Jag var lite nervös inför den här bussturen alldeles på egen hand, men det fungerade hur bra som helst.

Lion Breeding är större än Lion Release i Zambia. Där kan jag som volontär välja vad jag vill jobba med, hästar, samhälle eller lejon. Jag kan även kombinerat t ex lejon och hästar.( Horse & Lions)

En vardag som volontär kan se ut som så här – 06.30 lion walk, 09.00 frukost, 10.00 stycka kött åt lejonen, göra rent hägnen, göra leksaker av naturmaterial åt lejonen, göra rent vattenhoar och fylla på vatten, samla ved till en bon fire, lära sig om hur jag gör om jag blir ormbiten och mycket annat. Lunch 13.00 och sen är det en lion walk, ge lejonen mat eller vandra med elefanterna till deras nattboende.

Jag kan också välja att arbeta med t ex gatubarn en gång eller flera gånger vilket är bra.

Att tänka på när jag bokar projekt är om det finns något att göra på fritiden. I Zambia är det inte långt in till Livingstone där det finns restauranger och barer. Det är även nära till Victoriafallen som har många aktiviteter. Jag kan även åka till Chobe i Botswana på safari vilket jag gjorde. Två dagar med boende i tält över natten.

Lion Breeding har också aktiviteter för volontärerna på kvällen eftersom det är ganska långt in till Gweru som är närmaste stad.

För mig var det helt fantastiskt att kombinera två projekt, fyra veckor på ett projekt och tre på nästa projekt. På båda projekten går nästan hela första veckan åt till introduktion, lära sig alla säkerhetsregler och rutiner som finns. Sen är det alltid tråkigt att lämna något som är så fantastiskt och annorlunda mot vardagslivet hemma. Många tårar blev det från alla när vi skildes, men jag har fortfarande kontakt med ganska många volontärer från båda projekten.


Detta är en reseberättelse från en av våra deltagare på vårt Lion Research program i 2015.

Hem » Reseberättelse » Lotta bröt vardagen

Senaste nyheter: Vi har 2a års visum till Nya Zeeland - Först till kvarn gäller