Login Orolig för dina resplaner pga Coronaviruset?

Min resa till Zambia - Emma

Jag åkte med en spänd och förväntansfull känsla mot Landvetter flygplats söndag den 14 juni 2015. Jag mellanlanda i London, Heathrow och bytte till nattplanet mot Sydafrika, och sen vidare mot Zambia, Livingstone nästa morgon. Jag kom i kontakt med Mwiya direkt på flygplatsen och vi vänta på ytterligare två volontärer. Vi hoppa in i safari-bilen och satte riktning mot projektet. När vi börjar se husen mitt inne i National parken får jag en klapp på axeln av Mwiya som pekar på en livs levande giraff, endast 10m från vägen. Det va då de först slog mig att jag verkligen befann mig i AFRIKA.

Vi blir visade till våra rum och får snabbt byta om innan vi åt lunch och sen ut för att träffa lejonen. Första gången man träffar lejonen är under en så kallad Client Walk där du är "gäst" och går ut och går med lejonen på savannen samt tar kort.

Därefter var dagens aktiviteter slut och man lärde känna de andra personerna som var på projektet. Det fanns folk som gjorde sin egna research, interns samt fler volontärer.

Dagarna på projektet ser alltid olika ut. Men det startar alltid med morgonmöte vid 06:45 där man går igenom dagens aktiviteter. En typisk morgonaktivitet (kl.07:00 - 08:30) är Client Walk eller Lion Walk, vilket var min favorit! Kan du tänka dig något fräckare än att gå ut med lejonen på savannen i soluppgången?! Annars kan man få åka iväg på community work (lära barn engelska), Dambwa Research (kolla vad lejonen gör i Stage 2) eller Litter Pick (plocka skräp längs vägen). Dessa sakerna gjorde jag bara 1 gång var under mina 3 veckor på projektet så det blev oftast Lion Walks.

Efter kl.09 blev det frukost, och då hade man under morgonmötet fått välja mellan 6 ägg-rätter som man fick till frukost. På onsdagar och lördagar blev det continental breakfast vilket var allt från muffins, yoghurt, pannkakor, frukt mm.

Kl.10:00 - 12:00 var det förmiddagspasset (mid session) där man hade mer "tungt" arbete som EC (städning av inhägnaderna), BE (göra leksaker), MP (meat prep) mm.

Lunchen serverades runt 12:30, och vi hade fritid fram till 14:30 där vi slappa.

Kl. 14:30 - 16:30 var det dax för eftermiddagspasset då man ofta åkte till Dambwa för att städa/mata lejonen (i Dambwa finns dom stora lejonen) eller jobba i trädgården (odla grönsaker). Det var också vanligt att man även här kunde få en Client eller Lion Walk (skillnaden är att på Client Walks har man gäster med som ska vara i fokus medan på vanliga Lion Walks så kunde vi mer leka och ta kort på lejonen).

Dem första dagarna kunde man även gå på en Bush Walk (där man lärde sig om träden, djuren mm som finns i National parken) eller få en lektion om Zambias kultur, historia och språk vilket var väldigt intressant! En dag åkte vi även till en by där vi testade på de "riktiga" livet i Zambia. Vi gjorde mat, lekte med barnen och dansa traditionella danser. Detta är en upplevelse som jag aldrig kommer att glömma!

Efter kl. 16:30 då man var klar för dagen kunde man ta en dusch om man ville eller bara gå tillbaka till "The White House" där vi brukade vara. Middagen serverades runt 17:30. Maten var väldigt bra, och man märkte att de verkligen försökte göra mat som vi är vana med och brukar äta hemma (med en lite touch av Afrika då förstås). Det kunde bli kött o potatis, pasta, hamburgare, pizza, lasagne mm. Efter maten sattes de oftas på en film eller så mös vi runt lägerelden och grilla S'morse. Man var ofta trött efter en lång dag av arbete så runt kl.21 gick folk och la sig.

Det var även lätt att anordna för dom som ville göra aktiviteter. Eftersom vi aldrig hade några lediga dagar var det bara att be om att få vara ledig om man nu ville detta. De populäraste aktiviteterna var: bungee jump, sunset cruise, The Victoria Falls (både från Zambia och Zimbabwe), safari i Botswana, rafting mm.

För dem som är intresserade av att testa på utelivet i Livingstone så funkade detta också! Vi brukade gå och roa oss på fredagar, men man måste komma ihåg att man ska upp och jobba dagen efter igen!

Mina top 5

Jag kan inte förklara hur lycklig jag är som gjorde denna resan, man måste helt enkelt uppleva den själv!!

Detta är en reseberättelse från en av våra deltagare på vårt Lion Research program i 2015.

Hem » Reseberättelse » Min resa till Zambia - Emma

Vårt nästa informationsmöte är 2020-04-16 i Halmstad. Gå med, eller se alla kommande informationsmöten här!